Salderingsregeling verlengd tot en met 2023



Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen

Salderingsregeling blijft tot en met 2023 in zijn huidige vorm

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken aangekondigd dat de salderingsregeling tot en met 2023 in zijn huidige vorm blijft. De regeling liep oorspronkelijk tot en met 2020 en is dus nu met drie jaar verlengd.

Kopen en verkopen van eigen stroom met zonnepanelen

Van de stroom die een zonnepaneel op een woning opwekt, wordt slechts een deel direct gebruikt voor bijvoorbeeld een warmtepomp of huishoudelijke apparatuur. De oorzaak hiervan is dat op een zonnige dag overdag niemand thuis is en de woning niet verwarmd hoeft te worden. Juist dan levert een zonnepaneel veel stroom, terwijl ’s avonds als de zon niet meer schijnt de woning verwarmd moet worden en de bewoners veel huishoudelijke apparatuur gebruiken.

Wat houd de salderingsregeling precies in?

Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen er zijn geïnstalleerd en de samenstelling van het huishouden kan het voorkomen dat er over een heel jaar gezien slechts 20% – 30% van de stroom van een zonnepaneel direct wordt gebruikt. De overige 70% – 80% wordt in dat geval terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Voor de elektriciteitsbehoefte die niet kan worden voldaan door de zonnepanelen, kan stroom uit het net worden gehaald. De salderingsregeling houdt in dat de elektriciteit die aan het net wordt teruggeleverd, in mindering mag worden gebracht op de elektriciteit die van het net wordt afgenomen.

Voor kleinverbruikers worden de kosten voor extra afnamen verrekend met de elektriciteit die teruggeleverd wordt aan het net. Het gaat daarbij om:

  • leveringskosten voor elektriciteit
  • energiebelasting
  • kosten voor opslag duurzame energie
  • btw over elektriciteit afgenomen van het net

De salderingsregeling is dus in feite een subsidieregeling die het gebruik van zonnepanelen stimuleert.

De voordelen en risico’s van deze regeling voor corporaties

Corporaties kunnen hun investeringen in zonnepanelen en nul-op-de-meter (NOM) woningen terugverdienen door het vragen van zonnehuur of een energie prestatievergoeding aan de huurder. Beide businesscases leunen voor een aanzienlijk deel op de salderingsregeling. Het stopzetten van de salderingsregeling zou daarom beide businesscases veel minder (financieel) aantrekkelijk maken.

Voor woningcorporaties is het dus goed nieuws dat er drie jaar langer zekerheid gegeven is over de regeling. Maar beide businesscases hebben een investeringshorizon die aanzienlijk langer is dan 2023. Daarmee blijft voor beide businesscases een financieel risico bestaan.

De toekomst van de salderingsregeling

Minister Kamp heeft aangegeven dat een nieuw kabinet mag besluiten hoe zij een vervolg wil geven aan de salderingsregeling na 2023. Daarbij heeft de minister al wel enkele nieuwe varianten onderzocht. Twee varianten zijn op dit moment het meest kansrijk om de salderingsregeling op te volgen: een subsidie op elektriciteit die wordt terug geleverd aan het net of een subsidie op de aanschaf van een zonnepaneel.

Wilt u meer weten over de salderingsregeling of verdienmodellen ten aanzien van verduurzaming? Onze adviseurs sparren graag met u over de mogelijkheden of u kunt zich inschrijven voor de cursus ‘Verdien- en financieringsmodellen verduurzaming woningportefeuille’ van de Finance Ideas Academy.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...