Analyse fusies en overnames

Inzicht voor besluitvorming

Staat u aan de vooravond van een fusie of overname? Hieraan ligt een financieel strategische analyse ten grondslag waarbij het lange termijn standalone risicoprofiel afgezet wordt tegenover bijvoorbeeld de fusiesituatie. Het doel is om zicht te krijgen op de financiële risico’s, toegevoegde waarde en de financiële impact die beide hebben. Een integrale meerjarenraming van beide zorginstellingen is een handig instrument om als basis te gebruiken.

Wij ondersteunen zorginstellingen met een financiële fusie analyse op basis van de volgende stappen:

  1. Vaststellen risicoprofiel standalone situatie
  2. Uniformeren van de uitgangspunten
  3. Opstellen businesscase, synergie-effecten, additionele kosten en investeringen
  4. Analyseren risicoprofiel fusie versus standalone

Gevolgen financiering

De leningcontracten staan daarbij direct hoog op de agenda. Veelal geven opeisingclausules in de huidige contracten banken de mogelijkheid om bij een fusie de voorwaarden aan te passen. Daarbij begeleiden wij instellingen bij het inzichtelijk maken van de gevolgen voor de financiering en het proces om ook voor de fusie de meest optimale voorwaarden te realiseren. Het grote voordeel? Onze adviseurs spreken de taal van de banken en hebben ruime ervaring in onderhandelingen met deze partijen.

Informeren belanghebbenden fusie

Een fusie heeft ook verstrekkende gevolgen voor de organisatie en kan leiden tot veel onrust. Tijdig en uitgebreid informeren van belanghebbenden over de financiële gevolgen is daarbij een must. Het bevordert het besluitvormingstraject. Het betreft hierin met name de ondernemingsraad en de cliëntenraad. Daarbij helpt ons team met het overzichtelijk en begrijpelijk vertalen van financiële vraagstukken, met een groter draagvlak als resultaat.

Overname- en verkooptraject

Met de transitie in de zorg zijn veel zorgorganisaties hun strategische koers aan het herijken. Een mogelijk onderdeel hiervan is het afstoten van de onrendabele bedrijfsonderdelen en zorg die geen onderdeel zijn van de nieuwe koers. Maar welke consequenties heeft dit? Heeft u zicht op alle financiële ratio’s en de financiële impact? De waardering is daarbij de basis bij het beoordelen van de overname of verkoopsituatie.

Naast de financiële doorrekening van verschillende scenario’s ondersteunen onze adviseurs financials van zorginstellingen ook als sparringpartner in het onderhandelingsproces, het perspectief van de investeerder en de structurering met bijbehorende voorwaarden.

Meer weten over een fusie, overname- of verkooptraject?

Heeft u vragen over een fusie, overname- of verkooptraject? Of wilt u sparren over de mogelijkheden rondom de ambities en plannen van uw zorginstelling? Neem vrijblijvend contact op met Pim Diepstraten. Ons team van adviseurs kent de zorgmarkt door en door en denkt graag met u mee.

Stel een vraag over fusies in de zorg

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Artikelen over financieel sturen

Meer informatie?

Pim Diepstraten

Directeur zorg en senior adviseur
Pim is sparringpartner bij fusietrajecten met financieel strategische analyse en standalone risicoprofielen.

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Typ hier uw vraag...