Pim Diepstraten over hoe een scenarioanalyse financials in de zorg kan ondersteunen



Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

In deze video bespreken Wouter Geerlings en Pim Diepstraten, partner en directeur zorg bij Finance Ideas, hoe een scenarioanalyse financials kan ondersteunen bij het managen van de onzekerheid over de financiële effecten van de coronacrisis op zorginstellingen.  

Hoofdboodschap van Pim Diepstraten 

We zien dat financials in zorginstellingen langzaam meer ruimte krijgen om hun blik vooruit te richten, in plaats van het acute handelen van de afgelopen maanden. Het vooruitkijken brengt alleen nog veel onzekerheid met zich mee. Als financial is het lastig om met deze onzekerheid om te gaan. De scenarioanalyse, die bestaat uit een aantal concrete stappen, biedt hierbij handvatten en sturing.  

Hoe kan een scenarioanalyse ondersteunen bij het managen van onzekerheid? 

Er is een aantal onderdelen waaruit de onzekerheid over de impact van Corona bestaat. Zo is er onzekerheid over het uitkomen van een vaccin en heerst er nog onduidelijkheid over hoe het financiële beleid van bijvoorbeeld gemeentes ten aanzien van zorginstellingen eruit gaat zien en wat dit betekent voor deze instellingen.  

Een scenarioanalyse is een handige tool om met deze onzekerheid om te gaan. Het komt bijna altijd voor, en zeker in de huidige situatie, dat het vastgelegde basisscenario en de bijbehorende uitgangspunten uiteindelijk niet uitkomen. Door meerdere scenario’s vast te leggen en deze door te rekenen in de financiële prognoses, krijgen financials meer houvast op wat er in de toekomst kan gebeuren en zijn zij beter voorbereid.  

Het opstellen van een scenarioanalyse bestaat uit 6 stappen 

  1. Het opstellen van een basisscenario, met conservatieve en goed onderbouwde uitgangspunten; 
  2. Het basisscenario vertalen naar financiële prognoses; 
  3. Alternatieve scenario’s vastleggen en het doorrekenen van financiële prognoses in deze scenario’s; 
  4. Inzichtelijk maken welke bijsturingsmogelijkheden er zijn op de korte en de lange termijn, bijvoorbeeld met betrekking tot: 
    1. Investeringsprogramma’s 
    2. Exploitatie 
    3. Innovatiebudgetten 
  5. De bijsturingsmogelijkheden relateren aan de diverse scenario’s; 
  6. Inzicht krijgen in de bijsturingsmogelijkheden per scenario en bepalen of het mogelijk is al voor te sorteren op deze mogelijkheden. 

Intern meer draagvlak -en daarmee ook meer vertrouwen- creëren

In onze vorige video over de zorg sloot Jorrit Wigchert af met de boodschap: ‘Houdt het ZEM (zo eenvoudig mogelijk)’. Pim wil financials graag meegeven om niet bang te zijn een scenarioanalyse uit te voeren. Door het vastleggen van scenario’s en prognoses kan je intern meer draagvlak -en daarmee ook meer vertrouwen- creëren, ook al is het uitdagend om deze scenario’s vast te leggen.   

Inzicht in de financiële consequenties van COVID-19? 

Onze adviseurs hebben diverse zorginstellingen mogen begeleiden bij het opstellen van een kant en klare COVID-19 impactanalyse ten behoeve van de interne en externe stakeholders. Lees meer over de mogelijkheden en het plan van aanpak. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de financiële consequenties van COVID-19

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...