Huurovereenkomst & onderhandelen

Loopt uw contract met de woningcorporatie bijna af en is dit het moment om het te actualiseren? Of gaat u gezamenlijk een woonzorglocatie (her)ontwikkelen? Door de veranderingen in het speelveld en de bekostiging zijn huurovereenkomsten niet altijd meer up-to-date. Wat de aanleiding ook is, het is voor u van belang om voldoende zorgexpertise aan tafel te hebben tijdens de onderhandeling.

Sparringpartner bij uw onderhandelingstraject

Doordat wij zowel zorginstellingen als woningcorporaties ondersteunen met een breed pakket aan diensten zijn onze adviseurs goed op de hoogte van de corporatiesector. Ze kennen de veranderingen die de sector heeft doorgemaakt met betrekking tot de implementatie van de herziene Woningwet en weten hoe investeringsbeslissingen tot stand komen. Deze voordelen nemen zij mee aan tafel. Het resultaat? Een huurovereenkomst met heldere voorwaarden en voldoende flexibiliteit die ook voor de woningcorporatie acceptabel, betaalbaar en toekomstbestendig is. Het doel is dat u samen met de woningcorporatie tot een goede verdeling van verplichtingen, opbrengsten en risico’s komt.

Ondersteuning huurcontracten: de mogelijkheden

Wij kunnen u op verschillende manieren ondersteunen: bij het gehele traject of bij delen ervan. Samen bekijken we welke kennis en expertise het beste bij uw behoefte past zoals:

  • begeleiden heronderhandeling
  • toetsen betaalbaarheid op basis van bekostigingssystematiek
  • toetsen marktconformiteit

Onderhandelingsspel: handvatten voor uw onderhandelingspositie

Een andere mogelijkheid is om uw eigen onderhandelingsvaardigheden te vergroten. In een succesvolle samenwerking is het essentieel om zowel inzicht te hebben in de eigen situatie als de belevingswereld en context van de andere partij. Dit resulteert niet alleen in meer wederzijds begrip, maar het maakt u ook een betere onderhandelingspartner. Vanuit dit perspectief hebben wij een onderhandelingsspel ontwikkeld waarmee u met uw medewerkers een huurcontractonderhandeling tussen woningcorporatie en zorginstelling kunt nabootsen.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Het onderhandelingsspel wordt (onder begeleiding van onze adviseurs) gespeeld door een groep van circa 5-15 medewerkers vanuit uw organisatie. In tweetallen worden vervolgens in een tijdsbestek van circa 1,5 uur onderhandelingen gevoerd, met als doel tot een passend huurprijsvoorstel te komen. Op basis van een afzonderlijk informatieblad (één voor de collega die namens de zorginstelling onderhandelt, en één voor de collega die vanuit het perspectief van de woningcorporatie acteert) gaat iedere onderhandelingspartner in gesprek. Aan het einde van de sessie evalueren we met elkaar of de vooraf gestelde onderhandelingsdoelen zijn behaald.

Vragen over de mogelijkheden?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u behoefte om te sparren over uw situatie? Neem contact op met Michiel Majoor of stuur uw vraag via onderstaand formulier.

Stel een vraag over huurovereenkomsten en onderhandelen

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Artikelen over zorgvastgoed

Meer informatie?

Michiel Majoor

Senior adviseur
Michiel adviseert zorginstellingen bij de huurovereenkomst onderhandelingen met woningcorporaties.

"*" geeft vereiste velden aan

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Typ hier uw vraag...