Second opinion op vastgoedbeleggingen en/of vastgoedbeheerders

Voor verantwoordings- en/of sturingsdoeleinden kan het voor institutionele beleggers zinvol zijn om een frisse en kritische blik op hun vastgoedbeleggingen te laten werpen. Daarom voert Finance Ideas voor haar klanten second opinions uit op vastgoedbeleggingen en/of vastgoedbeheerders.

Onderzoek

Een second opinion bestaat uit een onderzoek naar de prestaties en risico’s van de vastgoedportefeuille en de manier waarop deze aangestuurd wordt door de beheerder (manager). Het onderzoek kan zich ook richten op een specifiek onderdeel van de portefeuille of het beheer. Een second opinion kan voor klanten aanleiding zijn om Finance Ideas voor een bepaalde tijd hun vastgoedbeleggingen te laten monitoren.

Vastgoedbeleggingen en beheerder

Een second opinion van de vastgoedbeleggingen kan onder meer bestaan uit een analyse van één of meerdere van de onderstaande onderwerpen:

 • historische prestaties
 • exploitatie- en managementkosten
 • waardering van de portefeuille
 • portefeuillestrategie
 • toekomstbestendigheid huidige portefeuille
 • beheerders

Second opinion op beheerder vastgoedbeleggingen

Naast een second opinion van de vastgoedbeleggingen beoordeelt Finance Ideas ook beheerders van vastgoedbeleggingen. Een dergelijke second opinion kan onder meer bestaan uit een analyse en de beoordeling van de kwaliteit van:

 • het strategische management (strategische sturing en plannen, marktonderzoek)
 • het asset management (aan- en verkoopproces, exploitatieproces, objectsturing)
 • het operationeel management (aansturing property management, budgettering en kosten)
 • de verantwoording en communicatie naar de klant
 • de risicobeheersing en compliance

Het resultaat van een second opinion traject

Een second opinion bestaat uit het analyseren van de historische prestaties van de vastgoedbeleggingen in relatie tot vergelijkbare andere vastgoedfondsen/-beleggingen en de marktontwikkelingen. Op basis van de samenstelling van de vastgoedportefeuille in relatie tot de verwachte marktontwikkelingen wordt een beoordeling gemaakt over het toekomstperspectief. Tevens worden de belangrijkste personen binnen de beheerder geïnterviewd over de werkwijze en aansturing van de vastgoedbeleggingen. Ook de inrichting en uitvoering van het risico-management kan in de second opinion worden betrokken.

Stel een vraag over een second opinion op vastgoedbeleggingen

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Artikelen over institutionele beleggers

Meer informatie?

Thomas Heijdendael

Algemeen directeur institutionele beleggers
Thomas is sparringpartner bij het analyseren van de prestaties van vastgoedbeleggingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Typ hier uw vraag...