Nieuwe inzichten tijdens de PRI conferentie in Parijs
Vol met nieuwe energie ben ik ruim een week geleden teruggekomen van het duurzaam beleggen congres van het jaar, de PRI conferentie in Parijs. Nieuwe energie om jullie, de belangrijkste asset owners van Nederland, te helpen bij het invullen van “The crucial role of asset owners in mobilizing responsible investment”.
Een cruciale rol. Niet alleen vanwege de maatschappelijke impact en zorg voor toekomstige generaties, maar zeker ook vanwege de financiële belangen die wij als “universal owners” behartigen voor de werkenden en gepensioneerden van Nederland.
Wat mij het meest is bijgebleven tijdens dit congres? De nieuwste wetenschappelijke inzichten, die het financiële belang van duurzaam beleggen onderstrepen. Ook het belang van selectie, monitoring en engagement met je eigen asset managers werd tijdens het congres breed onderstreept.
Nieuwe wetenschappelijke bevindingen: klimaatrisico’s zijn al financieel materieel
Klimaatrisico’s worden al enkele jaren door een steeds groter deel van de overheden en beleggers zeer serieus genomen. Goed nieuws; hierdoor komt er steeds meer data beschikbaar. Data die vervolgens gebruikt wordt voor wetenschappelijke studies over de mate waarin klimaatrisico’s effect hebben op de waardering van aandelen en obligaties.
Tijdens de PRI Academic Network Conference werden onder andere de volgende bevindingen gepresenteerd:
- Bedrijven die -na aandeelhoudersdruk- gaan rapporteren over hun klimaat risico’s stijgen daardoor in beurswaarde. Onderzoek: Shareholder Activism and Firms’ Voluntary Disclosure of Climate Change Risks.
- Aandelen van bedrijven met een lage relatieve CO2 uitstoot t.o.v. branchegenoten halen betere financiële prestaties. Onderzoek: Is ‘Being Green’ Rewarded in the Market?: An Empirical Investigation of Decarbonization and Stock Returns
- (Aankomende) klimaatwetgeving heeft effect op credit-spreads en ratings. Onderzoek: Climate regulatory risks and corporate bonds.
Allemaal extra argumenten om na te denken over en te investeren in engagement en integratie van ESG/Climate risk in het beleggingsbeleid. Niet alleen voor een maatschappelijke impact maar juist ook vanuit de (financiële) fiduciaire verplichting.
Het belang van engagement met ondernemingen en je eigen asset manager
Geheel in lijn met de doelstellingen van het IMVB convenant en de PRI principes riepen onder andere Ben van Beurden (CEO Shell), Roger Urwin (Global Head of Investment Content van Willis Towers Watson), en Hiro Mizuno (CIO van het Japanse Government Pension Investment Fund) op om meer samen te werken en steviger het gesprek aan te gaan met ondernemingen en asset managers. Waarom? Om hen ertoe te bewegen voortvarend aan de slag te gaan met het mitigeren van Klimaatrisico’s en andere ESG thema’s.
Een kritische blik op je stem- en beleggingsbeleid
Ben van Beurden gaf in een discussie met Climate Action 100+ engagement specialisten aan dat Shell niet alleen zichzelf scope 3 doelstellingen (emissies als gevolg van hun producten) oplegt. Tevens committeert ze zich ook om samen met beleggers andere energie-ondernemingen en carbon-intensieve sectoren daartoe te bewegen; “up to the point that it will be obnoxious”.
Een oproep waar klimaatprotesters al direct tijdens het congres gehoor aan gaven door één van de grootste asset managers ter wereld op te roepen eens grondig naar het eigen stem- en beleggingsbeleid te kijken.
Industrie richt zich op alpha, terwijl rendement en risico’s uit beta komen
Hiro Mizuno, CIO van ’s werelds grootste ($1,2 trillion) pensioenfonds, gaf aan dat de asset management industrie zich veel te veel richt op het behalen van alpha, terwijl het rendement en de echte risico’s toch vooral uit het marktrendement (beta) komen. Roger Urwin van Wilis Towers Watson sloot zich daar geheel bij aan: “Universal owners, unlike corporations and governments, have borderless incentives to address a borderless problem – climate change”.
Een andere belangrijke conclusie uit de asset owner sessie is dat asset owners door het beïnvloeden van hun asset managers een multiplier effect kunnen behalen en zo hun impact kunnen en moeten maximaliseren.
Wat verder ter tafel kwam
Op het 3-daagse congres kwamen nog tientallen andere onderwerpen aan bod. ESG in credit risk bijvoorbeeld wat toevallig ook het thema is van onze ronde tafel discussie op 2 oktober aanstaande. Of het door de PRI gelanceerde Climate Risk Scenario “The inevitable policy response”, waarin de financiële gevolgen van een late en abrupte manier van invoeren van klimaatwetgeving wordt geschetst. Ook de presentatie over het incorporeren van de SDG’s in het beleggingsbeleid van Henk Groot van BPF Detailhandel zit nog vers in mijn geheugen. Kortom veel nieuwe inzichten waar ik graag verder met je over brainstorm.
Meer over ESG en klimaatrisico’s in vastgoed?
Ben je benieuwd hoe klimaatrisico’s potentieel je vastgoed en vastgoedbeleggingen beïnvloeden? En nog belangrijker, hoe je hier zelf mee om kunt gaan? In onze podcast spreekt consultant Wouter Geerlings met partner en hoogleraar vastgoed en financiën Piet Eichholtz over klimaatrisico’s en vastgoed.
Wil je sparren over deze inzichten van de PRI conferentie of de implementatie van ESG in de beleggingsportefeuille? Laat het me weten dan drinken we een kop (duurzame;-) koffie.
"*" geeft vereiste velden aan