Inflatie en rentestanden in bewegingCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij:

  • Inflatie in eurozone en Verenigde Staten afgelopen mei opnieuw hoger
  • De ECB verhoogt de depositorente in juli 2022
  • De Fed voert de derde renteverhoging van dit jaar door

De ECB geeft meer duidelijkheid over rentebeleid

Na een inflatie (HICP) van 8,1% in de eurozone over mei 2022 heeft de Europese Centrale Bank, de ECB, na eerdere onduidelijkheid, een renteverhoging aangekondigd. De ECB verhoogt de depositorente in juli met 0,25 procentpunt. Vervolgens vindt er in september nog een verhoging plaats. De hoogte van deze verhoging is nog afhankelijk van de geactualiseerde inflatievooruitzichten op de middellange termijn. Beleidsmakers voorspellen een stijging van 0,5 procentpunt. In de maanden erna zijn meer renteverhogingen passend volgens de Raad van Bestuur van de ECB. Verder beëindigt de ECB het programma voor de aankoop van activa (Asset Purchase Programme – APP) per 1 juli 2022. Onder dit programma kocht de ECB maandelijks miljarden staats- en bedrijfsobligaties op om de economie te ondersteunen.   

In Europa steeg de langdurige rente na aankondiging van de renteverhogingen op 9 juni 2022. Binnen vijf dagen steeg de 10-jaars IRS koers van 2,17% (d.d. 9/6/2022) naar piekwaarde 2,58% (d.d. 14/6/2022).  Na een lichte correctie staat de koers nu op 2,31% (27/6/2022).

In Europa steeg de langdurige rente na aankondiging van de renteverhogingen op 9 juni 2022

Laatste update 27/06/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Fed zet geplande renteverhogingen door

Na twee eerdere renteverhogingen dit jaar, voert de Fed nu een verhoging van de basisrente door met 0,75 procentpunt. Dit is de grootste verhoging in 28 jaar tijd. Eerder ging de Fed nog uit van een verhoging van 0,5 procentpunt, na een gelijke verhoging in mei 2022 en eerdere stappen met 0,25 basispunten. Veranderingen in de rente vanuit de centrale bank hebben ook effect op de koersen van staatsobligaties en aandelenbeurzen. De rente voor 10-jaars staatsobligaties nam toe en ligt nu ook al een stuk hoger in de Verenigde Staten vergeleken met Nederland of Duitsland.

Na twee eerdere renteverhogingen dit jaar, voert de Fed nu een verhoging van de basisrente door met 0,75 procentpunt

Laatste update 27/06/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Opnieuw inflatierecord

Vorige maand kwam de inflatie in de Verenigde Staten uit op 8,6%. Afgelopen veertig jaar was de maandelijkse inflatie nooit zo hoog. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, geeft aan dat deze verhoging ongewoon is en verwacht dat dit in de toekomst niet gebruikelijk zal zijn. De meest recente prognoses gaan uit van een inflatie van 6,8% over 2022, een lagere inflatie in 2023 die uitkomt op 3,5% en 2,1% in 2024. Deze cijfers zijn hoger dan in de projecties van afgelopen maart.

Vorige maand kwam de inflatie in de Verenigde Staten uit op 8,6%

Bron: Eurostat

Wat betekent dit allemaal voor u?

De opwaartse rentebeweging brengt een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente rentestijgingen en aankondigingen geven echter een duidelijk signaal dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases. Heeft u behoefte om te bespreken wat dit voor uw zorginstelling betekent? Neem contact op met Pim Diepstraten of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Uiteraard kunnen wij ook met de overige voorwaarden meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over uw meerjarenplannen of businesscases

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...