Dé software die sturen op beleidswaarde en rendement mogelijk maakt

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen ,

Inzicht in beleidswaarde, marktwaarde en rendement. Dat willen we toch allemaal? Helemaal nu het Aw en WSW gisteren (5 december) het convenant ‘Verbeteren informatievoorziening woningcorporatiesector’ hebben getekend. Vanaf de jaarrekening 2018 krijgt beleidswaarde een centrale rol in het beoordelingskader voor corporaties. Inzicht in beleidswaarde wordt dan nog belangrijker.

Om eenvoudige en vanuit één omgeving te sturen op markt- en beleidswaarde zijn Finance Ideas en Aareon een joint venture aangegaan om de bestaande software verder te ontwikkelen en te integreren. Sturen op marktwaarde, beleidswaarde en rendement op portefeuille- en complexniveau met een COS3000-gecertificeerde software die voor alle corporaties te gebruiken is, ongeacht welk ERP zij gebruiken.

Door de samenwerking met Aareon brengen wij onze dienstverlening naar een hoger niveau. Wij zien een toenemende behoefte aan een samenvoeging van onze dienstverlening en de software-oplossingen die dit ondersteunen. Met Aareon bieden wij een totaaloplossing voor alle corporaties en de commerciële vastgoedmarkt, zodat zij goed onderbouwde besluiten kunnen nemen over hun vastgoed”, aldus Victor Burger, partner van Finance Ideas.

Inzicht door het registreren van zowel de passiva (treasury) en de activa (vastgoed)

Trace waardering & rendement is een geïntegreerd onderdeel van de Trace & Treasury suite van Aareon (zie onderstaand figuur). Veel van de onderdelen zijn reeds klaar en draaien bij tientallen organisaties. Het concept van de software laat zich het best uitleggen door een boekhoudkundige balans voor te stellen. Beide kanten van de balans, de passiva (treasury) en de activa (vastgoed) worden geregistreerd en gewaardeerd. Mutaties, zoals bijvoorbeeld investeringen of aflossingen van leningen, leiden tot financiële effecten. Deze worden inzichtelijk gemaakt in de meerjarenbegroting (Trace Financiële Planning). Het bijzondere van deze gezamenlijke oplossing zit hem in de focus op beleidswaarde, inzicht in de eigen kasstromen en koppelingen met software voor registratie van activa, investeringen en meerjarenbegroting.

Finance Ideas Aareon

Waarom heb ik deze software die kan sturen op beleidswaarde nodig?

Vanaf de jaarrekening 2018 wordt beleidswaarde dus onderdeel van de beoordelingskader voor corporaties. Bedrijfswaarde zal daarmee verdwijnen. Finance Ideas is vanaf de introductie van marktwaarde intensief bezig om het marktwaardebegrip en de corporatiekasstromen te verbinden tot een consistent geheel. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de beleidswaarde en de marktwaarde waterval.

Waarom moet ik hier direct mee aan de slag?

De waterval (zie onderstaand figuur) laat zien welk deel van de marktwaarde niet wordt gerealiseerd als gevolg van het beleid van de corporatie. Bijvoorbeeld: het beschikbaar houden van de woning in plaats van het uitponden bij mutatie zorgt dat € 15.000 is beklemd. De beleidswaarde (€ 82.000) is de marktwaarde met beleidsbeklemming als gevolg van niet marktconform gedrag door de corporatie. Een groot voordeel van het gebruik van de waterval is dat een consistent sturingskader ontstaat. Het waardebegrip op de balans, wordt verbonden met de kasstromen van de corporatie. Nog belangrijker is dat de maatschappelijke bijdrage van een corporatie  transparant wordt. Een reden om niet te wachten, maar meteen aan de slag te gaan.

De marktwaarde waterval

 

Meer weten over het sturen met beleidswaarde?

Wilt u meteen aan de slag met Trace & Treasury? Hier leest u meer over de verschillende modules. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Trace & Treasury of heeft u een vraag? Neem contact op met onze adviseurs of maak gebruik van onderstaand formulier.

Stel een vraag over Trace & Treasury

    Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

    Directeur woningcorporaties
    Gerelateerde artikelen

    Typ hier uw vraag...