Betaalbaar wonen in de stad: heden, verleden en toekomst



Categorie Woningcorporaties, Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Hoe ziet de stad er in de toekomst uit? Welke ontwikkelingen in de energie, technologie en demografie hebben een groot effect op de manier van wonen en zorgen? Het stijgende aantal ouderen, de veranderende woonbehoefte en de wens van de overheid om mensen langer thuis te laten wonen, hebben invloed op de toekomst van de stad. De mismatch tussen het huidige vastgoed en de behoefte aan woon- en zorgvastgoed lijkt steeds groter te worden. En dat allemaal in de stad waar verdringing plaatsvindt tussen de verschillende functies van de stad. Matthijs Korevaar praat ons bij over betaalbaarheid van de stad.  

Betaalbaarheid van wonen in de stad

De betaalbaarheid van wonen in de stad staat hoog op de Nederlandse beleidsagenda. De trek naar de stad is weer toegenomen en tegelijkertijd vergrijst ook de bevolking. Hoe kunnen we onze huizenmarkt zo organiseren dat deze betaalbaar blijft voor iedereen? Die uitdaging is volgens Matthijs Korevaar niet nieuw. Ruim een eeuw geleden ontstond het woonbeleid omdat sterke verstedelijking en grote ongelijkheid tot erbarmelijke woonomstandigheden voor de allerarmsten had geleid. Hoe hebben woonkwaliteit en betaalbaarheid zich sindsdien ontwikkeld? En hoe evolueerde de woningmarkt daarvoor, toen de markt vrij spel had?

Geschiedenis is een ideaal laboratorium om effecten op de woningmarkt te meten

In zijn onderzoek heeft Matthijs de ontwikkeling in huurprijzen, betaalbaarheid en woonkwaliteit sinds 1500 in kaart gebracht voor grote Europese steden als Amsterdam, Parijs en Londen. Tijdens Finance Ideas Talks deelt hij deze resultaten met ons. Hij start daarbij met het verre verleden: de periode voor 1900. Die periode is zo interessant omdat je kunt onderzoeken hoe vrije markten functioneren op de lange termijn. Welke voordelen biedt de vrije markt en waar schiet hij tekort? Grote demografische veranderingen uit het verleden zoals babybooms, migratie en sterfte geven daarbij inzicht. De geschiedenis is in die zin een ideaal ‘laboratorium’ om het effect daarvan op woningmarkten te meten.

De trend van betaalbaarheid in de stad

Eén van de verrassende uitkomsten van zijn onderzoek is dat op de lange termijn de betaalbaarheid van steden amper verslechterde. Zelfs als steden enorm in omvang groeiden. Die trend veranderde na 1900. Wonen in steden werd steeds betaalbaarder en de woonkwaliteit steeds beter en gelijker. De laatste jaren is die opmars gestaakt en is in sommige steden de betaalbaarheid zelfs iets achteruitgegaan. Gaat deze trend zich doorzetten in de toekomst? En zo ja, kan het lange verleden ons iets leren hoe we ook in de toekomst de stad betaalbaar kunnen houden? Vragen waar we op 10 oktober met Matthijs over praten.

Meer weten over betaalbaarheid van wonen in de stad?

Wat staat ons nog meer te wachten in de stad van de toekomt? Welke trends en ontwikkelingen zijn belangrijk? Tijdens deze middag gaan we met Bas Haring, wetenschapper en filosoof, op zoek naar de functie van de stad. We bekijken het thema met Carlo van de Weijer, Directeur Smart Mobility TU/e vanuit mobiliteit en de impact op de gebouwde omgeving. Michel Baars, directeur, New Horizon Urban Mining, vertelt ons meer over de gebouwde omgeving als grondstoffenmijn. Bekijk het programma en de sprekers.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Matthijs Korevaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de stad in de toekomst

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...