Beleving verouderingspak tijdens Finance Ideas Talks 2024



Categorie Zorginstellingen, Woningcorporaties

Onderwerpen

Op 10 oktober 2024 vond de zevende editie van Finance Ideas Talks plaats in het theater van de bibliotheek op de Neude. Net als afgelopen jaar stond het seminar in het teken van Wonen en zorg. In de volgepakte zaal verzamelden zich 180 geïnteresseerden, klaar om te luisteren, te praten en te leren over de uitdagingen en kansen van een vergrijzende samenleving.

De dag was echter niet voor iedereen hetzelfde. Niels Zwetsloot, adviseur bij Finance Ideas, beleefde het seminar op een geheel andere manier. Hoe Niels deze unieke ervaring beleefde, deelt hij in dit artikel.

Age simulation suit’ naar voorbeeld van de Amerikaanse universiteit MIT

Niels droeg deze middag een verouderingspak, speciaal ontwikkeld om de fysieke en zintuiglijke beperkingen van ouderen te simuleren. Dit pak, genaamd GERT, is de Europese variant van het ‘age simulation suit’ van de Amerikaanse universiteit MIT. Het pak is ontworpen om inzicht te geven in de dagelijkse obstakels waar ouderen tegenaan lopen.

Waarom een verouderingspak?

“Met ons team ‘Wonen en zorg’ houden we ons dagelijks bezig met de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt,” vertelt Niels. “De zorgvraag stijgt en daarmee komt er steeds meer druk op zorginstellingen en de samenleving als geheel. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) legt de nadruk op het beheersen van deze zorgvraag, zodat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Een belangrijk onderdeel hiervan is het scheiden van wonen en zorg, zoals beschreven in het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Op die manier wordt de druk beter verdeeld over verschillende sectoren, zoals de zorg, woningcorporaties en lokale overheden.”

“Het is waardevol als beleidsmakers en stakeholders de impact van vergrijzing niet alleen in cijfers vatten, maar ook begrijpen wat ouderen fysiek en mentaal doormaken in hun woonomgeving. Daarom hebben we bij Finance Ideas nu twee verouderingspakken beschikbaar, die luisteren naar de naam GERT (GERonTologische simulator). Met deze pakken kunnen geïnteresseerden die fysieke en mentale veranderingen zelf ook ervaren.

Door te ervaren hoe het is om met ouderdomsbeperkingen door het leven te gaan, neem je betere beslissingen over de (woon)omgeving van die oudere. Om de functies en beleving van GERT zelf te ervaren, heb ik mij vrijwillig aangemeld om GERT te dragen tijdens Finance Ideas Talks. Met name om te doorleven waar ouderen in het dagelijks leven letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen.”

De werking van het verouderingspak

“Het plan was om voor de pauze het verouderingspak te gebruiken om alleen de fysieke beperkingen te simuleren. Het pak bestaat uit een aantal verzwarende elementen die op de rug, buik, enkels en polsen worden geplaatst. Verder werden mijn gewrichten stijf gemaakt door bandages rond mijn knieën, ellebogen en nek. Tot slot waren er handschoenen die mijn grip verminderden en zorgden speciale schoenen ervoor dat mijn evenwicht werd verstoord.

Na de pauze werden naast de fysieke beperkingen ook zintuiglijke beperkingen toegevoegd. Ik droeg een gehoorbeschermer en een bril die het zicht simuleerde van iemand met vergevorderd glaucoom, waardoor mijn gehoor en zicht sterk werden beperkt.”

Niels liep tijdens het seminar door de zaal en haalde vragen op met de microfoon. Daarnaast bewoog hij zich tijdens de pauze tussen de aanwezigen om de dynamiek als ‘oudere’ te ervaren. Voor de deelnemers was er in de pauze de mogelijkheid om zelf onderdelen van het verouderingspak aan te trekken. Op deze manier konden ook deelnemers meemaken wat de impact was van het verouderingspak op een toch enigszins vitaal en jong persoon.

