Financiële herstructurering

Begeleiding passend bij de Nederlandse zorgsector

Hoe blijft een zorginstelling flexibel en financieel gezond? Welke slimme keuzes kunnen zorginstellingen maken? Het realiseren en borgen van een duurzame bedrijfsvoering is een uitdagende opgave in deze dynamische tijden. Hoe kunnen de financiën van een zorginstelling zo worden geherstructureerd dat een financieel uitdagende situatie wordt hersteld of zelfs versterkt? Het antwoord is helder: door een analyse op de financiën te combineren met analyses van de onderliggende processen. Alleen zo krijgt de instelling inzicht in de mogelijkheden en worden er slimme keuzes gemaakt.

Grondige analyse van de huidige financiële situatie van de zorginstelling

Hoe gaat dat in zijn werk? Onze experts beginnen met een grondige analyse van de huidige financiële situatie van de zorginstelling. We evalueren de winst- en verliesrekening, balans, kasstromen, vastgoedportefeuille en financiële verplichtingen. Hierdoor ontstaat een helder beeld van de uitdagingen en kansen van de organisatie. Vervolgens werken we samen met de zorginstelling, en eventueel betrokken financiers, aan een herstructureringsplan. Dat stemmen we af op de specifieke behoeften in de situatie.

Onderdelen van financiële herstructurering

Een financiële herstructurering is altijd maatwerk. Samen bespreken we waar de focus ligt en wat de doelstellingen van de zorginstelling en eventueel betrokken financiers zijn. We nemen zoveel mogelijk werk uit handen, zodat de zorginstelling focus houdt op de kernmissie: het bieden van hoogwaardige zorg.

De rode draad van ons financiële herstructureringstraject bestaat uit een aantal belangrijke elementen. In een notendop is dit:

  • Strategische heroriëntatie: het ondersteunen van zorginstellingen bij het heroverwegen van hun strategische prioriteiten en bijbehorende businessmodellen.
  • Kostenoptimalisatie: gedetailleerde kostenanalyses op locatie en doelgroepniveau, zodat optimalisatie van de operationele uitgaven mogelijk is met oog voor behoud van kwaliteit van zorg.
  • Herijking investeringsagenda: evaluatie van de vastgoedportefeuille en financiële positie van de instelling. Hiermee wordt de (des)investeringsagenda voor de komende jaren beoordeeld en opnieuw vastgesteld.
  • Schuldherstructurering: herstructureren van bestaande schulden om zo de passende mate van financiële flexibiliteit te creëren.
  • Monitoren op voortgang: voor zover gewenst blijven onze experts betrokken om ervoor te zorgen dat de voorgestelde veranderingen effectief worden doorgevoerd en de gewenste resultaten opleveren.

Meer weten over ondersteuning bij een financiële herstructurering?

Heeft u vragen over een mogelijke financiële herstructurering? Of wilt u sparren over de mogelijkheden voor ondersteuning en advisering? Neem contact op met Maarten van den Broek voor een vrijblijvend gesprek.

Stel een vraag over financiële herstructurering

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Het laatste nieuws, tips en tools

Meer informatie?

Maarten van den Broek

Senior adviseur zorginstellingen
Maarten is expert op het gebied van financiële herstructurering van zorginstellingen

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Typ hier uw vraag...