Afstudeerstage: Faillissement van zorginstellingen voorspellen

Bevind jij je in de afrondende fase van een financiële, economische of technische masteropleiding en ben je op zoek naar een bedrijf waar je jouw afstudeeropdracht kan combineren met het opdoen van relevante werkervaring? Dan is deze afstudeerstage iets voor jou!

Achtergrond van de opdracht

De zorgsector heeft in de afgelopen jaren een aantal veranderingen doorgemaakt, waaronder een ingrijpende wijziging in de bekostigingssystematiek. Hierdoor zijn zorginstellingen volledig (financieel) verantwoordelijk voor het gevoerde beleid, dragen zij meer risico en is ook de kans op faillissement toegenomen.

Finance Ideas heeft het benchmarkproduct ZorgRating ontwikkeld, waarmee de kredietwaardigheid van circa 700 zorginstellingen voor de aflopen tien jaar kan worden beoordeeld. Met behulp van financiële en niet-financiële data wordt aan elke instelling een score toegekend en vergeleken met de benchmark. Hierbij wordt onderscheid gemaakt naar vier deelsectoren: ziekenhuizen, verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. De score wordt bepaald op basis van 16 ratio’s (8 financieel en 8 operationeel) via een univariate analyse van elke ratio.

Met welke vragen ga jij aan de slag?

Je gaat onderzoeken of het mogelijk is om verslechteringen van de financiële positie van zorginstellingen in een vroeg stadium te voorspellen via eerdere bewezen methoden als multiple discriminant analyse.

Een aantal van de vragen waarmee je aan de slag gaat:

  • Hoe definieer je ‘financial distress’ bij zorginstellingen?
  • Welke instellingen zijn de afgelopen jaren in financiële moeilijkheden gekomen of failliet gegaan?
  • Welke discriminanten zijn relevant om te testen?
  • Welke interventieperiode is nodig om het tij te keren?

Waarom een afstudeerstage bij Finance Ideas?

Finance Ideas is bijna vijftien jaar actief in de zorgsector en bezit daardoor veel kennis en ervaring aangaande de financiële positie van zorginstellingen. We hebben een database met 40 variabelen van circa 700 instellingen over een periode van tien jaar. Deze database is daarnaast relatief eenvoudig uit te breiden met additionele informatie aangaande deze instellingen. Daarnaast bezit Finance Ideas veel academische ervaring. Alle adviseurs hebben een academische studie afgerond en drie hoogleraren zijn direct verbonden aan Finance Ideas:

  • dr. Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering en beleggingen aan de Universiteit Maastricht
  • dr. Johan Conijn, emeritus hoogleraar Woningmarkt, een leerstoel die hij heeft bekleed aan de Universiteit van Amsterdam
  • dr. Kees Koedijk, hoogleraar financieel management aan de TiasNimbas Business School

Je kunt tijdens je stage ook veel werkervaring opdoen. Naast het schrijven van je thesis is het namelijk mogelijk om met verschillende projecten/thema’s binnen Finance Ideas mee te werken. Je verrijkt daarmee niet alleen jouw kennis, maar je werkt ook in een professionele omgeving aan je persoonlijke vaardigheden.

Over Finance Ideas

Kom ons helpen om samen met woningcorporaties, zorginstellingen en institutionele beleggers hun toekomstplannen op een duurzame en financieel verantwoorde wijze te realiseren. Suf en saai? Niet als je bedenkt dat er jaarlijks € 100 miljard omgaat in de zorg, woningcorporaties 2,8 miljoen woningen bezitten en de institutionele beleggers verantwoordelijk zijn voor een vermogen van meer dan € 2.000 miljard! Geld dat van jou en de rest van Nederland komt. Geld dat zo efficiënt en effectief mogelijk moet worden ingezet om de maatschappelijke impact te maximaliseren.

Onze cultuur?

Onze adviseurs houden zich onder andere bezig met het ondersteunen van woningcorporaties bij hun verduurzamingstrategie, beoordelen van vastgoedportefeuilles, arrangeren van financiering voor zorginstellingen, inrichten van asset management voor woningcorporaties en het bedenken en implementeren van ESG beleid bij pensioenfondsen. Er is veel verantwoordelijkheid, maar je staat er niet alleen voor. Projecten worden in teamverband uitgevoerd. Altijd met een senior adviseur of partner, zodat er direct toegang is tot kennis van ervaren collega’s en onze hoogleraren.

Kennis delen zit diep in ons DNA. Zo organiseren we kennisdagen en lunch & learn sessies waarin collega’s en externe vakgenoten hun expertise delen. Ook hebben we voor starters een traineeprogramma. Dit programma is enerzijds gericht op inhoudelijke training door onder andere workshops. Anderzijds op individuele ontwikkeling, door intervisie en vaardigheidstrainingen. We dagen elkaar uit op inhoud en kwaliteit, maar ook met tafeltennis en -voetbal.

Anne-Floor, Stan en Joost vertellen je meer over hun werkzaamheden en laten je in onze video de sfeer op kantoor proeven.

Word jij enthousiast van deze afstudeeropdracht?

Bevind jij je in de afrondende fase van een financiële, economische of technische masteropleiding? Ben jij zelfstandig, analytisch sterk en heb je affiniteit met cijfers? Solliciteer snel!

Je cv en motivatiebrief kun je sturen naar recruitment@finance-ideas.nl. Voor inhoudelijke vragen over de vacature kun je contact opnemen met Luuk Willems.

Meer informatie

Stel een vraag over deze afstudeerstage

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Bekijk onze vacatures

Bekijk onze actuele stages

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Typ hier uw vraag...