Het reële gevaar: inflatie of duurzaam rendement?



Categorie Institutionele beleggers

Onderwerpen

“Als er geen duurzame vraag is naar een product of dienst ga je er geen lange termijn rendement mee maken”. Met die conclusie sloot onze collega Prof Piet Eichholtz zijn presentatie af tijdens het recente PensioenPro congres voor pensioenfondsbestuurders.

Duurzaam rendement belangrijker dan inflatie risico

Wat hebben pensioenfondsen nodig om op lange termijn de inflatie te verslaan? Een goed duurzaam lange termijn rendement. Vastgoed wordt vaak gezien als een goede hedge tegen de inflatie.  Maar zo goed is die hedge helemaal niet, liet Piet de toehoorders zien. Hij gaf ook aan dat een perfecte hedge minder belangrijk is dan we denken. De ECB heeft de afgelopen jaren in veel verschillende markt- en politieke omstandigheden aangetoond dat de inflatie goed binnen de gewenste bandbreedte is te houden. De vraag die we ons dus moeten stellen is: Hoe kunnen we duurzaam rendement maken? De steeds verder toenemende vraag naar duurzame producten en diensten maakt dat er kansen liggen op het gebied van duurzaam rendement. Ook het World Economic Forum benoemt in haar risk report dat ESG (environmental, social, governance) risico’s (waaronder klimaat) een veel groter risico zijn zowel qua kans als qua impact, dan het inflatierisico.

Hogere vraag en dus hogere marktwaarde voor duurzame woningen

Demografische en maatschappelijke ontwikkelingen zorgen  dat binnen de vastgoedsector winkels en kantoren het de komende jaren moeilijk gaan krijgen. Er is gewoon minder vraag. Binnen de woningmarkt is rendement dan ook vooral te halen bij duurzame woningen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat duurzamere woningen de afgelopen jaren een hogere marktwaardering hebben gekregen dan vergelijkbare, maar minder duurzame woningen. Ook Hypotheken op duurzame woningen leverden -voor de verstrekker- betere resultaten op.

Ook in andere asset categorieën is duurzaamheid van belang

Dat een duurzame vraag nodig is om een lange termijn rendement te realiseren, liet Piet nog eens treffend zien door het voorbeeld van de negatieve beleggingsrendementen op kolenmijnbouw bedrijven van de afgelopen jaren. Maatschappelijk verantwoord beleggen en rekening houden met ESG aspecten is niet alleen goed voor de wereld, maar ook financieel zinnig. Heeft u de lezing gemist? Ontvang de hele presentatie van Piet Eichholtz direct in uw inbox.

Ontvang de presentatie van Piet Eichholtz direct in uw inbox

    Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

    Stappen zetten rondom uw ESG beleid?

    De recente wetgeving (IORP II) schrijft voor dat pensioenfondsen de ESG risico’s (waaronder specifiek klimaat) met potentiele financiële gevolgen identificeren en bewaken. Het onlangs gesloten IMVB akkoord tussen pensioenfondsen, overheid en maatschappelijke organisaties is een extra drijfveer om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en de sustainable development goals. Op welke wijze kunt u dit implementeren? In dit artikel beschrijven we de acht stappen ten aanzien van het opstellen van uw ESG beleid.

    Directeur duurzaam beleggen en senior adviseur
    Finance Ideas Talks 2023
    Gerelateerde artikelen

    Typ hier uw vraag...