Implementeren van ESG factoren in het beleggingsproces

Wat is maatschappelijk verantwoord beleggen?  Dat is wanneer organisaties financieel rendement behalen, zonder daarmee de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoefte te voorzien in gevaar te brengen.  Bij maatschappelijk verantwoord beleggen worden Environmental, Social en Governance (ESG) factoren geïmplementeerd in het onderzoek, in de analyse en in de selectie van vermogenstitels in een beleggingsportefeuille.

Maar wat is het nut en de noodzaak hiervan? En hoe kan deze implementatie plaatsvinden op een manier die bij uw organisatie past?  Ons gespecialiseerd ESG team ondersteunt uw bestuur, beleggingscommissie en/of bestuursbureau graag bij de implementatie van ESG in de beleggingsportefeuille.

Dienstverlening binnen ESG

Bij het implementeren van ESG in de beleggingsportefeuille kunt u onder andere denken aan:

 • Het opstellen van een ESG beleid
 • Het uitvoeren van een second opinion op het ESG beleid
 • Het opstellen van één of meerdere ESG investment beliefs
 • Het beoordelen van producten van ESG dienstverleners
 • Het uitvoeren van een second opinion op de huidige of gewenste ESG partners (bijvoorbeeld vermogensbeheerders)
 • Het selecteren en monitoren van impact beleggingen
 • ESG factoren inbedden in het risicomanagement
 • Het geven van presentaties waarin de laatste ESG inzichten worden gedeeld
 • Het monitoren van ESG wet- en regelgeving en assisteren met de implementatie
 • Het invullen van de rol als interne ESG medewerker

Ook interessant: lees hier meer over de ervaring van impact beleggen van Pensioenfonds Detailhandel.

Welke instrumenten en producten zet u in?

De dienstverlening en producten op het gebied van ESG zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Hierdoor bestaat er een groot verschil in kwaliteit. Waar moet je op letten? Wat zet je wel en niet in? Ons team is voortdurend bezig om het totale speelveld van dienstverleners en producten (o.a. benchmarks, indexen, metingen) inzichtelijk te maken. Bijkomend voordeel? Het geeft ons inspiratie en belangrijke aandachtspunten bij het selecteren van de juiste ESG partner(s). Deze voordelen nemen zij mee naar uw organisatie, zodat ook u hiervan profiteert.

De achtergrond van ons team van specialisten?

Ons  team van specialisten zijn op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ESG.  Het team staat onder leiding van Kees Koedijk en Piet Eichholtz, beiden founding  partners van Finance Ideas. Kees is hoogleraar financieel management aan Utrecht University. Piet is hoogleraar vastgoedfinanciering en vastgoedbeleggingen aan Maastricht University. Zowel Piet als Kees zijn in hun vakgebied koplopers als het gaat om ESG. Zo is Kees lid van de jury van de Moskowitz prijs, ‘s werelds meest prestigieuze prijs voor duurzaam beleggingsonderzoek. Piet heeft onder meer diverse duurzaamheids- en prestatiebenchmarks zoals GRESB ontwikkeld.

Kennis en wetenschappelijk onderzoek

Naast het ondersteunen van klanten houdt het ESG team zich ook bezig met onderzoek en inzicht in de laatste stand van zaken op verschillende gebieden. Het wetenschappelijk onderzoek naar ESG in beleggingsportefeuilles is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Er verschijnen continu nieuwe studies die onder meer bewijs aanvoeren voor het nut en de noodzaak van ESG implementatie en welke factoren en instrumenten daadwerkelijk impact hebben op het risicoprofiel van de beleggingsportefeuille. Heeft u vragen over recente onderzoeken of publicaties? Stuur ons een bericht of neem contact op met Vincent van Bijleveld.

Stel een vraag over ESG implementatie

  Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

  Artikelen over ESG

  Meer informatie?

  Vincent van Bijleveld

  Directeur duurzaam beleggen
  Vincent is expert rondom het implementeren van ESG factoren in beleggingsportefeuille.

   Typ hier uw vraag...