Home » Institutionele beleggers » GREEN: Global Real Estate Engagement Network

GREEN: Samen verduurzaming versnellen

Netwerk voor duurzame beleggers met vastgoed exposure

De bebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de totale CO2-uitstoot. Geen verrassing dus dat maatschappelijk verantwoord beleggen in vastgoed en infrastructuur steeds meer prioriteit krijgt.

wereldwijde-aandeel-energieconsumptie-per-sector

Krachten bundelen met een engagement netwerk

Gelukkig komt de sector in beweging. Helaas nog wel te langzaam. Mooie case studies zijn er genoeg, maar daadwerkelijke targets zijn vaak te laag of worden niet gehaald. Met GREEN ‘Global Real Estate Engagement Network’ bundelen institutionele beleggers hun krachten om de verduurzaming van de economie te versnellen. Daarmee beperken ze niet alleen maatschappelijke risico’s, maar ook hun eigen financiële klimaatrisico’s en benutten ze kansen van duurzaam vastgoed.  Wetenschappelijk onderzoek laat immers zien dat duurzaam vastgoed leidt tot een hogere waarde en hogere huurinkomsten. Veel van de duurzaamheidsinvesteringen binnen vastgoed zijn bovendien winstgevend en leiden tot risico-reductie.

Waarom hebben beleggers niet meer druk uitgeoefend?

Veel pensioenfondsen hebben in hun beleving een relatief kleine belegging in vastgoed. Daarom richten zij zich bij verduurzaming en engagement meestal eerst op aandelen en obligaties. Toch zit er ook in de aandelenportefeuille veel vastgoed. Deels directe beleggingen in beursgenoteerde vastgoedfondsen, maar ook veel indirecte blootstelling aan vastgoed. Neem Walmart, dat is haast meer een vastgoedfonds dan een winkelbedrijf. Ook bij beleggingen in hypotheken en banken hebben pensioenfondsen exposure naar vastgoed. Hiermee gaat de totale ‘vastgoed gerelateerde exposure’ van pensioenfondsen al snel richting 20% van de totale beleggingen.

18-procent-exposure-naar-vastgoed

Hoe draagt GREEN bij aan verduurzaming, CO2 reductie en beter risicomanagement?

Met GREEN is het mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de strategie en het duurzaamheidsbeleid van deze vastgoedfondsen. Daarbij maken we gebruik van de enorme hoeveelheid ESG-data die beschikbaar is binnen de vastgoedsector. Zo kan er effectief over duurzaamheid worden gesproken met vastgoedfondsen. Engagement vindt plaats met alle beurgenoteerde fondsen en extra intensief met de grootste 60. De selectie van niet-beursgenoteerde fondsen vindt plaats na overleg met de deelnemers.

Waarom past dit initiatief goed in het MVB Beleid van pensioenfondsen?

GREEN geeft antwoord op de vragen waar veel pensioenfondsen mee worstelen zoals:

1. Hoe voldoe ik aan alle MVB commitments en wet- en regelgeving?

Met GREEN geef je invulling aan de active ownership verwachtingen uit de Shareholder Rights Directive II, de IORP II eisen rond klimaat-risico management en het IMVB commitment tot tegengaan van negatieve impact op mens en maatschappij. Ook past deelname goed bij het PRI uitgangspunt ‘samenwerken’. GREEN Past natuurlijk ook goed bij de wens tot het invullen van de gekozen SDG’s (veelal klimaat) binnen alle asset categorieën.

2. Hoe kan ik duurzamer beleggen zonder hoge(re) kosten of verslechtering van de  risico/rendement verhouding?

De wetenschap heeft vastgesteld dat engagement van alle MVB-instrumenten de minste investeringen vergt en de grootste bijdrage levert aan zowel financieel als maatschappelijk rendement. 

Voor wie is GREEN interessant?

#1: Passieve beleggers in beursgenoteerd vastgoed (al dan niet als onderdeel van het aandelen mandaat)

Voor hen is GREEN hun externe vastgoed engagement provider om namens hen te praten over het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties. Met GREEN geven ze concrete invulling aan hun stewardship beleid en verplichtingen.

#2: Actieve beleggers in beursgenoteerd en niet-beursgenoteerd vastgoed

Actieve beleggers sluiten zich aan bij GREEN om structurele en diepgaande aandacht voor duurzaamheid te borgen of als aanvulling op bestaande inspanningen. Voor hen ligt het grote voordeel in de efficiency en de kracht van samenwerking. De vermogensbeheerders hebben immers wel op regelmatige basis contact met vastgoedfondsen, maar in de praktijk blijkt dat klimaat lang niet overal op de agenda staat en doelen onvoldoende worden behaald. GREEN stemt de resultaten af met de eigen asset manager of fiduciair beheerder van het pensioenfonds zodat de verschillende betrokken partijen elkaar naadloos aanvullen.

#3 Interne of externe managers van een portefeuille beursgenoteerd vastgoed

Voor hen is het netwerk van GREEN interessant om samen met andere asset owners en managers sterker te staan. Het netwerk versterkt ook hun eigen boodschap naar zowel vastgoedfondsen als industry bodies (GRESB, EPRA, INREV etc). Daarmee is GREEN de grote gemene deler van haar deelnemers en vergelijkbaar met initiatieven als Climate Action 100+ / PRI.

Benieuwd naar de kosten, instrumenten en rapportages?

Vrijblijvend meer informatie over GREEN? Bekijk de presentatie van GREEN ‘Global Real Estate Engagement Network’. Hierin wordt meer achtergrond gegeven samen met de engagement instrumenten, rapportage en de kosten van het initiatief. Sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Vincent van Bijleveld.

  • Ontvang de presentatie van GREEN ‘Global Real Estate Engagement Network’ direct in uw inbox.

  • Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. U ontvangt de aanvraag direct in uw inbox. Ook ontvangt u af en toe een e-mail met tips en artikelen van onze adviseurs. Afmelden kan met 1 klik in iedere mail.

Artikelen over ESG

ESG
Telefonisch sparren?
Vincent van Bijleveld
Directeur duurzaam beleggen
Vincent van Bijleveld is expert op het gebied van duurzaam beleggen, engagement en klimaatrisicomanagement in vastgoed

    Typ hier uw vraag...