Risicobereidheid zorginstellingen

Echt impact maken met je afstudeerstage? We hebben een nieuwe opdracht waarin je aan de slag gaat om een methodiek te ontwikkelen om de risicobereidheid van zorginstellingen inzichtelijk te maken. Klinkt dit interessant? Dan is deze afstudeerstage iets voor jou.

Achtergrond van de opdracht

Hoeveel risico is een zorginstelling bereid te nemen om haar ambities te realiseren? Dit is de vraag waar jij ze met dit onderzoek bij gaat helpen. Stijgende kosten, een toenemende vraag naar complexe zorg, nieuwe mogelijkheden door innovatie en de impact van Covid-19 zetten het huidige businessmodel van zorginstellingen onder druk. Nederlandse zorginstellingen willen de hoogst mogelijke kwaliteit aan zorg leveren en de externe ontwikkelingen vragen aanzienlijke investeringen in innovatie en vastgoed. Dit zet de toekomstige financiële continuïteit onder druk.

De financiële bewegingsruimte van zorginstellingen is een belangrijke factor om kwalitatief voorop te blijven en mogelijkheden te hebben om te investeren. Daarbij worstelen ze met de vraag: Hoeveel risico zijn we bereid te nemen om ambities te realiseren? Om te komen tot onderbouwde besluitvorming is het van belang vooraf inzicht te krijgen in de risicobereidheid.

Het kader van de opdracht

 In de wetenschappelijke literatuur omtrent risicobereidheid zijn verschillende technieken uitgewerkt om voorkeuren op het gebied van risico inzichtelijk te maken (Becker et al., 2020, May; Dohmen et al., 2005; Dohmen et al., 2011). Deze techniek maakt een kwalitatief onderwerp – de risicobereidheid van individuen – inzichtelijk en meetbaar.

Om de risicobereidheid van een zorginstelling inzichtelijk te maken, is het waardevol om een verglijkbare tool of methodiek te ontwikkelen, specifiek voor deze sector en hun investeringen. Zowel op het niveau van een individuele zorgbestuurder als geaggregeerd naar de instelling. Dit helpt zorginstellingen om hun risicobereidheid te meten op basis van hun doelstellingen in combinatie met de bijbehorende financiële bewegingsruimte.

Het financieel kader waar zorginstellingen in opereren bepaalt voor een groot deel hoeveel risico ze mogen nemen. Dit financieel kader vertaalt zich in interne normen die gehanteerd worden t.a.v. marktconforme financiële convenanten.

Beschikbare middelen voor het onderzoek

De onderzoeksmethode is kwalitatief-kwantitatief. Door middel van een enquête die je maakt op basis van wetenschappelijke literatuur kun je de belangrijkste thema’s op grote schaal meten. Onze adviseurs zijn al jaren volop bezig met dit onderwerp en hebben een verglijkbaar onderzoek gegaan voor de corporatiesector. Al deze kennis en ervaring delen we graag met je, samen met interne begeleiding. Daarnaast hebben we een uitgebreid netwerk waardoor de lijntjes met de sector kort zijn. Er is veel kennis in huis op aangrenzende thema’s.

Met welke vragen ga jij aan de slag?

 Met de uitkomsten van de enquête (die inzicht geeft in de risicobereidheid van de sector) ga je aan de slag om gewenste relaties te testen. Is er bijvoorbeeld een significant verschil tussen zorginstellingen? Of zijn grotere zorginstellingen bereid om meer risico te nemen? En op welke doelstellingen nemen zorginstellingen het meeste risico? De data geeft je ook inzicht in de relatie tussen risicobereidheid en het behalen van financieel succes. Heb je zelf een aanvulling voor deze opdracht of de uitvoering van het onderzoek? We staan open voor alle goede ideeën en aanvullingen.

Rob SukaldiDoor het schrijven van mijn scriptie bij Finance Ideas kon ik met het onderzoek over REITs echt bijdragen aan de dienstverlening van Finance Ideas. Het leuke hieraan vond ik de betrokkenheid en interesse van collega’s over het onderwerp. –Rob Sukaldi

Over Finance Ideas

Meer impact met maatschappelijk kapitaal door toekomstplannen op een duurzame en financieel verantwoorde wijze te realiseren. Dat is in een notendop wat we doen. Dit doen we voor woningcorporaties, zorginstellingen en institutionele beleggers. Daarbij ondersteunen we ze met het waarborgen van hun financiële continuïteit. Het geld dat van jou en de rest van Nederland komt zo efficiënt en effectief mogelijk inzetten om de maatschappelijke impact van onze klanten te maximaliseren. Een positieve impact op de maatschappij is wat ons drijft. Een andere manier van denken, geld is niet het belangrijkste, impact wel. Lees hier meer over wat we doen.

Onze cultuur?

Naast het schrijven van je scriptie werk je tijdens je afstudeerstage ook mee aan andere projecten en thema’s. Je verrijkt daarmee niet alleen jouw kennis, maar je werkt ook in een professionele omgeving aan je persoonlijke vaardigheden. Er is veel verantwoordelijkheid, maar je staat er niet alleen voor. Projecten worden in teamverband uitgevoerd. Altijd met een senioradviseur of partner, zodat er direct toegang is tot kennis van ervaren collega’s en onze hoogleraren.

Kennis delen zit diep in ons DNA. Zo organiseren we kennisdagen en lunch & learn sessies waarin collega’s en externe vakgenoten hun expertise delen. Ook hebben we voor starters een traineeprogramma. We dagen elkaar uit op inhoud en kwaliteit, maar ook met tafeltennis en -voetbal. Even binnenkijken? Bekijk onze video’s.

Referenties:

Becker, A., Enke, B., & Falk, A. (2020, May). Ancient origins of the global variation in economic preferences. In AEA Papers and Proceedings (Vol. 110, pp. 319-23).
Dohmen, T. J., Falk, A., Huffman, D., Sunde, U., Schupp, J., & Wagner, G. G. (2005). Individual risk attitudes: New evidence from a large, representative, experimentally-validated survey.
Dohmen, T., Falk, A., Huffman, D., Sunde, U., Schupp, J., & Wagner, G. G. (2011). Individual risk attitudes: Measurement, determinants, and behavioral consequences. Journal of the european economic association, 9(3), 522-550.

Word jij enthousiast van deze afstudeeropdracht?

Bevind jij je in de afrondende fase van een financiële, economische of technische masteropleiding? Ben jij zelfstandig, analytisch sterk en heb je affiniteit met cijfers? Solliciteer snel!

Je cv, motivatiebrief en cijferlijst kun je sturen naar onze interne recruiter. Zij is ook te bereiken via: 030 – 232 0480 of via het mailadres: recruitment@finance-ideas.nl.

Meer informatie

Stel een vraag over deze afstudeerstage

    Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

    Bekijk onze vacatures

    Bekijk onze actuele stages

    Typ hier uw vraag...