Financiële Zorgthermometer Q2 2019: Stijging bouwkosten zet investeringen in zorg onder druk
Zorginstellingen verwachten de komende periode weer meer te investeren. Ruim 63% van de respondenten van de drieëndertigste Financiële Zorgthermometer denkt meer tot aanzienlijk meer te gaan investeren in vastgoed dan de afgelopen vijf jaren. Ruim 42% van de respondenten geeft echter aan dat de geraamde investeringsbedragen vanwege stijgende bouwkosten ontoereikend zijn. Circa 20% van de zorginstellingen zet daardoor investeringen ‘on hold’ of stellen deze uit.
Druk op de investeringsambities
De bouwkosten stegen in 2018 met 8,5 procent en het jaar ervoor met 7,5 procent (NRC, 2019). Voor de zorgsector is dit niet anders, hetgeen druk zet op de investeringsambities. Zorginstellingen willen namelijk wel investeren. 77% van de respondenten verwacht een positieve waardeontwikkeling van de materiële vaste activa. Deze lijkt grotendeels gedreven te worden doordat 63% van de respondenten aangeeft (aanzienlijk) meer te gaan investeren in vastgoed de komende vijf jaren. Het gemiddelde investeringsbedrag voor nieuwe projecten over deze periode komt neer op circa een derde van de omzet.
Geraamde investeringsbedragen ontoereikend
Ruim 42% van de respondenten geeft daarbij aan dat de geraamde investeringsbedragen ontoereikend zijn. Naast de toenemende bouwkosten spelen verhoogde kwaliteitseisen en duurzaamheidsambities hierin een rol. De komende vijf jaren wordt voornamelijk geïnvesteerd in LED-verlichting en PV-panelen. Grote investeringen als gevel-/dakisolatie is minder aan de orde.
63% van de respondenten verwacht de komende vijf jaren meer of aanzienlijk meer te gaan investeren in vastgoed. Dit is ondanks een toename van de bouwkosten in de afgelopen jaren met 8,5% (2018).
Hoewel investeringsbudgetten in 42% van de gevallen worden overschreden, geeft 70% van de respondenten aan dat reeds geplande investeringen alsnog ongewijzigd doorgang vinden. Circa 10% van de respondenten geeft aan dat investeringen in afgeslankte vorm alsnog doorgang vinden en circa 20% dat niet strikt noodzakelijke investeringen ‘on-hold’ worden gezet (12%) of worden uitgesteld (8%).
De rendementseis die zorginstellingen hanteren voor vastgoedinvesteringen ligt gemiddeld tussen de 1% tot 3%. Ondanks deze relatief lage rendementseis, grotendeels veroorzaakt door de huidige lage rente, blijken de tarieven volgens 44% van de respondenten (ruim) onvoldoende om deze rendementseis te realiseren, tegenover 18% van de respondenten die aangeeft dat de tarieven (ruim) voldoende zijn
Reactie Fizi (Ellen Kalkhoven, voorzitter) “Naast stijgende personeelskosten staan helaas ook de investeringen in vastgoed onder druk. Hopelijk zijn zorginstellingen in staat om te blijven investeren en de kwaliteit ook op de lange termijn te waarborgen. Wat een enorme complexe uitdaging is.”
Reactie Finance Ideas (Pim Diepstraten, partner) “Om ondanks de stijgende bouwkosten te blijven investeren en de financiële continuïteit te waarborgen is lange termijn inzicht noodzakelijk. Mede dankzij de huidige lage rente zijn investeringen mogelijk. Dit is voor de middellange termijn geen wenselijk situatie “
Over de Financiële Zorgthermometer
De Financiële Zorgthermometer is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de circa achthonderd leden van Fizi, netwerk zorgfinancials. Aan het meest recente onderzoek, dat plaats heeft gevonden in maart 2019, hebben 94 financials van verschillende zorginstellingen deelgenomen. Het is de tweeëndertigste keer dat het onderzoek is uitgevoerd.
"*" geeft vereiste velden aan