Technologieën die ons leven binnen 5 jaar beïnvloeden



Categorie Institutionele beleggers, Woningcorporaties, Zorginstellingen

Onderwerpen

Gerard Smit, Chief Technology Officer van IBM Benelux, neemt ons mee voor een kijkje in de toekomst. Alleen al in 2016 zag hij 8000 goedgekeurde patenten voorbij komen. Hij vertelt ons over de wetenschappelijke innovaties die het potentieel hebben om de komende 5 jaar veranderingen teweeg te brengen op hoe we leven, werken, wonen en met elkaar interacteren.

Smartphones kunnen over 5 jaar onze geestelijke gezondheid voorspellen

Is het mogelijk onze mentale gezondheid te voorspellen, voordat de eerste zichtbare symptomen zich voordoen? Gerard Smit vertelt ons dat het antwoord te vinden is in onze taal. Wat we zeggen en schrijven kan over vijf jaar worden gebruikt als indicator voor onze geestelijke gezondheid en ons lichamelijk welzijn. Cognitieve assistenten en sensoren in onze smartphones en andere apparaten kunnen ‘luisteren’ om de mentale gezondheid te evalueren. Ze kunnen ons waarschuwen zodra verslechtering of een terugval dreigt op te treden.

Hoe kan AI op basis van woorden onze geestelijke gezondheid voorspellen?

Patronen in ons woord en geschrift worden door cognitieve systemen geanalyseerd. Daarmee kunnen tekenen van een vroegtijdige stadium van een psychische aandoening worden gesignaleerd. Denk hierbij aan neurologische, (bijv. Huntington, Alzheimer, Parkinson) of geestelijke (depressie en psychose). Door middel van lexicale analyse (analyse van de gebruikte woorden) kan men tegenwoordig met 300 woorden de waarschijnlijkheid van psychose voorspellen. Cognitieve computers kunnen woorden analyseren om te zoeken naar ‘verklikker indicatoren’ gevonden in taal met inbegrip van betekenis, syntaxis en intonatie. Door dit uit te bereiden kunnen soortgelijke technieken worden gebruikt om patiënten met Parkinson, Alzheimer, ziekte van Huntington, PTSS en zelfs gedragsvoorwaarden zoals autisme en ADHD te helpen.

Nanotechnologie laat ons weten dat we ziek worden voordat we symptomen ervaren.

Vroege opsporing van ziekten is van cruciaal belang. Nanotechnologie “detectives” zullen ons over 5 jaar laten weten wanneer we onwel worden voordat we zelf symptomen ervaren. De nieuwe technieken maken gebruik ban kleine bio particels die te vinden zijn in onze lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, tranen, bloed, urine en zweet. Deze technologie kan uiteindelijk worden verpakt in een handige handheld apparaat, zodat mensen snel en regelmatig kunnen meten. Die informatie kunnen we verzenden in combinatie met andere IoT apparaten, zoals slaap monitors en slimme horloges, zodat een compleet beeld van onze gezondheid door AI-gegenereerde data set mogelijk wordt. Hiermee worden we vroegtijdig gewaarschuwd bij de eerste tekenen van problemen om de ziekte.

Dankzij Hyperimaging en AI krijgen we ‘integrale super visie’

Wetenschappers hebben in de afgelopen 100 jaar diverse instrumenten ontwikkeld om elektromagnetische golven te kunnen waarnemen. In vijf jaar tijd zal verdere vooruitgang deze systemen nog kleiner maken. Door deze techniek te combineren met machine intelligentie wordt het mogelijk dat beeldvormende apparaten om ons heen ons ook gaan informeren en waarschuwen. Ze zijn in staat dingen te zien, die we zelf niet konden detecteren (uit het zicht). Ze kunnen ons helpen in moeilijk te detecteren wegomstandigheden , zoals een auto zien in de sneeuw, mist of regen. Bij ijzel kunnen apparaten ons vertellen of er een object verderop aankomt of oversteekt. De cognitieve computing-technologieën kunnen herkennen of er sprake is van een omgevallen vuilnisemmer, of een hert dat de weg oversteekt, of een putdeksel dat zou kunnen leiden tot een lekke band.

Technologieën helpen ons de complexiteit van de aarde te begrijpen

Nadat we met succes zakelijke transacties en sociale interacties gedigitaliseerd hebben, zitten we nu middenin het proces om de fysieke wereld om ons heen te digitaliseren. Dankzij IoT kunnen we koelkasten, lampen en uw hartslagmeter verbinden met externe sensoren zoals drones, camera’s, weerstations en satellieten. Een aards voorbeeld; in 2050 hebben we 9 miljard mensen en wordt er geschat dat de voedselproductie moet toenemen met 70% om aan de voedingswaarde vraag te voldoen. Kansen worden inzichtelijk door het samenvoeging en het ordenen en analyseren van gegevens over het klimaat, de bodemgesteldheid, waterstand, irrigatie praktijken, maar ook gegevens over de sociale en politieke klimaat van een land. Dit inzicht kan helpen bij keuzes over; gewas, waar te planten en hoe een optimaal rendement en productie gerealiseerd kan worden met het behoud van kostbare watervoorraden.

Sensoren helpen ons milieuverontreinigende stoffen te managen

In vijf jaar tijd worden low-cost methaan sensing technologieën ingezet. Voornamelijk in de buurt van aardgaswinning putten, rond opslagfaciliteiten en langs distributieleidingen. De ontwikkelingen op dit vlak maken het mogelijk dat netwerken van methaan sensoren draadloos verbonden worden met de Cloud. Daarmee kan de enorme natuurlijke gas infrastructuur continue gemonitord worden, waardoor lekken sneller te vinden zijn. Een kwestie van minuten in plaats van maanden met het effect van vermindering van vervuiling en afval. Door het plaatsten van deze sensoren op drones kunnen inzichten gecombineerd worden met real-time windgegevens, satellietgegevens en andere historische bronnen om complexe ecologische modellen te analyseren. Sensor systemen die kunnen ‘zien’ helpen ons om het milieu beter te beschermen en juiste maatregelen te kunnen nemen.

Verder praten over deze technologische ontwikkelingen?

Over 5 jaar zorgt de technologie dus dat gebouwen slimmer zijn geworden en mensen gezonder? Tijdens het seminar ‘Verduurzaming van publiek vastgoed’ op 28 september zal Gerard Smit ons verder bijpraten over deze onderwerpen. Samen met bestuurders, toezichthouders en managers van woningcorporaties en zorginstellingen sparren we over duurzaamheidsambities en hoe we deze kunnen realiseren. Bekijk het programma om te zien welke sprekers er naast Gerard Smit nog meer komen of meld u direct aan.

Bron: Lees hier het volledige blog van Gerard Smit

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...