Verlagingen van beleidsrente verwacht in komende kwartalenCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Inflatie in Nederland op 2,7% in februari 2024, kerninflatie daalt verder tot 2,9%
  • De ECB houdt de depositorente in maart 2024 gelijk op 4,00%
  • 10-jaars EUR marktrente is in 2024 licht gestegen en bedraagt 2,69%
  • De Fed houdt de beleidsrente binnen de bandbreedte van 5,25% tot 5,50%
  • Aandelenbeurzen reageren positief op optimistische voorspellingen van de Fed

Nederlandse inflatie in februari 2024 2,7%, kerninflatie 2,9%

De inflatie (HICP) in Nederland bedraagt in februari 2,7% (jaar-op-jaar), een daling ten opzichte van de maand ervoor (3,2%). De kerninflatie (exclusief voedsel en energie) is ook verder gedaald naar 2,9%. In februari daalde de inflatie in de Eurozone tot 2,6%. Ook de kerninflatie is gedaald tot 3,1% in februari (januari 3,3%). De meest recente ECB-prognoses gaan uit van een inflatie van 2,3% voor 2024, 2,0% voor 2025 en 1,9% voor 2026. De inflatie in de Verenigde Staten ziet een lichte stijging en komt uit op 3,2% in februari ten opzichte van 3,1% in januari. De kerninflatie in de VS blijft met 3,8% op een hoog niveau.

Inflatiecijfers februari.png

Bron: Eurostat

ECB verwacht in 2025 haar doelstelling van 2% inflatie te behalen

De Europese Centrale Bank geeft aan dat eerdere renteverhogingen een sterk effect op de economie hebben en helpen de inflatie naar beneden te brengen. De ECB verwacht dat de doelstelling om inflatie terug te brengen naar 2% in 2025 behaald gaat worden. Zodoende heeft de ECB in maart de beleidsrente weer gelijk gehouden. Verder heeft de centrale bank besloten de normalisering van de balans van het Eurosysteem naar voren te halen. De ECB is voornemens de aflossingen op effecten die zijn aangekocht in het kader van het pandemie-noodaankoopprogramma (pandemic emergency purchase programme – PEPP) en die de vervaldatum hebben bereikt, gedurende de eerste helft van 2024 volledig te blijven herinvesteren. Voor de tweede helft van het jaar is de ECB voornemens de PEPP-portefeuille met gemiddeld € 7,5 miljard per maand af te bouwen en eind 2024 te beëindigen.

De verwachting van de markt is dat de ECB halverwege 2024 de eerste renteverlaging doorvoert. In Europa is de marktrente in de afgelopen maanden licht gestegen na een eerdere forse daling in november en december 2023. De 10-jaars EUR IRS bedraagt nu 2,69% ten opzichte van 2,45% een kwartaal eerder. De rentes met kortere looptijden blijven dichterbij het niveau van de beleidsrente. Hierdoor is de 10-jaars EUR IRS nu 1,23% lager dan de 3-maands EURIBOR.

EURIBOR interest rates en IRS spot rates

Laatste update 21/03/2024, Bron: Refinitiv Eikon

Fed houdt beleidsrente gelijk en kijkt met positieve blik vooruit, financiële markten reageren positief

Zoals verwacht heeft de Fed de beleidsrente ook op een gelijk niveau gehouden. Hierdoor bedraagt de depositorente nog steeds 5,25-5,50% ten opzichte van 0,00-0,25% in begin 2022. Ook de voorspelling dat de rente dit jaar drie keer zal dalen is na de laatste Fed-vergadering onveranderd gebleven. Wel zijn de Fed-bestuurders positiever over de Amerikaanse economie. Zo is de voorspelde stijging van het bruto binnenlands product naar boven bijgesteld en wordt verwacht dat de werkeloosheidscijfers in 2025 gunstiger uit gaan vallen.

Keuzes vanuit de centrale banken hebben ook effect op de koersen van staatsobligaties en aandelenbeurzen. Zo zijn de aandelenbeurzen fors gestegen na de communicatie vanuit met name de Fed over de positieve economische vooruitzichten. De yield voor 10-jaars Nederlandse staatsobligaties zag een lichte daling na afloop van de laatste Fed-vergadering naar 2,65%. De yield voor zowel de Duitse, Nederlandse als Amerikaanse staatsobligaties is gestegen ten opzichte van voorgaand kwartaal in lijn met de ontwikkeling van de marktrentes.

10 jaars staatsobligaties

Laatste update 21/03/2024, Bron: Refinitiv Eikon

Wat betekent dit voor uw zorginstelling?

De volatiele rentestanden brengen een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente ontwikkelingen geven echter aan dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases. Verder is dit een goed moment voor zorginstellingen om het gebruik van rentederivaten te overwegen.

Sparren over uw investerings- en financieringsproces?

Heeft u behoefte om te bespreken wat dit voor uw zorginstelling betekent? Neem contact op met Maarten van den Broek of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Uiteraard kunnen wij ook met het bredere investerings- en financieringsproces meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over uw businesscase

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur zorginstellingen
Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...