Markt- en beleidsonderzoek

Onderzoek… het maakt een fundamenteel onderdeel uit van transparante en weloverwogen beslissingen. Zowel op organisatieniveau als voor overheden en brancheverenigingen. Evidence based en data driven analyses van kenmerken en ontwikkelingen in de markt waar u actief in bent, geven u kennis en handvatten om een weloverwogen keuze te maken. Deze input is nodig voor het op- of bijstellen van beleid en strategie.

Wat voor soort onderzoek en voor wie?

Voor onze klanten doen wij onderzoek in verschillende vormen en maten binnen een breed scala aan onderwerpen. Waarom? Kennis en inzichten delen zit diep verweven in ons DNA. Naast dat dit onderdeel is van onze dienstverlening, publiceren wij zelf ook diverse onderzoeksresultaten over ontwikkelingen in de sectoren. Ons team van specialisten en hoogleraren kent de sectoren door en door en maakt daarbij gebruik van de kennis van strategische partners in binnen- en buitenland. Dit voordeel nemen we direct mee naar uw organisatie. Samen stemmen we eerst de juiste onderzoeksaanpak af. Daarna gaan we aan de slag met dataverzameling, analyses en interpretatie. Wie onze opdrachtgevers zijn? Overheden en overheidsinstellingen, brancheorganisaties zoals Aedes, Fizi en de IVBN of individuele organisaties actief in de zorg-, corporatie- of vastgoedsector.

Een greep uit de onderwerpen van recente onderzoeken:

 • Duurzaam bedrijfsmodel van corporaties
 • Wooncoöperaties
 • Financiering van de corporatiesector
 • Financiële gezondheid van zorginstellingen
 • Prestaties Healthcare REITs wereldwijd
 • Verduurzaming woningen in VvE’s
 • De do’s and don’ts van duurzaam beleggen
 • De effectiviteit van engagement op beleggingen
 • Groene obligaties: financiering van de toekomst?
 • Relatie tussen zorgkosten en ongezonde huizen
 • Het effect van koopwoningkwaliteit op bewonersgezondheid
 • Indexing for ESG Performance: Corporate Governance
 • De invloed van leverage op het risico-rendementprofiel van beursgenoteerd vastgoed

Even voorstellen… onze hoogleraren

Gedegen onderzoek kan natuurlijk alleen met een top team en de juiste tools. Het team van specialisten wordt ondersteund door onze hoogleraren. Daarbij richt Johan Conijn zich als emeritus hoogleraar woningmarkt op vraagstukken in de corporatiesector en woningmarkt. Piet Eichholtz richt zich met name op institutionele vastgoedbeleggingen waarbij duurzaamheid en ESG de voornaamste onderwerpen zijn. Kees Koedijk is hoogleraar financieel management en houdt zich met name bezig met onderzoek naar maatschappelijk verantwoord beleggen. Heeft u behoefte om te sparren met één van hen over uw onderzoeksvraag? Neem contact op voor het inplannen van een kopje koffie.

Sectorvoorbeelden uit de praktijk

#Corporatiesector: Met de Corporatie Survey wordt ieder kwartaal op verschillende onderwerpen het sentiment in de sector gepeild. Wat zijn de uitdagingen van woonzorgvastgoed? Of wat is de beschikbaarheid van nieuwbouwlocaties? Wat zijn de ontwikkelingen van de investeringscapaciteit of de maatschappelijke opgave van de sector? Voor deze onderzoeken werken we nauw samen met corporatiebestuurders en -managers. Bekijk de meest recente Corporatie Surveys.

#Zorgsector: Voor de zorgsector voeren we vergelijkbaar onderzoek uit. De resultaten worden elk kwartaal gepubliceerd in de Financiële Zorgthermometer. Het onderzoek hiervoor is gebaseerd op onderzoek onder circa 900 leden van Fizi, netwerk zorgfinancials. Bekijk de meest recente Financiële Zorgthermometers. Daarnaast voeren we de jaarlijkse ZorgRating benchmark uit waarbij de financiële positie van zorginstellingen in vier deelsectoren in Nederland wordt geanalyseerd op basis van zestien variabelen.

#Overheden: Regelmatig worden wij gevraagd om onderzoek uit te voeren voor ministeries. Het gaat hierbij om overkoepelende thema’s die de hele sector aangaan en nodig zijn voor toekomstig beleid. Hierbij kunt u denken aan thema’s zoals de knelpunten bij het duurzaam bedrijfsmodel van corporaties, financiering van de corporatiesector of woonzorgvastgoed. Maar ook onderwerpen voor de zorgsector zoals het onderzoek voor het Ministerie van Volksgezondheid over uitkering van dividend door zorgaanbieders.

#Beleggers: Voor de institutionele vastgoedmarkt richten we ons op onderzoek dat inzicht geeft in kenmerken van een goed beheersbare en transparante vastgoedbeleggingsportefeuille. Ook de verschillen (risico, rendement en overige kenmerken) tussen beursgenoteerd en niet-beursgenoteerd vastgoed zijn hier onderdeel van. Of de verschillende risico’s en rendementen tussen intern en extern beheerde fondsen. Daarnaast voeren we analyses uit van de risico/rendementsperspectieven van een bepaald land en/of segment. Deze analyses zijn onderdeel van onze periodieke rapportages over de vastgoedbeleggingen van klanten. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Wat is voor u de meerwaarde?

Klinkt allemaal goed, maar wat is nu echt de meerwaarde? Allereerst natuurlijk de mix van experts die we in huis hebben, de kennis van de sectoren en ons netwerk aan partners. Zij zorgen dat we de hoge kwaliteit van het onderzoek kunnen borgen. Door het uitgebreide netwerk van toezichthouders, brancheverenigingen en de overheid zijn wij in staat om alle stakeholders te betrekken bij het proces en commitment te creëren waardoor de kans op succes toeneemt.

Het tweede voordeel is de koppeling naar de praktijk. Doordat wij veel organisaties praktisch ondersteunen, ontvangt u resultaten waar u ook écht iets aan heeft. Evidence based zodat u met de kennis ook daadwerkelijk verder kunt. Kwaliteit en maatwerk staan hierbij voorop. Een frisse blik gecombineerd met de expertise van ons ervaren team resulteert in scherpe analyses waarbij alle aspecten van het onderzoek inzichtelijk worden gemaakt en vertaald naar praktische aanbevelingen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Wij kunnen u helpen met verschillende vormen van marktonderzoek. Samen bespreken we uw onderzoeksvraag om deze zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden. Daarbij stemmen we af bij welke deel van het proces we in kunnen springen. Van voorbereiding tot en met de evaluatie of met delen hiervan. Neem contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.

Stel een vraag over markt- en beleidsonderzoek

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Actueel markt- en beleidsonderzoek

Meer informatie?

Victor Burger

Victor is expert onderzoek in verschillende vormen en maten binnen een breed scala aan onderwerpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Typ hier uw vraag...