Liquiditeitsprognose: inzicht in uw financiële ruimte

Een liquiditeitsprognose geeft inzicht in de financiële ruimte van een organisatie. Vaak wordt bij een dergelijke prognose slechts beperkt vooruit gekeken. Dit is zonde, omdat een goed opgestelde liquiditeitsprognose juist een effectief instrument is om ook op de langere termijn te sturen. Zo neemt het aantrekken van financiering tegenwoordig veel tijd in beslag. Vroegtijdig inzicht in de financieringsbehoefte van uw organisatie geeft u de mogelijkheid om tijdig bij te sturen.

Prognose versus realisatie

Een liquiditeitsprognose wordt pas een effectief middel als de realisatiecijfers met de prognosecijfers worden vergeleken en de verschillen worden verklaard. Alleen dan heeft u het volledige inzicht en kunt u maatregelen nemen en bijsturen. Bijkomend voordeel is dat u de nieuwe kennis en inzichten kunt inzetten bij toekomstige prognoses. Op die manier wordt uw proces steeds nauwkeuriger.

Opstellen liquiditeitsprognose

Oké, maar waar begint u? Om zorginstellingen te ondersteunen bij het opstellen van een liquiditeitsprognose hebben wij een standaard model ontwikkeld. Het grote voordeel van dit model is dat het met beperkte aanpassingen direct aansluit bij uw administratie. Een zeer efficiënte basis waarbij maatwerk per zorginstelling mogelijk is, afhankelijk van uw specifieke wensen en behoeften.

Verfijnen bestaande liquiditeitsprognose

Heeft uw zorginstelling al een liquiditeitsprognose? Het is goed om deze door een onafhankelijke bril kritisch te bekijken en hem te verfijnen. Voldoet hij aan alle eisen? Hoever is de blik vooruit? Welke ratio’s zijn er meegenomen? Het doel is om een liquiditeitsprognose op te stellen die de verwachte inkomsten en uitgaven zo realistisch mogelijk weergeeft. Alleen op die manier krijgt u een betrouwbaar beeld van de financiële ruimte van uw organisatie. Het is hierbij wel van belang uzelf niet te verliezen in de kleinste details. Eenvoud is het sleutelwoord.

Welke kenmerken heeft een goede liquiditeitsprognose?

Om de kwaliteit van uw liquiditeitsprognose te beoordelen, kunt u beginnen met een kritische blik op uw huidige prognose. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Sluit deze aan op de meerjarenraming?
  • Kijkt hij minimaal 24 maanden vooruit?
  • Wordt de prognose maandelijks geüpdatet?
  • Is hij eenvoudig en transparant?
  • Zijn bepaalde seizoentrends te zien?
  • Wordt er rekening gehouden met balansmutaties?
  • Hoe realistisch zijn de verwachte inkomsten en uitgaven(van zowel exploitatie, financiering als investeringen)?
  • Krijgt u inzicht in de headroomvan een organisatie (rekening houdend met de minimale liquiditeitsbuffer en eventuele uitstaande kredietlijnen)

Heeft u vragen over de liquiditeitsprognose?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw zorginstelling? Of heeft u behoefte aan een sparringpartner die met u mee kijkt? Stel uw vraag of neem vrijblijvend contact op met Maarten van den Broek.

Stel een vraag over liquiditeitsprognose

    Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

    Artikelen over liquiditeitsprognose

    Meer informatie?

    Maarten van den Broek

    Senior adviseur zorginstellingen
    Maarten ondersteunt bij het ontwikkelen, opstellen, verfijnen van liquiditeitsprognoses.

      Typ hier uw vraag...