Klimaatrisico-scan van uw vastgoed

Heeft u de klimaatrisico’s van uw portefeuille in beeld?

Klimaatverandering raakt ons vastgoed. Volgens de KNMI’23-klimaatscenario’s moet Nederland zich voorbereiden op zwaardere weersextremen. Vanuit dit perspectief is het belangrijk om inzicht te krijgen in de risico’s van uw portefeuille. Heeft u scherp welke risico’s er spelen voor uw woningcorporatie? De klimaatrisico-scan geeft dit inzicht voor bestaande complexen op basis van uw vastgoeddata. Hoe dit werkt?

Hoe gaat het in zijn werk?

U levert ons uw adres- en complexgegevens aan. Denk hierbij aan unieke object- en complexcodes en adresinformatie van uw bezit. In overleg met uw corporatie wordt de juistheid van de aangeleverde informatie gecontroleerd. Vervolgens verbinden we uw vastgoeddata met klimaatkaarten.

Uw vastgoeddata wordt dus in een korte tijd vertaald naar waardevolle sturingsinformatie op complex- en portefeuilleniveau. Het resultaat is een uitgebreide rapportage en een Excel-bestand waarin de klimaatrisico’s van uw bestaand bezit inzichtelijk zijn gemaakt. Daarnaast ontvangt u enkele digitale kaarten zodat u zelf ook kunt bekijken welke klimaatrisico’s zich voordoen in uw werkgebied.

Om welke klimaatrisico’s gaat het?

In de rapportage richten wij ons op acht klimaatrisico’s:

 1. Hittestress
 2. Wateroverlast door hevige neerslag
 3. Stijging grondwater
 4. Natuurbrand
 5. Paalrot
 6. Verschilzetting
 7. Overstromingsdiepte
 8. Plaatsgebonden overstromingskans

Breng de klimaatrisico's van je vastgoed in beeld

Bekijk als PDF.

Hoe ziet het rapport eruit?

Op basis van de standaardaanpak van de DGBC, het Framework Climate Adaptive Buildings, worden de klimaatrisico’s in een kaart gezet. Zo wordt het voor u zichtbaar waar de risico’s zich voordoen en bij welke complexen. Die inzichten koppelen we vervolgens aan uw data over de complexen, zoals appartementen met lift(installaties), leeftijd van huurders, doelgroepen, woningtypologieën, enzovoorts. Daarbij kunt u denken aan het identificeren van een complex op een locatie met een verhoogd risico op hittestress in combinatie met veel oudere huurders (75+).

Met de scan worden risico’s specifiek en weet u of en waar u mogelijk actie dient te ondernemen. De digitale kaarten zorgen ervoor dat u eenvoudig zelf kunt inzoomen en filteren op complexen met opvallende klimaatrisico’s.

Bron: Klimaateffectatlas 2024

Voordelen voor uw portefeuille?

Met het rapport identificeert u welke complexen en gebieden een risico lopen. De resultaten vormen dan ook direct waardevolle input voor de bepaling van complexstrategieën en het opstellen van de MJOB en MJIP. Ook geeft de scan u input voor de eerste stap naar een klimaatadaptieve portefeuille.

Heeft u een vraag over deze scan?

Heeft u vragen over de klimaatrisico-scan, de gegevens die wij van u nodig hebben of de mogelijkheden voor uw corporatie? Stel uw vraag via onderstaand formulier of neem direct contact op met Victor Burger voor een vrijblijvend gesprek.

Stel een vraag over de Klimaatrisico-scan van uw vastgoed

  Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

  Artikelen over portefeuillestrategie

  Meer informatie?

  Victor Burger

  Victor is expert op het gebied van de klimaatrisico's die er spelen voor uw woningcorporatie

   Typ hier uw vraag...