Zet de coronacrisis het ESG-beleid opnieuw in de steigers?



Categorie Institutionele beleggers

Onderwerpen

Voor het antwoord op deze vraag ging Financial Investigator in gesprek met 5 experts:

  • Peter Borgdorff, Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW)
  • Jacqueline van Voorthuizen, Responsible Investments bij PGB Pensioendiensten
  • Hans de Ruiter, CIO bij Stichting Pensioenfonds TNO
  • Daan Spaargaren, Strateeg Verantwoord Beleggen bij PME Pensioenfonds
  • Vincent van Bijleveld, Directeur ESG Investing bij Finance Ideas

Gaat de coronacrisis de visie op duurzaam beleggen veranderen?

De coronacrisis plaatst bedrijven met betrekking tot duurzaamheid in een ander daglicht. Is het bijvoorbeeld fair dat bedrijven die veel schuld op de balans hebben genomen om aandelen in te kopen vervolgens met een lege kas om staatssteun vragen? En moeten aan staatssteun eisen worden gesteld, zoals het niet meer actief zijn in belastingparadijzen? Financial Investigator vroeg aan een panel van experts, allen werkzaam voor Nederlandse pensioenfondsen, of de coronacrisis de visie op duurzaam beleggen gaat veranderen.

Aanleiding voor de discussie

In een open brief in de Volkskrant van 25 april 2020 bepleitten Ewald Engelen, Marci Luyten en Jeroen Smits, met de steun van talloze prominenten, dat bedrijven die staatssteun krijgen aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Zo zouden bedrijven uitgesloten moeten worden als ze via speciale fiscale constructies minder belasting betalen, niet sociaal rechtvaardig zijn of niet milieuvriendelijk produceren. Daarop vond een discussie plaats omdat enkele andere economen, onder wie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit, die extra eisen een paardenmiddel noemden.

Jacobs stelde dat bedrijven primair moeten worden gered om de werkgelegenheid op peil te houden. Inkomenspolitiek kan volgens hem het beste worden geregeld via belastingen op bedrijven, inkomen en vermogen. Er kunnen ook strengere regels komen voor corporate governance, aldus Jacobs. Andere wetten zouden bedrijven kunnen afhouden van sprinkhanengedrag of te grote milieubelasting. En tot slot zouden de mazen in de belastingwetten kunnen worden gedicht om het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen te voorkomen.

Financial Investigator was mede naar aanleiding van deze discussie benieuwd naar de visie van pensioenfondsen ten aanzien van het stellen van eisen aan bedrijven die staatssteun ontvangen. De discussie kan zelfs nog breder worden getrokken. Zou door de coronacrisis duurzaam beleggen of ESG-beleid een geheel nieuwe vorm kunnen krijgen? We laten vijf experts aan het woord.

Verder lezen?

Bekijk het artikel op de website van de Financial Investigator.

Meer weten over de implementatie van ESG beleid?

Heeft u behoefte om te sparren over uw ESG beleid? Ons ESG team denk graag met u mee en ondersteunt het bestuur, beleggingscommissie en/of bestuursbureau bij de implementatie van ESG in de beleggingsportefeuille. Neem contact op met Vincent van Bijleveld voor de mogelijkheden.

Tip: Bekijk hier meer artikelen en podcasts van ons ESG team

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de coronacrisis en het ESG-beleid

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur duurzaam beleggen en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...