Schoolfruit.nl lost MKB Impulsfonds volledig af

 In Institutionele beleggers

Met trots kunnen we aankondigen dat Schoolfruit.nl als een van de eerste ondernemingen de lening van het MKB Impulsfonds heeft afgelost. De samenwerking tussen Schoolfruit.nl en het MKB Impulsfonds begon in 2015. De lening van dit fonds maakte het mogelijk om het EU schoolfruit programma voor te financiering waarmee ruim 600 basisscholen in Nederland van schoolfruit werden voorzien. Het bracht de groei van deze onderneming in een stroomversnelling. Een mooi resultaat en een uitstekende reden om eens terug te blikken met Peter de Boer, oprichter van Schoolfruit.nl over de uitdagingen, kansen en meerwaarde die deze financiering hem heeft gegeven.

Het succes van Schoolfruit

Even een stapje terug, want wat doet Schoolfruit.nl precies? Peter de Boer legt het in één zin duidelijk uit. “Wij voorzien scholen in heel Nederland van fruit en begeleiden scholen naar een gezond voedingsbeleid”. De onderneming is al sinds 2004 actief, maar met de invoering van het EU schoolfruit programma in 2009 heeft het bedrijf enorme stappen kunnen maken. Steeds meer scholen stonden open voor een introductie van het schoolfruit programma waarna het gezonde voedingsbeleid verder uitgerold kon worden. Voorfinanciering van het werkkapitaal om dit te realiseren was in deze fase van de onderneming dan ook zeer belangrijk.

De financiële uitdaging voor Schoolfruit

In de eerste periode werd de voorfinanciering van het fruit geregeld via het leverancierskrediet. Helaas kwam dit ten einde door overheidswijzigingen in de administratie en financiering. Juist dit EU programma, waarbij gratis fruit wordt uitgedeeld op scholen, is essentieel in de eerste stap rondom de bewustwording voor een gezonder voedselbeleid. Er ontstond bij Schoolfruit.nl behoefte aan werkkapitaal voor grote projecten. Werkkapitaal wat ingezet kon worden om het gratis schoolfruit te realiseren. Financiering van extra werkkapitaal of herfinanciering voor de groei van een onderneming is een uitdaging voor veel ondernemers. Banken staan hier niet om te springen en zijn terughoudend in het nemen van risico’s. Via het MKB Impulsfonds krijgen ondernemingen zoals Schoolfruit.nl een kans om hun onderneming door te laten groeien naar de volgende fase. De focus bij dit fonds ligt minder op zekerheden, maar meer op de  fundamentele analyse van de onderneming, een onderbouwd plan en de bewezen trackrecord.

Wat was voor jou de meerwaarde van het MKB Impulsfonds?

Volgens Peter de Boer was de belangrijkste meerwaarde, naast de financiering zelf, het vertrouwen. “Een partij zoals het MKB Impulsfonds straalt veel vertrouwen uit door de gewichtige en professionele partijen die samenwerken in het fonds. Zij geven ondernemers financiering zonder zware verpanding van vordering of bezitting en dit schept ruimte en vertrouwen”. Dit vertrouwen heeft een direct effect op de beeldvorming van andere partijen, waardoor er meer mogelijk wordt voor ondernemers. Door de sterke achterban van het MKB Impulsfonds (Pensioenfonds Detailhandel en Pensioenfonds Wonen) durven andere partijen meer risico ’s te nemen. Hierdoor worden bijvoorbeeld stapelfinancieringen mogelijk.

Hefboom effect van het MKB Impulsfonds

Inmiddels is Schoolfruit.nl zo ver doorgegroeid dat de financiering zich verplaatst richting de bank. “Bij elke fase van een bedrijf kijk je wat de beste financieringsmogelijkheden zijn en verschuiven deze. Het MKB Impulsfonds paste perfect bij het werkkapitaal en de projectfinanciering die we toen nodig hadden. Nu gaan we door naar een volgende fase en hierin heeft de huisbank een grotere rol”. Peter de Boer geeft aan dat het MKB Impulsfonds als een soort hefboom heeft gewerkt. “De huisbank is nu veel groter ingestapt dan dat zij een jaar geleden gedaan zouden hebben. Door de groei is er meer vertrouwen ontstaan”. Aflossing van de lening van het MKB Impulsfonds was voor Schoolfruit.nl nu de meest logische keuze. De kosten gaan omlaag en dit geeft de onderneming de mogelijkheid om nog veel verder door te groeien.

Wat heeft de samenwerking met het MKB Impulsfonds jou gebracht als ondernemer?

Hier hoeft Peter de Boer niet lang over na te denken. “Het MKB Impulsfonds en dan vooral Franck Hoppenbrouwers van Neos Direct Lending, hebben me veel geleerd over de financiële verslaglegging, de juiste rapportages en de discipline om dit elk kwartaal weer te doen. Een voordeel waar ik nog steeds van profiteer”. Ook bij zijn huisbank plukt hij hier de vruchten van. Banken zijn vaak gericht zijn op jaarrekeningen. Zonde, want die verliezen vrij snel hun waarde, omdat ze niet actueel meer zijn. Kwartaalrapportage geven een duidelijk inzicht in de financiële situatie van de onderneming. “Het geeft de bank vertrouwen, maar zorgt ook dat je in contact blijft staan met de financiële partijen, erg belangrijk en door veel ondernemers onderschat” aldus Peter de Boer.

Waar staat de stip op de horizon voor Schoolfruit.nl?

Het doel van Schoolfruit.nl is om in 2020-2030 tien miljoen kinderen in Europa klassikaal fruit te laten consumeren binnen een gezond voedingsbeleid. Een haalbaar doel? Zeker, want de onderneming is inmiddels al gegroeid van 100.000 naar 300.000 kinderen in Nederland. Het sterven is om eerst alle kinderen in Nederland te voorzien van 150 gram fruit. Met dit resultaat kunnen zij heel Europa laten zien wat voor een effect er mogelijk is met dit belastinggeld. Namelijk: één van de meest vitale economieën van de wereld.

Peter de Boer is ervan overtuigd dat met de juiste financiering, de juiste contacten en de juiste benadering van de markt, een hoog effect van die belasting euro mogelijk is. “We willen laten zien dat geld wat vrij gemaakt wordt voor initiatieven zoals EU schoolfruit efficiënt ingezet kan worden en daarmee een enorm effect heeft”. Met deze grootse plannen in het verschiet geeft Peter de Boer direct aan dat hij voor de financiering van de internationale expansie zo weer aan de slag zou willen met het MKB Impulsfonds.

Heeft u vragen over het MKB Impulsfonds?

De leningen van het MKB Impulsfonds zijn inmiddels overgegaan naar een fonds van vermogensbeheerder Schroders. Samen met NEOS Direct Lending hebben zij het contact met de leningnemers overgenomen. Heeft u hier vragen over of ben u benieuwd hoe Finance Ideas u kan ondersteunen bij de strategische sturing van vastgoedportefeuilles, private debt of uw ESG beleid? Neem contact op met onze adviseurs, zij denken graag met u mee.

Recente berichten
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Typ hier uw vraag...