Inspiratie: De leestips van onze adviseurs



Categorie Woningcorporaties, Institutionele beleggers, Zorginstellingen

Onderwerpen

Inspiratie: De leestips van onze adviseurs

Wat gaat u in de meivakantie luisteren of lezen? Onderling delen wij het hele jaar door interessante podcasts, video’s, artikelen en boeken met elkaar. Hierbij deel twee van onze favoriete inspiratiebronnen. Veel luister- en leesplezier!

Boeken

1: The Power Broker, de biografie van Robert Moses

New York een geweldige stad? Dynamisch, prachtige gebouwen, parken en ‘the place to be’? Altijd al willen weten waarom onderstaand beeld ook New York is?

Over de stedenbouwkundige inrichting van (groot) New York is een prachtig boek geschreven: de biografie van Robert Moses (The Power Broker). De machtigste man in New York van de 20e eeuw.

Tijdens de eerste lockdown heb ik (Victor Burger) van alle 1.200 pagina’s genoten. Zelfs zo veel dat ik het heb aangeraden aan o.a. Maarten de Booij. Hij luisterde naar het luisterboek en kwam tot de volgende conclusie:

  • Een lijvig maar prachtig boek, waardoor je niet alleen heel veel over New York leert, maar ook ziet hoe één man de levens van tienduizenden mensen verandert en aantast om zijn persoonlijke dromen te realiseren. Het doel heiligt letterlijk alle middelen voor Robert Moses. Fascinerend om te zien hoe een gedreven idealist heel langzaam ontspoort tot zonnekoning. Hij is de Machiavelli van de stedelijke ontwikkeling.

    Maarten de Booij
    Maarten de Booij Directeur-bestuurder bij Woningstichting De Leeuw van Putten

Kortom, een boek dat iedereen die interesse heeft in machtspolitiek, stedelijke ontwikkeling en morele dilemma’s moet lezen!

Handig: De vorige inspiratielijst met podcasts, boeken en video’s gemist? U kunt ze hier teruglezen.

2: Duurzaam kapitalisme, door Willem Schramade

Het afgelopen jaar is er een groot aantal boeken uitgebracht over de verduurzaming van onze economie en de financiële markten. Een van de boeken die er wat mij betreft uitspringt is het boek ‘duurzaam kapitalisme’ door Willem Schramade.

  • Aan de hand van het waardevenster, dat bestaat uit de ‘S’ (sociaal), ‘F’ (financieel) en ‘E’ (milieu), legt het boek op informatieve wijze uit waarom in het huidige systeem waarde creatie voor de F bijvoorbeeld ten koste gaat van de S of de E. De urgentie om een systeem te creëren waarbij financiële waarde creatie niet ten koste gaat van milieu of sociale aspecten is hoog. Dit wordt extra urgent door onderwerpen als klimaatverandering, verlies van biodiversiteit of uitbuiting in de keten.

    In het boek wordt er praktisch ingegaan op veranderingen die ertoe leiden dat we wel waarde creëren voor zowel de F, als de E en de S. Een aanrader voor iedereen die werkzaam is op het gebied van duurzaamheid, hierin geïnteresseerd is of eerst informatie op wil doen over het onderwerp!

    Wouter Geerlings
    Wouter Geerlings Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen

3: The great demographic reversal, door Charles Goodhart & Manoj Pradhan

Het ‘demografisch dividend’ (economische groeipotentieel door verschuivingen bevolkingsleeftijd) zorgde in de afgelopen decennia voor ongekende economische groei. Maar door vergrijzing worden nu alle ontwikkelde economieën van de wereld geraakt. Japan loopt voorop, in de westerse wereld wordt de babyboomgeneratie oud en in China zorgt de eenkindpolitiek uit het verleden voor weinig nieuwe aanwas. Dit boek: The great demographic reversal van Charles Goodhart & Manoj Pradhan analyseert de economische gevolgen van vergrijzing en krimpende beroepsbevolking.

  • Het boek biedt veel interessante inzichten over het ‘demografisch dividend’ en het effect hiervan op onze samenleving. Gepensioneerden ‘ontsparen’ hun pensioen en ouderdomsziekten zoals alzheimer vragen om een leger van verpleegkundigen. Het centrale thema is de terugkeer van inflatie en als gevolg daarvan een stijgende rente. Deze ontwikkelingen betekenen een aardverschuiving voor onze pensioenen, woningmarkt en de zorg.

    Max van Son
    Max van Son Adviseur woningcorporaties, zorginstellingen en institutionele beleggers

4: Het grote gevecht, door Jeroen Smit

Een boek over de strijd van Paul Polman, CEO van Unilever. Bedrijven moeten een force for good zijn, werken voor miljarden mensen die niks hebben. Balancerend tussen het geld en het goede loopt Polman, meer ‘priester’ dan CEO, te ver voor de troepen uit. Het Grote Gevecht laat op meeslepende wijze zien dat we daarvoor allemaal een grote draai moeten maken. Zo kan de ziel van het kapitalisme worden gered.

  • Is de wereld aan het veranderen? Helpen u en ik die veranderingen een beetje de goede kant op? “Het grote gevecht (2019 en dus pre-corona)” van Jeroen Smit geeft een interessant perspectief op het goede doen en de wereld beter maken als organisatie en persoon. Welke lessen uit de strijd van Paul Polman kunnen we gebruiken in het post-corona tijdperk? Oorspronkelijk uitgekomen als boek van 414 bladzijden, maar mijn naamgenoot heeft het inmiddels voor u ingesproken (Storytell).

    Jeroen Dungelmann
    Jeroen Dungelmann Senior adviseur woningcorporaties

5: Sapiens: a brief history of humankind, door Yuval Noah Harari

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

  • Toen ik tijdens een etentje met vrienden opeens over dit boek begon te praten, wist ik dat ik geïnspireerd was. De schrijver weet duidelijk te maken waarom wij mensen ons zo effectief kunnen organiseren en waarom andere diersoorten dit niet lukt. Door dit boek werd mij de rol van geloof, landbouw, kapitalisme en de wetenschap in de ontwikkeling van de mensheid duidelijk. Dit klinkt misschien als zware materie, maar het tegendeel is waar. Zo staat het boek vol grappige anekdotes en vergelijkingen met de hedendaagse maatschappij. Kortom een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling, maar ook zeker in de toekomst van de mensheid.

    Jelmer Dioncre
    Jelmer Dioncre Adviseur zorginstellingen

"*" geeft vereiste velden aan

Heeft u zelf een kijk- of luistertip? Stuur hem door!

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...