Zijn alle onderwerpen van de drie ESG-letters even belangrijk?
Duurzaam investeren is niet meer weg te denken uit het huidige financiële landschap. Door de hoeveelheid informatie is het voor investeerders vaak lastig om door alle bomen van het ESG-bos heen te kijken. Zijn alle onderwerpen van de drie ESG-letters even belangrijk? Wat is de relatie tussen duurzaam investeren en financiële prestaties? Rekening houden met de financiële materialiteit van de verschillende ESG-onderwerpen belooft antwoord te geven op deze vragen. Dit artikel presenteert de resultaten van een onderzoek naar ESG-materialiteit van één van onze oud-stagiairs en legt uit wat dit begrip precies inhoudt.
Materiële onderwerpen belangrijk voor financieel gemotiveerde investeerders
Materiële ESG-onderwerpen zijn een nauwere selectie van alle traditionele ESG-onderwerpen. Deze onderwerpen zijn geselecteerd omdat ze in potentie de financiële en operationele resultaten van bedrijven aantasten. Voor investeerders zijn deze onderwerpen daarom sowieso belangrijk. Materiële onderwerpen verschillen per sector. Voor banken is het belangrijkste onderwerp het controleren van klanten op witwassen. Vastgoedbedrijven moeten daarentegen hun woningportefeuille beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen. Zij dienen echter ook rekening te houden met toenemende wetgeving en verwachtingen van huurders over duurzame panden. Traditionele ESG-scores houden niet voldoende rekening met verschillen in onderwerpen tussen sectoren.
Materiële ESG onderwerpen zorgen voor hoger rendement
Eerder onderzoek heeft de relatie tussen materiële ESG onderwerpen en rendement al aangetoond. Dit onderzoek bevestigt deze bevindingen en kijkt of bedrijven die meer aandacht besteden aan materiële onderwerpen en deze opnemen in hun jaarverslag, meer rendement maken. Op basis van een nieuwe ESG-score, geconstrueerd met een materialiteit matrix, worden 2044 bedrijven over een periode van 2003 tot 2020 met elkaar vergeleken. Onderstaand figuur laat de cumulatieve gewone rendementen zien. Een investeerder die in 2012 zou hebben belegd in een portefeuille met daarin aandelen die hoog scoren op materialiteit heeft begin 2020 2,8 keer zijn inleg verdiend. De portefeuille op basis van lage materialiteit presteert minder goed, daar verdient een investeerder 1,8 keer zijn inleg.
Per jaar wordt in januari een materialiteits score berekend. Van april tot maart wordt geïnvesteerd in bedrijven die binnen de hoogste en laagste 25% percentiel van deze score vallen. Rendementen worden maandelijks samengesteld en er zijn geen limieten op omloop van de aandelen in de portefeuille. 2012 is gelijk gesteld aan één, waarna rendementen cumulatief worden opgeteld.
Niet materiële onderwerpen minder belangrijk voor financieel rendement
Naast materiële bestaan er ook niet-materiële onderwerpen. Op weg naar volledige duurzaamheid zijn deze onderwerpen even belangrijk als materiële onderwerpen. Het verschil is dat deze onderwerpen niet belangrijk zijn voor financieel rendement. Bedrijven die zich focussen op deze onderwerpen doen wel degelijk veel aan duurzaamheid. Een investeerder die investeert in bedrijven die hoog scoren op niet-materiële onderwerpen verdient 2,4 keer zijn inleg terug. Bij een lage niet-materialiteits score is dit 2,2 keer. De verschillen tussen beide portefeuilles liggen dichter bij elkaar en zijn niet meer significant.
ESG-materialiteit is belangrijk voor investeerders, bedrijven en onderzoekers
De conclusie van het onderzoek werkt in het Engels het beste: “Materiality Matters”. Voor investeerders is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen materiële en niet-materiële onderwerpen. Bedrijven die streven naar waarde maximalisatie, dienen eerst materiële en daarna niet-materiële onderwerpen aan te pakken. In het onderzoek is ook gekeken naar gecombineerde effecten van materiële en niet-materiële onderwerpen. De volledige versie van het onderzoek is hier te lezen.
Lees de hele afstudeerscriptie van Jelmer Dioncre: “Materiality in non-financial ESG reporting”
Afstudeerstage Jelmer Dioncre
Mijn stage vinkte alle clichés af. Naast een ontzettend leuke tijd, heb ik ook ontzettend veel geleerd. Geen dag was hetzelfde en aan de projecten waar ik meeliep heb ik ook echt een bijdrage kunnen leveren. De combinatie van een stage en scriptie kan ik iedereen aanraden.
Tip: Lees hier meer artikelen of luister de podcasts over ESG. Of lees meer over ESG implementatie.
Wil jij ook je afstudeerstage bij ons uitvoeren?
Bekijk onze actuele afstudeerstages en neem contact op met onze recruiter via: telefoon: 030 – 232 0480 of e-mail: recruitment@finance-ideas.nl.
"*" geeft vereiste velden aan