Borging via het WFZ kent aantrekkelijke voorwaarden

WfZMet borging van het Waarborgfonds voor de Zorgsector kunt u financiering aantrekken tegen gunstige voorwaarden. De kredietopslag (en daarmee de rente) ligt aanzienlijk lager dan traditionele ongeborgde financiering. Nog een voordeel: het is ook goedkoper dan een lening van de Europese Investeringsbank of een obligatielening. Daarnaast biedt WFZ-borging veel zekerheid in de vorm van lange looptijden en renteperioden.

Uw borgingsverzoek moet voldoen aan bepaalde eisen

Klinkt goed, maar waar start u? Borging wordt verstrekt aan financieel gezonde zorginstellingen met goed onderbouwde investeringsplannen. U moet het WFZ dus overtuigen middels een businessplan of zoals wij het noemen, een informatiememorandum. Het WFZ kijkt daarbij onder andere naar:

  • De gekozen bedrijfsstrategie en de onderbouwing hiervan
  • De aard, omvang en onderbouwing van de investeringen in relatie tot de strategie
  • De financiële onderbouwing middels een integrale meerjarenraming die minimaal 20 jaar vooruit kijkt
  • De bestaande leningportefeuille en de verhouding ongeborgd/geborgd

Indien u nog geen deelnemer van het WFZ bent, moet u ook een verzoek tot deelname indienen. Het is altijd aan te raden om vooraf contact op te nemen met het WFZ om de procedure af te stemmen (ook als u reeds deelnemer bent).

Een efficiënt en succesvol borgingsverzoek

Wij kunnen uw zorginstelling snel en efficiënt begeleiden bij het borgingsverzoek. Daarbij geven wij op basis van de ontvangen informatie eerst een indicatie of het borgingsverzoek een kans van slagen heeft. Hierbij kijken wij naar de kwaliteit van de informatie en de financierbaarheid, maar ook naar de bestaande leningportefeuille. Het WFZ vereist vanuit risicoperspectief namelijk een substantieel aandeel ongeborgde financiering in de totale leningportefeuille. De volgende stap is het opstellen van het informatiememorandum en het formele borgingsverzoek. Wij zorgen ervoor dat uw borgingsverzoek aan de richtlijnen van het WFZ voldoet.

Gelijktijdig ongeborgde financiering aanvragen

In onze financieringstrajecten kiezen wij er in principe voor om gelijktijdig het borgingsverzoek bij het WFZ en de ongeborgde financieringsaanvraag in te dienen. Waarom? Er is altijd een kans dat uw borgingsverzoek wordt afgewezen of de omvang kleiner is dan gevraagd. Als u de tijd heeft, is dit natuurlijk geen probleem. Dan kunt u kiezen om eerst een borgingsverzoek in te dienen en de beoordeling af te wachten. Ook is het indienen van een borgingsverzoek, nadat u zekerheid heeft over de ongeborgde financiering, een mogelijkheid. Hierbij is het wel van belang om met uw ongeborgde financier flexibele afspraken te maken.

Meer weten over borging via het WFZ?

Heeft u vragen over het verkrijgen van WFZ-borging of over het indienen van een borgingsverzoek? Neem contact op met Maarten van den Broek voor een vrijblijvend gesprek. Ook kunnen wij u adviseren bij het afsluiten van een geborgde lening.

Stel een vraag over verkrijgen borging

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Selectie van financieringstrajecten

Artikelen over verkrijgen borging

Meer informatie?

Maarten van den Broek

Senior adviseur zorginstellingen
Maarten adviseert bij de complete borgingsaanvraag conform de richtlijnen van het WFZ.

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Typ hier uw vraag...