ECB zet renteverhogingen voort, marktrente blijft redelijk stabielCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Daling van de inflatie in de VS zet door, Nederlandse inflatie stijgt licht in april en kerninflatie blijft hoog
  • De ECB verhoogt de depositorente in mei 2023 met 0,25 procentpunt naar 3,25%
  • 10-jaars EUR marktrente bedraagt 2,90% en beweegt sinds september 2022 binnen dezelfde bandbreedte
  • De Fed voert renteverhoging van 0,25 procentpunt door naar bandbreedte van 5,00% tot 5,25%
  • Aandelenbeurzen positief na periode van onrust in de financiële sector

Inflatie blijft dalen in de VS, lichte stijging in Nederland en Eurozone

De inflatie in Nederland is in april licht gestegen naar 5,8%, na een daling in de meeste maanden daarvoor. De kerninflatie (exclusief voedsel en energie) is voor het eerst sinds juli 2021 gedaald van 8,1% naar 7,8%. In april kwam de inflatie in de Eurozone uit op 7,0%, een lichte stijging ten opzichte van maart na dalingen van een half jaar. De kerninflatie is hoog maar redelijk stabiel en staat in april op 5,6%. De meest recente ECB-prognoses gaan uit van een inflatie van 5,3% voor 2023, 2,9% voor 2024 en 2,1% voor 2025. Inflatie in de Verenigde Staten daalt maandelijks en komt uit op 3,8% in april.

Inflatiecijfers april

Bron: Eurostat

Opnieuw renteverhoging door ECB en niet de laatste

De Europese Centrale Bank heeft aangegeven dat de inflatie naar verwachting te lang te hoog blijft en kiest voor een verhoging van de beleidsrente van 0,25 procentpunt. Hierdoor bedraagt de depositorente nu 3,25%, na zeven eerdere grote verhogingen sinds juli 2022. De ECB houdt vast aan de doelstelling om inflatie terug te brengen naar 2% op middellange termijn en geeft aan zeker niet van plan te zijn te gaan pauzeren met renteverhogingen om dit doel te bereiken. Minimaal twee renteverhogingen worden nog verwacht.

De ECB blijft daarnaast haar balans in een gelijkmatig en voorspelbaar tempo afbouwen met € 15 mld. per maand tot eind juni 2023. Het daaropvolgende tempo zal gaandeweg worden bepaald.

In Europa komt de langdurige rente uit op 2,90% voor de 10-jaars EUR IRS. Dit past binnen de bandbreedte waarbinnen de 10-jaars EUR IRS beweegt sinds september/oktober 2022. Verder is het opvallend dat de rentecurve inverse blijft; zo ligt de 20-jaars EUR IRS op een lager niveau dan de 10-jaars EUR IRS en is de 10-jaars EUR IRS zelfs hoger dan de 3-maands EURIBOR.

Euribor en IRS

Laatste update 30/5/2023, Bron: Refinitiv Eikon

Einde van beleidsrente verhogingen door Fed lijkt in zicht

De Fed heeft de basisrente inmiddels tien keer verhoogd sinds maart 2022. Meest recentelijk wederom met 0,25 procentpunt. Hierdoor bedraagt de depositorente nu 5,00-5,25% ten opzichte van 0,00-0,25% in begin 2022, het hoogste niveau in 16 jaar. Fed-voorzitter Jerome Powell geeft aan dat de Fed nu niet ver af zit van een rentestand en beleid dat voldoende restrictief is om de inflatie te laten terugkeren naar de doelstelling van 2%.

Veranderingen in de rente vanuit de centrale bank en de recente bankenonrust hebben ook effect op de koersen van staatsobligaties en aandelenbeurzen. De rente voor 10-jaars staatsobligaties nam licht af. De aandelenbeurzen hebben een volatiel verloop gezien dit jaar. Wel is het totale rendement sinds de start van 2023 positief, met zelfs een stijging van meer dan 30% voor de Nasdaq.

10 jaars staatsobligaties en rendement aandelen

 Laatste update 30/5/2023, Bron: Refinitiv Eikon

Wat betekent dit allemaal voor u?

De volatiele rentestanden brengen een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente ontwikkelingen geven echter aan dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases. Verder is dit een goed moment voor zorginstellingen om het gebruik van rentederivaten te overwegen. Daarnaast kan de recente onrust bij banken zorgen voor een meer conservatieve benadering door financiers. Dit kan het uitdagender maken voor zorginstellingen om hun investeringen te financieren.

Heeft u behoefte om te bespreken wat dit voor uw zorginstelling betekent? Neem contact op met Maarten van den Broek of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Uiteraard kunnen wij ook met het bredere investerings- en financieringsproces meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel direct een vraag

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur zorginstellingen
Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...