ECB blijft onduidelijk over toekomstige renteverhogingenCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

De inflatie (HICP) in Nederland is in maart jl. uitgekomen op 11,7%. Ondanks deze historisch hoge inflatie heeft de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week geen duidelijke timing aangekondigd voor een rente stijging op de korte termijn. In de VS en UK is al eerder het opkoopprogramma stopgezet en zijn renteverhogingen doorgevoerd. De Eurozone blijft echter nog in onzekerheid.

Ondanks de hoge inflatie geeft de ECB geen zekerheid

Bij langdurige hoge inflatie, groeit het belang van een renteverhoging. Traditioneel is de beleidsrente een belangrijk instrument dat ingezet wordt om oplopende inflatie tegen te gaan. Hierbij is de gedachte dat hogere rente lenen duurder maakt, waardoor de economische groei wordt afgeremd. Volgens de ECB is de oorzaak van de hoge inflatie de hoge energieprijzen, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Niet het ruime monetaire beleid van de afgelopen jaren. Ze blijven dan ook bij dit argument om de rente niet direct te verhogen.

Maandelijkse inflatiecijfers

Bron: Eurostat

Opkoopprogramma de komende tijd verder afgebouwd

In lijn met eerdere aankondigingen stuurt de ECB nog op een beëindiging van haar activa opkoop programma van activa (Asset Purchase Programme – APP) in het derde kwartaal. Dit steunprogramma voor de economie zal afgebouwd worden naar € 30 miljard in mei 2022 en € 20 miljard in juni 2022. Na deze geplande stop van de uitbreiding van de ECB obligatieportefeuille is de weg vrij voor een renteverhoging. De laatste keer dat de Centrale Bank de rente verhoogde, was in juli 2011.

Beleidsverandering pas bij nieuwe economische prognoses

Duidelijkheid over de rentestijging na beëindiging van het afkoopprogramma is nog niet gegeven. Christine Lagarde, president van de ECB, gaf aan dat er een week tot enkele maanden tussen kan zitten. Reden hiervoor is het behouden van flexibiliteit in verband met de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne.  

ECB, 14 april 2022

Eventuele aanpassingen van de basisrentetarieven van de ECB zullen enige tijd na het einde van de netto-aankopen van de Raad van Bestuur krachtens het APP plaatsvinden en geleidelijk zijn.

In juni 2022 worden de nieuwe economische prognoses gepresenteerd.  Vanaf dan wordt er opnieuw gekeken naar de definitieve stopdatum van de aankopen en de aansluitende verhoging van de kortetermijnrente. Vooruitlopend op toekomstige renteverhogingen, is de rente op de kapitaalmarkt gestegen. De 10-jaars IRS is een goede indicatie om de renteontwikkelingen in algemene zin te monitoren. Zo laat ook de 10-jaars IRS sinds begin dit jaar een forse stijging zien van 0,34 (d.d. 1 januari 2022) naar 1,62 (d.d. 19 april 2022).

10 jaars IRS - spot rates

Laatste update 19/04/2022, Bron: Refinitiv Eikon

Wilt u het rentetarief toetsen op marktconformiteit?

Ondanks de recente ontwikkelingen ligt de rente nog steeds op een laag niveau. Het is dan aantrekkelijk om het aanbod van uw bank snel te accepteren. Toch kan het geen kwaad om het voorstel te (laten) toetsen op marktconformiteit. Wij kunnen u hierbij helpen. Neem contact op met Pim Diepstraten of stel uw vraag via onderstaand contact formulier. Uiteraard kunnen wij ook met de overige voorwaarden meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over het toesten van uw rentetarief

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...