Eenvoudige handelingen werden zelfs zwaar

“Nog voordat het seminar begon, vielen me direct de vele trappen op: trappen om bij de koffie te komen, trappen naar de zaal en trappen naar de zitplekken. Dit waren zaken waar ik normaal niet bij stilsta, maar nu voelde ik een zekere spanning. In het begin voelde het pak zwaar, maar was het nog niet vermoeiend. Na ongeveer een uur veranderde dat. De beperkingen begonnen echt een rol te spelen en ik merkte dat mijn lichaam steeds meer moest werken om eenvoudige handelingen uit te voeren.”

Kleine obstakels worden potentiële risico’s

“Het rondlopen met de microfoon ging steeds langzamer. Zelfs het gooien van de microfoon in de ‘Catchbox’ —een lichtgewicht doos van slechts 300 gram— vergde volledige concentratie. Het terug (ont)vangen van de microfoon met alleen de handen was praktisch onmogelijk en lukte alleen als deze geklemd kon worden tussen mijn armen en mijn borst. Daarnaast werd het omhoog traplopen echt een fysieke uitdaging en voelde het naar beneden lopen zelfs als iets potentieel gevaarlijks. Het inschatten van situaties als potentieel gevaarlijk gold ook voor het passeren van kleine obstakels zoals verschillende vloerkleden of lage planten op de grond.”

Effect fysieke klachten op mentale focus

“Voor de pauze waren de sprekers goed te volgen. Fysieke klachten leidden niet tot een verminderde mentale focus. Na de pauze werd dit compleet anders. De sprekers kon ik nauwelijks volgen en de woorden op het scherm waren slecht leesbaar. Mijn gehoor was dermate beperkt dat ik me steeds moest concentreren op elk woord, terwijl anderen om mij heen ontspannen luisterden. Hierdoor dwaalde mijn aandacht snel af en merkte ik dat mijn lichaam steeds meer om aandacht vroeg. Mijn romp voelde gespannen, mijn knieën deden pijn en mijn ogen voelden zwaar door de bril die mijn zicht beperkte. Om het verhaal goed mee te krijgen heb ik bij de laatste sprekers uiteindelijk de bril en gehoorbescherming afgezet.”

Ouderdom heeft isolerend effect

“De meest confronterende ervaring was het besef hoe isolerend ouderdom kan zijn. Terwijl mijn collega’s en de andere bezoekers van het seminar ontspannen naar de sprekers luisterden of gesprekken met elkaar voerden, voelde ik me een beetje een buitenstaander. Niet alleen omdat ik hen niet altijd even goed kon horen, maar ook omdat ik minder energie had om actief deel te nemen. De relatieve fysieke en mentale vermoeidheid zorgden zelfs voor lichte frustratie. De vraag die meerdere malen door mijn hoofd speelde was: hoe houden ouderen dit vol, dag in dag uit?

Toen het seminar voorbij was, voelde ik een zekere opluchting toen ik het pak kon uittrekken. Binnen een paar minuten voelde ik me tientallen jaren jonger. Voor ouderen die dagelijks met deze beperkingen moeten leven, is dat geen optie. Dit besef maakte deze ervaring des te krachtiger.”

Samenredzaamheid als sleutel tot succes

Tijdens het seminar kwam steeds één kernwoord naar voren: samenredzaamheid. Corporaties en zorginstellingen zien steeds vaker problemen zoals vereenzaming, verward gedrag en verwaarlozing bij oudere huurders en bewoners. Om dit soort problemen effectief aan te pakken, moeten de verschillende partijen in dit domein beter samenwerken. Het verouderingspak heeft duidelijk gemaakt dat ouderdom niet alleen een persoonlijke uitdaging is, maar een maatschappelijke. Het vraagt om nieuwe samenwerkingen en innovaties in hoe we woningen en zorg voor ouderen organiseren.

Wil je sparren over woonzorgvastgoed? Of over de inzet van de verouderingspakken met lokale stakeholders? Neem contact op met Niels Zwetsloot of stel je vraag via onderstaand formulier.

Aan de slag met een training over Wonen en zorg?

Tijdens de training Zorgvastgoed in perspectief staan we stil bij de ontwikkelingen binnen dit thema. U leert meer over de spelers en belangen die rondom het onderwerp spelen. En daarbij is het mogelijk om fysieke en zintuigelijke beperkingen van GERT aan te trekken, zodat ideeën en concepten proefondervindelijk op een locatie naar keuze kunnen worden ervaren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over woonzorgvastgoed

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Adviseur zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...