De businesscase van zonnepanelen



Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Binnen de zorg zijn steeds meer instellingen bezig met de mogelijkheden om hun ecologische footprint te verkleinen en het energieverbruik te verduurzamen. Ziekenhuizen overwegen om stroom op te wekken met zonnepanelen in plaats van met (niet-duurzame) WKK installaties. Het uitgangspunt bij een businesscase is dat deze rendabel is. Daarom moet de investering terugverdiend worden met de besparing op elektriciteit. Door de omvang, het grote aandeel medische en klimaatinstallaties en de 24 uurs bezetting lijkt het opwekken van energie dus geen probleem. Is dit in de praktijk ook zo? Zijn alle kosten meegenomen? Joost Huijbregts neemt ons mee in de businesscase van een grote zorginstelling.

De eerste stappen in het proces: SDE+ beschikking

De zorginstelling is voornemens om door middel van zonnepanelen zelf elektriciteit op te gaan wekken op een aantal van haar zorglocaties. Voor al deze locaties heeft zij SDE+ beschikking aangevraagd. De locaties zijn verschillend qua omvang en de mogelijkheid tot het installeren van zonnepanelen. Voor de installatie en aansluiting heeft deze zorgpartij bij verschillende partijen offertes opgevraagd en een keuze gemaakt voor de scherpste aanbieding.

Inzicht in het rendement van de investering

Om inzicht te krijgen in het rendement en het resultaat heeft de zorginstelling per project en op totaalniveau een businesscase doorgerekend. Om te verifiëren of het berekende rendement realistisch is en de prijs van de aanbiedingen enigszins concurrerend is, heeft zij Finance Ideas gevraagd om de businesscase inhoudelijk te beoordelen.

De conclusies van de businesscase

Finance Ideas heeft de offertes en de doorrekening van de businesscase beoordeeld. Hieruit volgen een aantal belangrijke conclusies ten aanzien van de offertes.

  1. De aanbiedingen verschillen niet alleen van elkaar op totaalniveau, maar ook zijn er bijzondere verschillen in de aanbiedingen voor de individuele locaties.
  2. De door de verschillende aanbieders ingerekende rendementen verschillen fors van elkaar. De beste/scherpste aanbieding rekent echter met een rendement dat hoger ligt, dan wat op basis van de locatie verwacht mag worden.

Ook de second opinion op de businesscase heeft een aantal belangrijke conclusies opgeleverd:

  1. In de businesscase zijn de opbrengsten te hoog ingerekend. Dit is een gevolg van:
    1. een te hoge opbrengst in het eerste jaar;
    2. het niet rekening houden met de degradatie van de zonnepanelen;
    3. een te hoge indexatie van de opbrengsten;
    4. een gebrek aan onderscheid in SDE+ subsidie voor netlevering en niet-netlevering.
  2. Niet alle kosten zijn volledig opgenomen.

Het resultaat van de businesscase

Als gevolg van onze analyse is de businesscase aangepast, waardoor het rendement voor alle locaties lager is uitgevallen. Voor een tweetal (kleinere) locaties betekent dit dat het rendement onder de rendementseis uitkomt. De zorgpartij heeft om die reden ook besloten op deze twee locaties geen zonnepanelen te (laten) installeren.

Meer weten over het proces van een business case of een second opinion?

Een businesscase kan bijdragen aan interne besluitvorming bij o.a. investeringen en aan de communicatie naar stakeholders zoals de Raad van Toezicht. De uitwerking van de businesscase verschaft alle informatie om een goede analyse te kunnen maken van uw organisatie en een oordeel te kunnen vormen over de gevraagde financiering. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij uw businesscase of een second opinion op een bestaande? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs, zij denken graag met u mee. Wilt u meer weten over zonnepanelen? Onze adviseur hebben de vragen voor u uiteen gezet over alles wat u als zorginstelling moet weten over zonnepanelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag over uw businesscase

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...