Gastblog Anne Mieke van der Werf: Hoe realiseer je een duurzame business case?



Categorie Woningcorporaties, Institutionele beleggers, Zorginstellingen

Onderwerpen , ,

Anne Mieke van der Werf (Managing Partner ForestEffect Fund en CFO Solarus Sunpower Holding BV) is één van de sprekers tijdens de Dag van de Publieke financiering. Zij vraagt zich af waarom we bij duurzame business cases plotseling praten over impact. Elke investering is eigenlijk al een vorm van impact. Volgens haar is de enige business case de ‘lange termijn’ business case. Ondernemen is lange termijn denken. Niet alleen winst, maar juist lange termijn bestaansrecht is het aandachtspunt van bedrijven. Kan ik morgen mijn werknemers en leveranciers betalen? Is er voldoende water om mijn gewassen te laten groeien? Hoe kunnen we rekening houden met de economische en ecologische grenzen? In dit gastblog deelt Anne Mieke haar opvattingen over duurzame business cases en het effect op het rendement van investeerders.

De nieuwe wereld

Mijn oudste vroeg me een aantal jaren geleden ‘Mama, wanneer begint de wereld weer opnieuw en wat doe jij om de wereld een beetje mooier te maken?’ Met haar kritische blik bevraagt ze me dagelijks over wat ik heb gedaan en de bredere context van mijn werkzaamheden. Zij heeft net als ieder ander mens de behoefte om haar leven straks comfortabel in te richten en dat geldt natuurlijk niet alleen voor een Nederlands kind.

Tijdens deze warme zomer worden we temeer geconfronteerd dat economische groei alleen mogelijk is als we daarmee de ecologische grenzen respecteren. Als we die overschrijden, speelt wetgeving een rol die op lange termijn de publieke eigendommen (dijken, drinkwatervoorzieningen, leefomgevingen en agrarische en economische  activiteiten) moet beschermen. Is dat impact of duurzaamheid? Of is het gewoon logisch verstand?

Meer mensen en meer behoefte aan comfortabele levensstijlen

Als de wereld op deze manier doorgroeit, zijn we in 2030 met 9 miljard mensen op onze aarde. Met de huidige kennis en voedseltechnologie hebben we 2,3 planeten nodig om het allemaal mogelijk te maken. Daarnaast groeit de behoefte naar comfortabele levensstijlen. Een duidelijk en goed voorbeeld daarvan is de telefonie.

Telefonie heeft zich omgevormd van bellen met een huistelefoon tot een handige tool waarmee je betalingen kan doen zonder dat daar instellingen als banken voor nodig zijn. De voorbeelden vanuit de opkomende markten zijn legio. Het comfort dat lokale spelers in opkomende markten ervaren van deze tool, gaat veel verder dan alleen het geld. Transparantie, snelheid en garantie dat iedereen makkelijk een betaling kan verrichten, geven veel zekerheid. Helaas zijn dergelijke oplossingen alleen mogelijk als de commerciële waarde zich ook bewezen heeft.

Welk probleem lossen we nu eigenlijk op: innovatie en waarde

Momenteel wordt er veel opgehangen aan de klimaatverandering. Elke dag zijn er diverse conferenties, lezingen en artikelen beschikbaar. Het vraagstuk van klimaatverandering is voor ons veel te groot om ‘even’ tijdens een conferentie op te lossen. Daarvoor zijn kaders nodig en een beetje lef. Succesverhalen van projecten met lef zijn er al. Denk daarbij aan windpark Middelgrunden in Denemarken.

Verduurzaming met lef

Het windpark Middelgrunden werd na veel weerstand en innovatief denken in een curve aangelegd. Kort daarna werden appartementen met uitzicht op het windpark tegen hogere prijzen verkocht, toerisme en economische groei nam toe.

De investeringen vanuit ForestEffect Fund in Solarus en een macademia boerderij in Zuid Afrika hebben vergelijkbare economische en ecologische impact. De investering in Solarus heeft als doel een product in de markt te zetten dat 30% besparing op de warmtevraag in de gebouwde omgeving oplevert. De andere investering levert een hogere macademia opbrengst op in Zuid Afrika als gevolg van de investering in een water efficiënt irrigatiesysteem: minder water gebruik, hogere opbrengst en lagere kostenstructuur als gevolg van verminderd gebruik van pesticiden.

Eerlijke groei binnen ecologische grenzen biedt kansen voor innovatie

Klimaatverandering als mondiaal effect lossen we niet zo maar even op, maar innovatiekracht tonen binnen onze eigen expertise kunnen we wel. Eerlijke groei binnen ecologische grenzen biedt kansen voor innovatie en financiering op gebied van product- en diensten ontwikkeling. Een haalbare business case met ruimte voor innovatie binnen de kernactiviteiten wordt mogelijk als betrokken spelers de risico’s kunnen beheren waarvoor zij de expertise en ervaring hebben. Dit geeft mogelijkheden ook binnen de vastgoedmarkt.

Meer weten over de innovatie mogelijkheden binnen de vastgoedmarkt?

De vastgoedmarkt gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Financiële en technologische innovaties en de energietransitie spelen hierbij een belangrijke rol. Welk effect heeft dat op publiek vastgoed en hoe kunnen we daarop inspelen? Wat zijn de belangrijkste trends en wat kunnen we leren van andere sectoren? Anne Mieke van der Werf en andere sprekers van onder andere van de Universiteit van Tilburg, ABN AMRO, Philips en GeoPhy delen hun inzichten en ideeën met ons. Bekijk het programma van dit seminar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over uw business case

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...