Alles wat u als zorginstelling moet weten over zonnepanelen



Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Met het ondertekenen van de Green Deal Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst wordt een concrete invulling gegeven aan de duurzaamheidsambities voor de zorgsector. Ook bij de individuele zorginstellingen zien wij dat duurzaamheid en de bijbehorende investeringen steeds hoger op de agenda komen te staan. Investeren in zonnepanelen is één van de mogelijkheden. Onze adviseurs krijgen veel vragen over dit onderwerp uit zowel de corporatie- als de zorgsector. Welk type zonnepaneel heeft het hoogste rendement? Waarvan is de terugverdientijd afhankelijk? Kunt u subsidies krijgen voor zonnepanelen? Jeroen Dungelmann praat ons bij over dit onderwerp en heeft veel voorkomende vragen vanuit de zorgsector voor u uiteen gezet.

1: Met welk type zonnepaneel kan een zorginstelling het hoogste rendement behalen?

Monokristallijne (zwarte) zonnepanelen zijn momenteel de meest gekozen soort zonnepanelen. De opbrengst per m² is hoger dan die van polykristallijne (blauwe) zonnepanelen, mits de straling direct op het paneel valt. Bovendien kunnen deze subtiel worden gemonteerd op donkere daken. Een derde variant is amorf zonnepanelen. Dit type is het goedkoopste. Daar staat wel tegenover dat ze ook het laagste rendement hebben.

2: Wat is de beste manier om een zonnepanelenveld te schakelen?

Als zorginstelling zult u een grote groep zonnepanelen bij elkaar hebben. Zonnepanelen kunnen zowel in serie geschakeld worden door middel van een string-omvormer als parallel geschakeld met een micro-omvormer of optimizer. String-omvormers zijn over het algemeen goedkoper en makkelijker te onderhouden, maar het gebruik van serieschakeling zorgt ervoor dat een zwakste schakel ontstaat. Een zwakke schakel kan ontstaan door plaatselijke schaduwval, vuilvorming of defecten aan een paneel. Het rendement van in serie geschakelde panelen is sterk afhankelijk van het rendement van de zwakste schakel.

3: Hoe zit het met de terugverdientijd? Waarvan is deze afhankelijk?

De terugverdientijd van een zonnepanelenveld is voornamelijk afhankelijk van de volgende aspecten:

  • De initiële investering; gaat het enkel om een PV-installatie of zijn er ook nog aanvullende investeringen nodig?
  • Is het panelenveld optimaal georiënteerd? (zie vraag 5)
  • Ligt het zonnepanelenveld aan de kust of landinwaarts? De zon schijnt namelijk langer aan de kust dan in het oosten van het land.
  • Wat is de mate van degradatie van het zonnepaneel? Over tijd daalt het rendement van een zonnepaneel. De snelheid van deze rendementsdaling is mede afhankelijk van het type.
  • Is het paneel in serie of parallel geschakeld? (zie vraag 2)
  • Hoe gaat de prijs van elektriciteit zich ontwikkelen? Hoe hoger de prijs van elektriciteit, des te sterker is het terugverdieneffect.
  • Is er sprake van subsidie en zo ja hoe hoog is deze? (zie vraag 4)
  • Wordt de geproduceerde stroom voor of achter de meter geleverd? (zie vraag 6)

4: Kan ik als zorginstelling subsidie krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen?

Op de aanschaf van zonnepanelen is geen eenmalige subsidie. Wel kunt u subsidie krijgen voor de opwekking van elektriciteit met zonnepanelen. Met de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Om in aanmerking te komen voor subsidie dient u een aanvraag in. Om voor SDE+ subsidie in aanmerking te komen moet het te realiseren systeem een  vermogen hebben van ≥ 15 kWp en zijn aangesloten op een grootverbruikersaansluiting. Er zijn 2 categorieën: installaties met een piekvermogen ≥ 15 kWp en < 1 MWp en installaties met een piekvermogen ≥ 1 MWp. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de aanvraagperiode, de omvang/het piekvermogen van het systeem en de manier van aansluiten. Meer over dit onderwerp in ons artikel Een ziekenhuis op zonne-energie: rendeert dat eigenlijk wel?

5: Maakt het uit waar ik de zonnepanelen plaats?

Het rendement van een installatie is hoger bij een gunstigere locatie en oriëntatie. Een open veld of groot dak heeft een beter rendement dan een deels beschaduwde locatie of een gevel. Als de zonnecollectoren of zonnepanelen niet op een dak geplaatst worden maar in een veldopstelling of aan een gevel (in het zicht), dan is een omgevingsvergunning in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vereist.

6: Maakt het uit hoe ik de zonnepanelen aansluit?

U kunt de zonnepanelen voor of achter de meter aansluiten. Voor de meter levert u feitelijk energie aan het net. Achter de meter wordt de geproduceerde elektriciteit direct opgenomen en betaalt u dus geen Energiebelasting (EB), Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Voor de SDE+ subsidie worden verschillende basisenergieprijzen en correctiebedragen gepubliceerd voor netlevering en niet-netlevering (eigen gebruik). Omdat u een groter financieel voordeel heeft als u de opgewekte elektriciteit zelf gebruikt, geldt voor ‘eigen gebruik’ een hoger correctiebedrag.

7: Kan een zorginstelling zonnepanelen beter zelf financieren of dit uitbesteden?

Diverse bedrijven bieden hun diensten aan om een installatie met zonnepanelen te realiseren. Deze diensten lopen uiteen van alleen beheer en onderhoud tot complete ontzorging. In dat laatste geval worden de zonnepanelen veelal gehuurd voor een vast bedrag per maand. Hierdoor worden een aantal risico’s afgedekt, maar uiteraard zijn aan huur ook (niet altijd gunstige) voorwaarden verbonden. Financieel gezien is het vaak aantrekkelijker om zelf de zonnepanelen aan te schaffen en daarvoor SDE+ subsidie aan te vragen. Vaak financiert u goedkoper dan commerciële partijen. Ook maakt u zich niet voor lange tijd afhankelijk van één partij. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om diensten zoals beheer en onderhoud  in aanbestedingsprocedures voor de beste prijs/kwaliteit verhouding te verkrijgen.

Wilt u weten of zonnepanelen voor u een rendabele investering zijn?

Finance Ideas kan voor u doorrekenen of investeren in zonnepanelen (al dan niet met een SDE+ subsidie) tot een rendabele businesscase leidt. Een businesscase kan bijdragen aan interne besluitvorming bij o.a. investeringen en aan de communicatie naar stakeholders zoals de Raad van Toezicht. De uitwerking van de businesscase verschaft alle informatie om een goede analyse te kunnen maken van uw organisatie en een oordeel te kunnen vormen over onder andere de financieringsbehoefte. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het opstellen van uw businesscase of een second opinion op een bestaande? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs, zij denken graag met u mee.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over investeren in zonnepanelen

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur woningcorporaties
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...