Nieuwe subsidieregeling om duurzaamheidsmaatregelen verder te stimuleren

Geplaatst op 14 januari 2020, door
Categorie Zorginstellingen
Onderwerpen ,

Wanneer een zorginstelling investeert en daarbij gebruik maakt van duurzame energiebronnen voor de opwekking van energie, kan het in aanmerking komen voor de SDE+ subsidie. Heeft uw zorginstelling deze plannen? Goed nieuws! De kamer heeft besloten dit voorjaar nog een extra ronde van de SDE+ subsidie beschikbaar te stellen. Daarna wordt de SDE+ subsidie vervangen door de SDE++ subsidie. Jeroen Lindeboom praat ons bij over deze ontwikkelingen.

SDE+ subsidie: hoe zat het ook alweer?

Met de SDE+ subsidie probeert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat duurzame energieopwekking in Nederland te bevorderen. De installatie van zonnepanelen is hiervan een bekend voorbeeld en één van de maatregelen die (deels) met de SDE+ subsidie gefinancierd kan worden. In een eerder artikel hebben wij reeds uiteengezet wat u als zorginstelling moet weten over zonnepanelen.

Laatste kans voor SDE+ in het voorjaar van 2020

In het voorjaar (17 maart 2020 tot en met 2 april 2020) wordt een extra ronde opengesteld voor het aanvragen van de SDE+ subsidie. Dit blijkt uit een kamerbrief van de minister van Economische Zaken en Klimaat. Deze ronde is identiek aan de najaarsronde 2019. Dit betekent dat de ronde open staat voor projecten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals wind, biomassa, zon en water. In totaal wordt er € 2 miljard budget beschikbaar gesteld. Dit wordt bekostigd uit het niet-benutte budget van de openstellingsrondes in het voor- en najaar van 2019. De voorjaarsronde 2020 is tevens de laatste ronde van de SDE+ subsidie. Na deze ronde wordt de SDE+ subsidie vervangen door de SDE++ subsidie.

SDE+ en SDE++: wat zijn de verschillen?

De nieuwe SDE++ subsidie is een verbreding van de huidige SDE+ subsidie. Nieuw bij deze subsidieregeling is het feit dat projecten waarin CO2-uitstoot wordt gereduceerd (anders dan hernieuwbare energie) ook in aanmerking komen voor een subsidie. Dit is binnen de oude SDE+ regeling nog niet het geval. De minister verwacht in het voorjaar van 2020 de kamer te kunnen informeren over hoe de SDE++ regeling eruit komt te zien.   

Duurzaamheidsinvesteringen in de praktijk: wel of niet rendabel?

Er zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen die u als zorginstelling kunt nemen. Het is belangrijk om hiervoor een goed onderbouwde businesscase op te stellen, zodat u de juiste (financiële) afweging kunt maken. Heeft u bijvoorbeeld een aanbieding gehad van een commerciële partij die uw zorginstelling wil voorzien van zonnepanelen? Of bent u benieuwd naar de potentie van het gebruik van de bodem voor warmte- en koudeopslag? Door het opstellen van een businesscase en de uitkomst af te zetten tegen het afwegings- en investeringskader kunt u bepalen of er sprake is van een rendabele businesscase. Benieuwd naar een praktijkcase? Onze adviseurs hebben de stappen beschreven die u kunt nemen om te bepalen of een duurzaamheidsinvestering rendabel is.  

Meer weten over het proces van een businesscase of een second opinion?

Een businesscase is van essentieel belang voor de interne besluitvorming bij investeringen en voor de communicatie richting de stakeholders (bijvoorbeeld Raad van Toezicht). De uitwerking van de businesscase verschaft alle informatie om een goede analyse te kunnen maken van uw organisatie en een oordeel te kunnen vormen over de gevraagde financiering. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij uw businesscase of een second opinion op een bestaande? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs, zij denken graag met u mee.

Stel direct een vraag over de nieuwe subsidieregeling

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Jeroen Lindeboom
Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...