FAQ: Zorgfinanciering in volatiele financiële markten



Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen

De inflatiecijfers van de afgelopen jaren hebben flinke impact op de financiële markten. De ECB voerde meerdere renteaanpassingen door, waardoor de rente momenteel minder stabiel is dan in voorgaande jaren. Daarbovenop maakt de vergijzing het geheel niet makkelijker. Hoe ga je om met die onzekerheid en complexe uitdaging? Tijdens het webinar ‘Zorgfinanciering in volatiele financiële markten’ bespraken we wat deze ontwikkelingen betekenen voor de zorgfinanciering.  

Webinar gemist en benieuwd naar de opname? Stuur Roeland Schouten een bericht.

#1 Financiering in de zorgsector

Wat zijn de meest voorkomende financieringsvormen in de zorg en waarin verschillen deze met elkaar?

De meest voorkomende financieringsvormen zijn WfZ-geborgde leningen, ongeborgde leningen via commerciële banken en financiering door de European Investment Bank (EIB). WfZ en EIB bieden doorgaans gunstigere voorwaarden dan commerciële partijen. Echter, het WfZ stelt als voorwaarde dat minimaal 20 tot 30% van de totale leningportefeuille uit ongeborgde financiering via huisbanken bestaat. Daarnaast financiert de EIB maximaal 50% van een project. Ook heeft de EIB beperkte capaciteit. Hierdoor is het vrijwel altijd noodzakelijk om een deel van de financiering onder te brengen bij commerciële banken. Commerciële banken vragen hogere tarieven en strengere convenanten gericht op DSCR, Solvabiliteit en Absolute EBITDA. Wel bieden ze een hogere flexibiliteit, en ruimte voor boetevrij aflossen.

#2 Financieringsaanvraag

Wat is het belang van de individuele businesscase van een project bij een financieringsaanvraag?

Hoewel de businesscase van een individueel project relevant is, richten financiers zich primair op de kredietwaardigheid van de instelling als geheel. De individuele businesscase is in die zin niet leidend voor de beoordeling van een financieringsaanvraag. Het is wel essentieel om de financiële impact van het project door te rekenen op instellingsniveau. Zo wordt inzichtelijk in hoeverre het project de kredietwaardigheid van de instelling beïnvloedt. Het toetsen van convenanten op instellingsniveau speelt een primaire rol bij de financieringsaanvraag.

#3 Praktijkvoorbeeld

Wat waren de grootste uitdagingen voor zorginstelling Laurens bij het aantrekken van de financiering?

Door de crisisjaren 2016–2017 en de coronaperiode was de liquiditeit van Laurens beperkt. Daardoor was er behoefte aan financiering voor reeds gedane investeringen om zo de liquiditeit te creëren die benodigd is voor verdere investeringen. Om financiering onder gunstige voorwaarden te verkrijgen, was het verder cruciaal om financiers te overtuigen van een duurzaam herstelde operationele performance in 2023, na een uitdagend 2022. Hiervoor heeft de Raad van Bestuur zich beschikbaar gesteld voor gesprekken met financiers en is door Laurens uitgebreide additionele informatie aangeleverd. Dit wekt vertrouwen en vormt een basis voor de verschillende scenario’s in de meerjarenraming. Zo krijgen financiers inzicht in de robuustheid van de organisatie, ook bij minder gunstige omstandigheden. Voor hen wordt dan inzichtelijk dat aan de belangrijkste convenanten wordt voldaan. Bovendien is bij meerdere financiers aangeklopt om een competitief proces te organiseren en zo gunstigere voorwaarden te realiseren.

#4 Inflatie in Nederland daalt

Wat zijn de komende renteverwachtingen en is het verstandig te wachten voor eventuele renteverlagingen?

Sinds begin 2024 is de rente in de eurozone gestaag gedaald. In juni 2025 heeft de Europese Centrale Bank de depositorente verder verlaagd naar 2,00%. De inflatie in de eurozone is inmiddels onder de 2% gezakt, terwijl de Nederlandse inflatie in mei nog rond de 3,3% lag. Er wordt verwacht dat er in september 2025 nog één renteverlaging volgt, waarmee de rente uitkomt op ongeveer 1,75%. Daarmee lijkt het rentepad voorlopig af te vlakken, tenzij nieuwe economische tegenwind aanleiding geeft tot extra verlagingen.

De impact hiervan is vooral merkbaar bij de vergoeding op liquide middelen die vaak gerelateerd is aan de kortlopende rente. Deze vergoeding is in het afgelopen jaar waarschijnlijk gedaald, doordat banken hun tarieven aanpasten aan de lagere beleidsrente. Men verwacht dat door het afvlakkende ECB-rentepad de vergoeding voor liquide middelen de komende tijd niet verder daalt.

Voor langlopende marktrentes is het effect van de renteverlagingen beperkt. Deze rentes blijven voorlopig stabiel, tussen de 3,3% en 3,7%. Dit komt doordat de verwachte renteverlaging in september grotendeels al is verdisconteerd in de huidige tarieven. De langlopende marktrentes worden vooral bepaald door de inflatieverwachtingen op de (middel)lange termijn.

Sparren over een financieringsvraag?

Heb je behoefte om te sparren over het aantrekken van financiering voor je organisatie? Of over financieringsmogelijkheden in deze onzekere tijden? We denken graag met je mee over je specifieke situatie. Neem voor vragen vrijblijvend contact op met Maarten van den Broek.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over zorgfinanciering

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Senior adviseur zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Start typing and press Enter to search