Wat zijn de uitdagingen voor corporaties bij de overgang naar label B?



Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen , ,

Corporaties moeten hun woningen verbeteren naar label B. Maar de ene corporatie heeft een veel grotere klus te klaren dan de andere. De investeringsruimte in de sector verschilt bovendien enorm: 64 corporaties hebben er onvoldoende geld voor.

Slechts 35 procent van de corporaties zal zijn woningen op tijd op gemiddeld label B krijgen

Er is genoeg financieringskracht in de sector om het woningbezit op gemiddeld label B te krijgen, zei Marnix Norder vorige week. Maar het zal een uitdaging worden om het doel in 2021 te halen, voegde de voorzitter van Aedes er fijntjes aan toe. Slechts 35 procent van de corporaties lukt het om op tijd zijn woningen op gemiddeld label B te krijgen, blijkt uit onderzoek van Finance Ideas in opdracht van Aedes. Niet iedere volkshuisvester zit voldoende in de slappe was. Aedes zegt inmiddels dat de corporaties hun ambities naar boven hebben bijgesteld. Maar ook met hogere ambities zijn er kanttekeningen te maken over de slagingskansen van de label B-expeditie, die volgens het Energieakkoord eigenlijk al in 2020 met succes afgerond zou moeten worden.

Wat zijn de kanttekeningen voor het slagen van de label B-expeditie

De ongelijkheid tussen corporaties komt in het onderzoek van Finance Ideas weer aan de oppervlakte. Als corporaties hun slechtste woningen renoveren naar label B en de rest van het huis erbij opknappen, hebben 174 corporaties 10 miljoen euro of minder nodig. Maar 89 corporaties zijn pas klaar na een investering van 50 miljoen euro of meer. In totaal moeten er dan 480.000 woningen onder handen worden genomen.

82 corporaties hebben minstens 50 miljoen euro nodig om label B te bereiken

Als corporaties label B overslaan en direct voor A++ gaan, hoeven ze maar 210.000 woningen te verbeteren om op gemiddeld B voor de sector uit te komen. Voor 82 corporaties geldt dan dat ze minstens 50 miljoen euro nodig hebben; 177 corporaties hebben aan 10 miljoen euro of minder genoeg. Het laat zich raden dat de corporaties met de grootste renovatieopgaven niet altijd degenen zijn die het best in de slappe was zitten. Uit het onderzoek van Finance Ideas blijkt dat de corporatie met de grootste renovatieopgave meer dan 1 miljard euro moet investeren om aan de doelstelling te kunnen voldoen.
Wat kost het verbeteren van corporatiehuizen?

Wat kost dat verbeteren van corporatiehuizen?

Rekent u mee. De kosten voor puur energetisch renoveren naar label B bedragen voor de hele sector 5,9 miljard euro (gemiddeld 12.000 euro per renovatie) en 8,4 miljard (40.000 euro per renovatie) voor renoveren naar A++. Als er naast de energetische renovatie ook de rest van het huis opgeknapt wordt – iets dat de meeste corporaties doen – is voor label B 17,9 miljard euro nodig (37.000 euro gemiddeld per renovatie). Dat is 63 procent van de beschikbare bestedingsruimte. Als direct gekozen voor wordt voor A++ is minder geld nodig: 15,7 miljard euro (75.000 euro per renovatie). Dat is 55 procent van de bestedingsruimte.

Financiële en geografische spreiding zorgt voor verschillen

Moet dus lukken? Als het vermogen en de renovatieopgave gelijk over de corporaties verdeeld is misschien wel. Maar de spreiding van de financiële ruimte over de corporaties is dus groot. Er zijn 64 corporaties die onvoldoende investeringskracht hebben om label B te halen, blijkt uit het onderzoek. Deze corporaties hebben gezamenlijk 626.000 woningen, oftewel 27 procent van alle corporatiewoningen. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn corporaties te arm. Niet alleen spreiding van de financiële ruimte maakt de verduurzaming van de volkshuisvestingssector lastig, ook de geografische spreiding. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn volgens Finance Ideas de renovatieopgaves groot en is de slagkracht onvoldoende. Ook aan de randen van het land (Achterhoek, Maastricht, Breda) is er weinig financiële rek.

Hoeveel bestedingsruimte (IBW) hebben corporaties nodig?

In de grote steden hebben corporaties te weinig geld om hun woningen te verduurzamen naar label B. En als die rek er wel is, dan moet je het als sociale huisvesting treffen met je woningvoorraad. Corporaties in Haarlemmerliede, Spaarn Haarlemmermeer, Waddinxveen, Schiedam, Laren Oostzaan, Ouder-Amstel, Uithoorn of Weesp zijn wat dat betreft de pineut. Zij hebben de slechtst geïsoleerde woningen en moeten dus de mouwen het meest opstropen.

Wat is de oplossing voor dit ingewikkelde probleem?

Een ingewikkelde wereld dus, de verduurzaming van de volkshuisvesting. Hoe leid je dat in goede banen? Er is een huzarenstukje nodig, luidt de terechte analyse van Marnix Norder. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een volledig energie neutrale woningvoorraad voor corporaties in 2050. Corporaties zullen samen met het Rijk creatieve wegen moeten zoeken om gigantische duurzame stappen te maken. Dat de toekomstige minister voor duurzaamheid de verhuurdersheffing terug zal laten vloeien naar de sector en daarmee de financiële ongelijkheid gedeeltelijk weg zal nemen, lijkt daarbij onoverkomelijk.

Seminar over verduurzaming publiek vastgoed

Wilt u meer weten over het thema verduurzaming? Tijdens de Dag van de Publieke Financiering praten bestuurders, toezichthouders en managers van woningcorporaties en zorginstellingen over verduurzaming van publiek vastgoed. Dit jaar komen gerenommeerde sprekers van PGGM, BNG, IBM en ING ons vertellen over deze ontwikkelingen. Hoe kunnen woningcorporaties duurzaamheidsbeleid financieren? Welke mogelijkheden zijn er voor het verlagen van de CO2 uitstoot? Hoe kan technologie gebouwen slimmer maken? We sparren met de sprekers over hun ervaringen en we leren van hun successen. Bekijk hier het programma.

Bron: Cobouw.nl

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...