Home » Institutionele beleggers » Vastgoed » Second opinion

Second opinion

Second opinion

Voor verantwoordings- en/of sturingsdoeleinden kan het voor institutionele beleggers zinvol zijn om een frisse en kritische blik op hun vastgoedbeleggingen te laten werpen. Daarom voert Finance Ideas voor haar klanten second opinions uit op vastgoedbeleggingen en/of vastgoedbeheerders.

Onderzoek

Een second opinion bestaat uit een onderzoek naar de prestaties en risico’s van de vastgoedportefeuille en de manier waarop deze aangestuurd wordt door de beheerder (manager). Het onderzoek kan zich ook richten op een specifiek onderdeel van de portefeuille of het beheer. Een second opinion kan voor klanten aanleiding zijn om Finance Ideas voor een bepaalde tijd hun vastgoedbeleggingen te laten monitoren.

Vastgoedbeleggingen en beheerder

Een second opinion van de vastgoedbeleggingen kan onder meer bestaan uit een analyse van één of meerdere van de onderstaande onderwerpen:

 • historische prestaties
 • exploitatie- en managementkosten
 • waardering van de portefeuille
 • portefeuillestrategie
 • toekomstbestendigheid huidige portefeuille
 • beheerders

Second opinion op beheerder vastgoedbeleggingen

Naast een second opinion van de vastgoedbeleggingen beoordeelt Finance Ideas ook beheerders van vastgoedbeleggingen. Een dergelijke second opinion kan onder meer bestaan uit een analyse en de beoordeling van de kwaliteit van:

 • het strategische management (strategische sturing en plannen, marktonderzoek)
 • het asset management (aan- en verkoopproces, exploitatieproces, objectsturing)
 • het operationeel management (aansturing property management, budgettering en kosten)
 • de verantwoording en communicatie naar de klant
 • de risicobeheersing en compliance

Het resultaat van een second opinion traject

Een second opinion bestaat uit het analyseren van de historische prestaties van de vastgoedbeleggingen in relatie tot vergelijkbare andere vastgoedfondsen/-beleggingen en de marktontwikkelingen. Op basis van de samenstelling van de vastgoedportefeuille in relatie tot de verwachte marktontwikkelingen wordt een beoordeling gemaakt over het toekomstperspectief. Tevens worden de belangrijkste personen binnen de beheerder geïnterviewd over de werkwijze en aansturing van de vastgoedbeleggingen. Ook de inrichting en uitvoering van het risico-management kan in de second opinion worden betrokken. Het resultaat is een advies om de vastgoedbeleggingen aan te houden (hold) of te verkopen (sell) en/of te wisselen van beheerder.

Meer informatie

Bel mij terug

Instelling

Uw naam

Uw telefoonnummer

Bel mij over

Stuur mij meer informatie

Bedrijfsnaam

Uw naam

Uw e-mail

Informeer mij over

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Typ hier uw vraag...