Home » Woningcorporaties » Duurzaamheid » Financiering

Financiering

Financiering van duurzame woningrenovaties

Finance Ideas ondersteunt partijen bij het financieren van duurzame woningrenovaties

De dienstverlening van Finance Ideas op het gebied van financiering van duurzame woningrenovaties bestaat uit:

  • Het opstellen en doorrekenen van de businesscase (zie ook Investeringsbeslissingen)
  • De financierbaarheid in kaart brengen
  • Het arrangeren van alternatieve financiering

De gebouwde omgeving in Nederland kan een flinke bijdrage leveren aan de afname van de Nederlandse CO2 uitstoot. Op dit moment is het vooral de corporatiesector die bij de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad een voortrekkersrol vervult door te experimenteren met hoogwaardige renovatieconcepten. Een voorbeeld van een bekend experiment is de Stroomversnelling: een vereniging van zes woningcorporaties en vier bouwers die als doel hebben om zogenaamde Nul-op-de-meter (NOM) woningrenovaties schaalbaar te maken. Finance Ideas is sinds de start van dit initiatief de vaste financiële adviseur van deze vereniging.

Financierbaarheid in kaart brengen

De vraag of hoogwaardige renovaties op grote schaal financierbaar zijn hangt af van de uitgangspunten van de businesscase en van de financiële situatie van de woningcorporatie. In principe zijn de investeringen door het WSW geborgd financierbaar indien de woningcorporatie aan de ratio’s van het WSW blijft voldoen.

Finance Ideas heeft voor de Stroomversnelling een model ontwikkeld waarmee woningcorporaties een eerste indruk kunnen krijgen van de financierbaarheid van renovaties. Op basis van dit model heeft Finance Ideas ook een analyse gemaakt van de financierbaarheid van NOM-renovaties voor een gemiddelde woningcorporatie.

       

Het WSW gaat voor de beoordeling van de financierbaarheid vooralsnog uit van bedrijfswaarde. Het is de vraag hoe de vermogensratio’s zich ontwikkelen als de marktwaarde het uitgangspunt wordt. Finance Ideas doet hier momenteel onderzoek naar. Ook is het de vraag of het WSW haar borgingsvolume wil verhogen om de komende jaren grootschalige duurzame woningrenovaties financierbaar te maken met borging. Het kan dus interessant zijn om alternatieve financieringsstructuren te verkennen.

Alternatieve financiering arrangeren

Indien financiering van duurzame woningrenovaties met borging van het WSW niet wenselijk of haalbaar is kan alternatieve financiering een uitkomst bieden. Finance Ideas ondersteunt klanten met het bedenken, structureren en eventueel beheren van alternatieve financieringsstructuren. Voorbeelden hiervan zijn de Starters Renteregeling en het MKB Impulsfonds. Door haar brede klantenkring is Finance Ideas de ideale partner om een brug te slaan tussen vraag en aanbod van kapitaal.

Een mogelijke alternatieve financieringsstructuur is het arrangeren van mezzanine financiering. Dit zijn achtergestelde leningen die niet geborgd zijn. Op deze manier kunnen andere financiers dan de sectorbanken de renovaties financieren. Voorwaarde is wel dat het WSW haar onderpand op het bezit vrij geeft.

Financiering-duurzaamheid2

Wilt u meer weten over wat Finance Ideas hierin voor u kan betekenen? Of wilt u meer informatie ontvangen over het model of de analyse? Neem dan contact met ons op, rechtsboven via ‘Meer informatie’.

Meer informatie

Bel mij terug

Bedrijfsnaam

Uw naam

Uw telefoonnummer

Bel mij over

Stuur mij meer informatie

Bedrijfsnaam

Uw naam

Uw e-mail

Mail mij over

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Typ hier uw vraag...