Zijn corporaties voorbereid op toenemende overstromingsrisico’s
De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder in ons dagelijks leven. Overstromingen komen vaker voor en worden heviger. Een duidelijk voorbeeld is de overstroming in Nederland in de zomer van 2021. Die overstroming zorgde voor meer dan 430 miljoen euro aan schade.
Hoe goed zijn woningcorporaties voorbereid op overstromingen? Yves Baljet onderzocht hoe bewust, bezorgd en goed voorbereid woningcorporaties zijn als het gaat om overstromingsrisico’s. Met zijn onderzoek was Yves één van de prijswinnaars van de Aedes Scriptieprijs 2024. In dit artikel deelt hij de belangrijkste conclusies van zijn onderzoek.
Wat weten we al over overstromingsrisico en woningcorporaties?
Uit eerder onderzoek blijkt dat overstromingen niet alleen directe en indirecte schade veroorzaken aan gebouwen en bewoners, maar ook bredere gevolgen hebben. Zo hebben ze een negatieve impact op de waarde van het vastgoed, vergroten ze de kans op betalingsachterstanden bij hypotheken en kunnen ze leiden tot grootschalige klimaatmigratie.
Aangezien woningcorporaties ongeveer een derde van het totale residentiële vastgoed in Nederland beheren, zou overstromingsrisico een belangrijk onderwerp op de beleidsagenda van de corporatie moeten zijn. Tot dusver was er nog nauwelijks onderzoek gedaan op dit onderwerp.
25% van de corporaties ervaren klimaatschade in de afgelopen vijf jaar
Uit het onderzoek van Yves blijkt dat de grootte van de woningcorporatie, het aandeel eengezinswoningen, eerdere ervaring met overstromingen, en het gebruik van de Klimaateffectatlas significant bijdragen aan de overstromings-risicoperceptie van de woningcorporatie.
Van de ondervraagde woningcorporaties geeft 25% aan in de afgelopen vijf jaar een overstroming te hebben meegemaakt, met mogelijke schade aan woningen als gevolg. Deze corporaties zijn zich meer bewust van het overstromingsrisico, maken zich ook meer zorgen, maar geven aan wel beter voorbereid te zijn.
Omvang corporatie en eengezinswoningen spelen een rol bij risicoperceptie
Het gebruik van de Klimaateffectatlas om overstromingsrisico’s in kaart te brengen, laat vergelijkbare resultaten zien. En dat terwijl slechts 30% van de woningcorporaties gebruikt maakt van deze tool om overstromingsrisico voor de vastgoedportefeuille in kaart te brengen. Daarnaast lijken grotere woningcorporaties en corporaties met een groter percentage eengezinswoningen in hun portefeuille beter voorbereid te zijn op overstromingsrisico’s.
Meer dan 70% heeft geen klimaatrisico’s opgenomen in portefeuillestrategie
Tot slot laat het onderzoek zien dat nog geen 30% van de woningcorporaties fysieke klimaatrisico’s heeft opgenomen in de portefeuillestrategie. Ook blijkt dat hoe hoger de risicoperceptie van de corporatie, hoe groter de kans dat fysieke klimaatrisico’s zijn opgenomen in de strategische besluitvorming.
Wat betekent dit voor de corporatiesector?
De resultaten van het onderzoek benadrukken de relevantie van tools zoals de Klimaateffectatlas om het bewustzijn van overstromingsrisico’s te vergroten. Daarnaast laten ze zien dat er ruimte is voor woningcorporaties om fysieke klimaatrisico’s effectiever te integreren in hun strategieën. Uitgebreide risicobeoordelingstools helpen beleidsmakers en corporaties om risico’s te beperken. Vooral beleidsmakers zouden het gebruik van dit soort proactieve maatregelen moeten stimuleren. Zo kunnen woningcorporaties hun veerkracht versterken en bezittingen en bewoners beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Over het onderzoek
In het onderzoek van Yves Baljet voor de MSc Sustainable Finance aan de Universiteit van Maastricht zijn de overstromingskaarten van Deltares gecombineerd met de resultaten van een vragenlijst. Zo is het mogelijk om zowel het objectieve overstromingsrisico als de subjectieve risicoperceptie van Nederlandse woningcorporaties te onderzoeken. Aan het onderzoek namen 252 medewerkers van Nederlandse woningcorporaties deel, waaronder directeur-bestuurders, managers bedrijfsvoering, vastgoedmanagers, portefeuillemanagers en assetmanagers. Dit leverde gegevens op van 139 unieke woningcorporaties, verspreid over 123 gemeenten (gebaseerd op primair operatiegebied).
Wil jij ook je afstudeerstage bij ons uitvoeren?
Bekijk onze actuele afstudeerstages en neem contact op met onze recruiter via: telefoon: 030 – 232 0480 of e-mail: recruitment@finance-ideas.nl
"*" geeft vereiste velden aan