Het implementeren van ESG-factoren in het beleggingsproces

Wat is maatschappelijk verantwoord beleggen? Het antwoord is te vinden in het behalen van een financieel rendement, zonder dat daardoor de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien, in gevaar worden gebracht. Bij maatschappelijk verantwoord beleggen worden Environmental, Social en Governance (ESG) factoren geïmplementeerd in het onderzoek, de analyse en de selectie van vermogenstitels in een beleggingsportefeuille.

Maar wat is nu eigenlijk de nut en noodzaak hiervan?

En hoe kan deze implementatie plaatsvinden op een manier die bij uw organisatie past?  Finance Ideas heeft een gespecialiseerd ESG team die uw bestuur, beleggingscommissie en/of bestuursbureau kan ondersteunen bij de implementatie van ESG in de beleggingsportefeuille.

Dienstverlening binnen ESG

Finance Ideas ondersteunt klanten bij het implementeren van ESG in de beleggingsportefeuille onder meer door:

 • Het geven van presentaties waarin de laatste ESG inzichten worden gedeeld.
 • Het opstellen van één of meerdere ESG investment beliefs.
 • Het opstellen van een ESG beleid.
 • Het uitvoeren van een second opinion op het ESG beleid.
 • Het beoordelen van producten van ESG dienstverleners.
 • Het uitvoeren van een second opinion op de huidige of gewenste ESG partners (bijvoorbeeld vermogensbeheerders).

Team van specialisten

Finance Ideas heeft een team van gespecialiseerde medewerkers die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ESG.  Het team staat onder leiding van Kees Koedijk en Piet Eichholtz, beiden founding  partners van Finance Ideas. Kees is hoogleraar financieel management en decaan van TiasNimbas Business School. Piet is hoogleraar vastgoedfinanciering en vastgoedbeleggingen aan de Universiteit van Maastricht. Zowel Piet als Kees zijn in hun vakgebied koplopers als het gaat om ESG. Zo is Kees lid van de jury van de Moskowitz prijs, ‘s wereld meest prestigieuze prijs voor duurzaam beleggingsonderzoek. Piet heeft onder meer diverse duurzaamheids- en prestatiebenchmarks zoals GRESB ontwikkeld.

Kennis en wetenschappelijk onderzoek

Het ESG team van Finance Ideas heeft inzicht in de laatste stand van zaken op verschillende gebieden. Het wetenschappelijk onderzoek naar ESG in beleggingsportefeuilles is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Er verschijnen constant nieuwe studies die onder meer bewijs aanvoeren voor de nut en noodzaak van ESG implementatie en welke factoren en instrumenten daadwerkelijk impact hebben op het risicoprofiel van de beleggingsportefeuille.

Case studies

Het analyseren van het succestraject van koplopers en de wijze waarop zij ESG implementeren en toepassen, levert waardevolle lessen en inspiratie op die toegepast kunnen worden door andere institutionele beleggers.

Instrumenten & dienstverlening

Ook de dienstverlening en producten op het gebied van ESG zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Maar er bestaat een groot verschil in kwaliteit. Het inzichtelijk maken van het speelveld dienstverleners en producten (o.a. benchmarks, indexen, metingen) geeft inspiratie en belangrijke aandachtspunten bij het selecteren van de juiste ESG partner(s).

Stel een vraag over ESG implementatie

  Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

  Artikelen over ESG

  Meer informatie?

  Vincent van Bijleveld

  Directeur duurzaam beleggen
  Vincent is expert rondom het implementeren van ESG factoren in beleggingsportefeuille.

   Typ hier uw vraag...