Heldere keuzes bij investeringsbeslissingen

Financieel gezond = minimaal rendement. Dit klinkt misschien verstandig, maar in de dagelijkse praktijk blokkeert dit een groot deel van uw investeringen. In de sector wordt veel onrendabel geïnvesteerd vanuit het directe en indirecte rendement van het bestaande bezit. Helaas gaat maximaal investeren op korte termijn ten koste van uw investeringsmogelijkheden op de langere termijn. Hoe blijft u dan wel financieel gezond?

Waar te beginnen?

Met een sterk financieel afwegingskader dat inzicht geeft in het rendement en de haalbaarheid van uw investeringsprojecten. Uw financiële gezondheid kan hiermee op lange termijn worden geborgd, ook als individuele investeringsprojecten in belangrijke mate onrendabel zijn. Het bewaken van de financiële gezondheid gebeurt op portefeuilleniveau met behulp van een kwalitatief goede meerjarenbegroting (MJB) en een smart portefeuillestrategie. Oké, maar hoe vertaalt u dat naar de praktijk? Begin met het stellen van onderstaande vragen.

  • Heeft u de norminvesteringen opgesteld?
  • Wat zijn uw doelstellingen op EV?
  • Heeft u een ORT budget bepaald?
  • Heeft u eisen voor uw investeringen opgesteld en zicht op alternatieven?
  • Toetst u de investeringen op marktconformiteit van stichtingskosten?
  • Welke financiële kengetallen gebruikt u bij de toetsing?

processtappen investeringsbeslissingen

Opstellen van afwegingskader voor investeringen

Heldere en concrete investeringskaders helpen u om risico’s te vermijden. Ze geven u inzicht in rendementen op korte en lange termijn zodat u kunt zorgen dat uw corporatie niet in de problemen komt. De maatschappelijke bijdrage van iedere investering kunt u zelf transparant maken met financiële toetsing die gebaseerd is op duidelijke keuzes in het samenspel tussen marktwaarde en beleidswaarde. Onze adviseurs ondersteunen corporaties bij dit proces. Dit doen ze door bijvoorbeeld kritisch mee te kijken in de vorm van een second opinion. Of door u bij het hele proces te ondersteunen. Samen stemmen we de behoefte per project met u af.

Discussiepaper en stappenplan investeringsbeoordeling

De onduidelijkheid in de sector vraagt om een nieuwe aanpak en een concreet stappenplan. Om deze reden hebben onze adviseurs een discussiepaper Investeringsbeoordeling opgezet. In de paper wordt een aanpak voorgesteld die inmiddels door vele corporaties is omarmd.

Bekijk de discussiepaper investeringsbeoordeling.

Model investeringsstatuut

Om uw corporatie op weg te helpen bij het inrichten van het investeringsproces en het formuleren van de kaders, hebben we een model investeringsstatuut opgezet. Deze kaders bevatten zowel volkshuisvestelijke als financiële toetsen en kunt u als basis gebruiken. De financiële toetsen zijn gebaseerd op beleidswaarde waardoor het afwegingskader in lijn is met het begrippenkader van het WSW en de Aw.

Rekenen aan investeringen

Wij ondersteunen corporaties ook bij de financiële beoordeling van projecten. Als sparringpartner, externe procesbegeleider of met een doorrekening. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Heeft u een investeringsproject waarvan u de consequenties in kaart wilt brengen, maar is het voor uw corporatie niet efficiënt om dit zelf te doen? Wij maken in een paar stappen een doorberekening voor u op (combinaties van) nieuwbouw, renovatie, transformatie en sloop. Bekijk een voorbeeld rapport van een berekening.

Sparren over uw investeringsbeoordeling?

Zit u met vele vragen over uw financiële afwegingskader om investeringsprojecten te beoordelen? Wilt u eens sparren over uw mogelijkheden en de juiste aanpak? Of bent u benieuwd naar de voor- en nadelen rondom het wel of niet uitbesteden van doorberekeningen? Stel uw vraag via onderstaand formulier of neem vrijblijvend contact op. Ons team denkt graag met u mee.

Uw kennis vergroten met een trainingen rondom investeringsafweging?

Vanuit de Finance Ideas Academy bieden wij trainingen aan op het gebied van investeringsbeoordeling. Van trainingen op strategisch niveau, zoals het opstellen van een portefeuillestrategie of vastgoedsturing, tot opleidingen waarin u gaat oefenen met het rekenen aan investeringen of het opstellen van een afwegingskader. Bekijk de mogelijkheden en eerstvolgende startdata.

Stel een vraag over investeren

    Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

    Artikelen over investeren

    Meer informatie?

    Daan Vrijmoet

    Directeur woningcorporaties
    Daan is expert binnen beleidswaarde en de besluitvorming vanuit toekomst- en risicogericht perspectief.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

    Typ hier uw vraag...