Financiële steun voor zorgaanbieders door zorgverzekeraars



Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen , , ,

Zorgaanbieders die in de problemen komen door de coronacrisis kunnen financiële steun ontvangen van zorgverzekeraars. Dit heeft de vereniging Zorgverzekeraars Nederland bekend gemaakt. Zij hoeven niet direct betrokken te zijn bij de behandelingen van de coronapatiënten. De zorgaanbieders kunnen in aanmerking komen voor een continuïteitsbijdrage tussen 65 en 80% van hun normale omzet.

Wat houdt de bijdrage in?

Deze bijdrage houdt in dat de zorgverzekeraars een deel van de vaste lasten op zich zullen nemen, denk hierbij aan personeels- en huisvestingskosten. De zorgverzekeraars geven aan dat zij niet willen dat de zorgaanbieders zich druk maken over hun financiën en willen dat zij de patiënten zo goed mogelijk hulp bieden.

Voor wie is de regeling?

De regeling geldt voor dezelfde periode als de rijksregeling en gaat op 1 mei 2020 van start, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. Zowel gecontracteerde als ongecontracteerde zorgaanbieders kunnen gebruik maken van de financiële steunmaatregelen. De ongecontracteerde aanbieders moeten eerst een tijdelijk contract aangaan met de zorgverzekeraars. Vervolgens kunnen zij ook hun continuïteit waarborgen door declaraties te doen. De zorg die nog wordt verleend, wordt verrekend met de continuïteitsbijdrage en de eventuele hogere zorgproductie in de maanden erna. Deze regeling is niet voor alle zorgaanbieders bestemd. Zorgaanbieders die direct contact hebben met de coronapatiënten en andere acute zorg en voor Wlz-gefinancieerde langdurige zorg kunnen geen gebruik maken van deze regeling. Met deze zorgaanbieders zullen er andere afspraken worden gemaakt.

Versneld uitbetalen declaraties en vooruitbetaling mogelijk

Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, Jan van den Berg, schrijft in een brief: “Voor degenen die niet kunnen wachten op de uitbetaling van de continuïteitsbijdrage doen wij twee dingen. Zorgverzekeraars betalen openstaande declaraties versneld uit en er is een mogelijkheid om een vooruitbetaling aan te vragen om de periode tot 1 mei 2020 te overbruggen.” Vanaf 14 april 2020 is het voor de zorgaanbieders mogelijk een eenmalige vooruitbetaling tot 70% van hun normale omzet te ontvangen. Deze vooruitbetaling geldt voor: eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelingcentra in de medisch-specialistische zorg.

Voorwaarde voor de regeling

Een belangrijke voorwaarde voor de regeling is dat de zorgaanbieders naast de continuïteitsuitkering niet ook aanspraak maken op Rijksregelingen, waarvoor de loketten op maandag 6 april 2020 opengaan. De regelingen van gecontracteerde en ongecontracteerde zorgaanbieders hebben een aantal voorwaarden die in dit document zijn beschreven.

Al met al is dit een goed initiatief van de zorgverzekeraars. Hiermee kunnen zij de zorgaanbieders de steun geven die ervoor zorgt dat zij hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Het biedt wat zekerheid in deze onzekere tijd. De zorgaanbieders hoeven niet te vrezen voor de continuïteit van hun onderneming.

Heeft u andere financieringsvragen? Stel ze aan onze supportdesk

Heeft u vragen of deze mogelijkheden of andere financieringsvragen? Samen zijn we sterk: daarom hebben onze adviseurs een kosteloze supportdesk opgezet voor zorginstellingen die worstelen met financieringsvragen als gevolg van de coronacrisis. Hier kunt u terecht met praktische vragen of om even te sparren over de juiste aanpak. Stel hier u vraag of neem direct contact op.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Jorrel Abdoelhafiezkhan

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over uw financieringsvragen

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...