Afstudeerstage: Winst bij zorginstellingen

Bevind jij je in de afrondende fase van een masteropleiding finance, economie of vastgoed en ben je op zoek naar een bedrijf waar je jouw onderzoek kan combineren met het opdoen van relevante werkervaring? Lijkt het jou interessant om onderzoek te doen naar zorginstellingen die veel meer of veel minder winst maken dan gemiddeld? Dan is deze stageopdracht iets voor jou.

Achtergrond van de opdracht

Gemiddeld genomen opereren zorginstellingen met een winstmarge van 2 à 3%. Doordat opbrengsten en kosten sterk gereguleerd zijn, wijken weinig zorginstellingen structureel af van dit gemiddelde. De marge tot verlies is klein, maar ook de mogelijkheden om meer winst te maken zijn beperkt. Toch zijn er zorginstellingen die (veel) meer of minder winst maken dan 2 à 3%. Maar wat zijn de oorzaken van die verschillen?

Finance Ideas heeft het benchmarkproduct ZorgRating ontwikkeld. Hiermee wordt de kredietwaardigheid van circa 700 zorginstellingen voor de aflopen tien jaar beoordeeld. Deze database is het ideale startpunt voor jouw analyse. De ZorgRating-score wordt bepaald op basis van 16 ratio’s, waaronder de winstmarge, via een univariate analyse van elke ratio. De database van dit product bevat financiële gegevens uit de jaarrekening van zorginstellingen en is eenvoudig aan te vullen met extra datapunten.

Met welke vragen ga jij aan de slag?

Je gaat op zoek naar een verklaring voor sterke afwijkingen van de gemiddelde winstgevendheid in de zorg. Daarbij schets je een beeld van de omgeving waarin zorginstellingen opereren. Hierbij horen vragen zoals:

 • Welke rol heeft winst in de zorgsector?
 • Binnen welk juridisch kader opereren zorginstellingen?
 • Welke zorginstellingen maken meer of minder winst dan gemiddeld?
 • Welke factoren (bijv. rechtsvorm, sector, kwaliteit) zijn van invloed op de winstgevendheid van een zorginstellingen?
 • Wat zijn mogelijke verbeteringen in wetgeving en/of toezicht?

Waarom een afstudeerstage bij Finance Ideas?

Finance Ideas is bijna vijftien jaar actief in de zorgsector en bezit daardoor veel kennis en ervaring aangaande de financiële positie van zorginstellingen. We hebben een database met 40 variabelen van circa 700 instellingen over een periode van tien jaar. Deze database is daarnaast relatief eenvoudig uit te breiden met additionele informatie aangaande deze instellingen. Daarnaast hebben we een kantoor vol met academische ervaring. Alle adviseurs hebben een academische studie afgerond en drie hoogleraren zijn direct verbonden aan Finance Ideas:

 • dr. Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering en beleggingen aan de Universiteit Maastricht
 • dr. Johan Conijn, emeritus hoogleraar Woningmarkt, een leerstoel die hij heeft bekleed aan de Universiteit van Amsterdam
 • dr. Kees Koedijk, hoogleraar banking & finance aan de Utrecht University School of Economics

Naast het schrijven van je thesis kun je ook veel werkervaring opdoen door mee te werken aan verschillende projecten/thema’s. Je verrijkt daarmee niet alleen jouw kennis, maar je werkt ook in een professionele omgeving aan je persoonlijke vaardigheden.

Jerôme MagnéeIk heb voor Finance Ideas gekozen omdat ik bij een middelgrote organisatie mijn scriptie wilde schrijven. Dit stelde mij in de gelegenheid meteen veel verschillende aspecten van de organisatie te zien en zo mijn interesses in de praktijk te toetsen. –Jerôme Magnée

Over Finance Ideas

Kom ons helpen om samen met woningcorporaties, zorginstellingen en institutionele beleggers hun toekomstplannen op een duurzame en financieel verantwoorde wijze te realiseren. Suf en saai? Niet als je bedenkt dat er jaarlijks € 100 miljard omgaat in de zorg, woningcorporaties 2,8 miljoen woningen bezitten en de institutionele beleggers verantwoordelijk zijn voor een vermogen van meer dan € 2.000 miljard! Geld dat van jou en de rest van Nederland komt. Geld dat zo efficiënt en effectief mogelijk moet worden ingezet om de maatschappelijke impact te maximaliseren.

Onze adviseurs houden zich onder andere bezig met het ondersteunen van woningcorporaties bij hun verduurzamingstrategie, beoordelen van vastgoedportefeuilles, arrangeren van financiering voor zorginstellingen, inrichten van asset management voor woningcorporaties en het bedenken en implementeren van ESG beleid bij pensioenfondsen.

Onze cultuur?

Er is veel verantwoordelijkheid, maar je staat er niet alleen voor. Projecten worden in teamverband uitgevoerd. Altijd met een senior adviseur of partner, zodat er direct toegang is tot kennis van ervaren collega’s en onze hoogleraren.

Kennis delen zit diep in ons DNA. Zo organiseren we kennisdagen en lunch & learn sessies waarin collega’s en externe vakgenoten hun expertise delen. Ook hebben we voor starters een traineeprogramma. Dit programma is enerzijds gericht op inhoudelijke training door onder andere workshops. Anderzijds op individuele ontwikkeling, door intervisie en vaardigheidstrainingen. We dagen elkaar uit op inhoud en kwaliteit, maar ook met tafeltennis en -voetbal.

Anne-Floor, Stan en Joost vertellen je meer over hun werkzaamheden en laten je in onze video de sfeer op kantoor proeven.

Word jij enthousiast van deze afstudeeropdracht?

Bevind jij je in de afrondende fase van een financiële, economische of technische masteropleiding? Ben jij zelfstandig, analytisch sterk en heb je affiniteit met cijfers? Solliciteer snel!

Je cv, motivatiebrief en cijferlijst kun je sturen naar onze interne recruiter. Voor inhoudelijke vragen over de vacature kun je contact opnemen met Michiel Majoor. Beiden zijn te bereiken via: 030 – 232 0480 of via het mailadres: recruitment@finance-ideas.nl.

Meer informatie

  Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

  Bekijk onze vacatures

  Bekijk onze actuele stages

  Typ hier uw vraag...