Kijkje in de keuken van Rochdale: second opinion op de meerjarenbegroting
Het wordt een steeds grotere worsteling voor woningcorporaties om te navigeren door de uitdagingen van renteschommelingen, wet en regelgeving en de Nationale prestatieafspraken. Ook bij Rochdale hebben die ontwikkelingen effect op de gemaakte keuzes. Ze besloot daarom een second opinion uit te voeren op de meerjarenbegroting. Even die spiegel voorhouden om zeker te weten dat de koers de juiste is. Mario Kuip, financieel beleidsadviseur bij Rochdale, neemt ons mee in het proces, de bevindingen en de impact.
Inhoudsopgave
Waarom hebben jullie een second opinion op de meerjarenbegroting (MJB) laten uitvoeren?
Om een aantal redenen. Ik ben zelf nieuw in de functie, dus dan is het fijn om een second opinion uit te laten voeren voor extra vertrouwen. Gelijke tijd staat Rochdale voor grote uitdagingen. Intern een nieuwe strategische richting en extern veel volatiliteit in de woningmarkt met renteschommelingen en onzekerheid qua beleid. Een second opinion zorgt in die situatie voor zekerheid bij de RvB en RvC. Even een andere blik van buiten Rochdale; een fris paar ogen met kritische vragen zetten je op scherp. Daarmee is het ook meer dan alleen een plausibiliteitstoets, het geeft je inzicht of de ingeslagen weg inderdaad de juiste is.
Met wie hebben jullie de resultaten gedeeld?
Onze eerste stap was het delen van de bevindingen met het DT (Raad van Bestuur en de drie directeuren). Daarna hebben we het rapport gepresenteerd aan onze auditcommissie. We hebben een heldere oplegger gecreëerd om de kernpunten uit te lichten en te verduidelijken. Dit zorgde ervoor dat iedereen volledig op de hoogte was en begreep wat de implicaties waren voor Rochdale en het team.
Welke inzichten of veranderingen bracht de second opinion?
Naast comfort en vertrouwen, bevestigde het ook dat we op de juiste weg zitten en onze meerjarenbegroting goed in elkaar stak. Voor mij persoonlijk gaf de second opinion diepere inzichten in onze onderhoudskosten en kasstroomanalyses. Welke data gebruik je voor de kasstroomanalyse en welke keuzes maak je voor betaalbaarheid? Niet dat we daar structureel fout zitten, maar het kan scherper en beter.
Overall stimuleerde de bevindingen ook de interne discussies binnen Rochdale. Dat was heel interessant en waardevol. Je krijgt een discussie over waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Hoe gaan wij om met huurbeleid en betaalbaarheid versus de benodigde investeringscapaciteit en hoe interpreteer je de Nationale prestatieafspraken precies? Gesprekken die heel verhelderend zijn om te voeren. Je maakt opnieuw bewuste keuzes waar je als hele organisatie achter staat.
Wat is de impact van de second opinion op Rochdale?
Vooral vertrouwen bij de RvB en RvC, het team en voor mij persoonlijk. Het is fijn om dit proces met een onafhankelijke partner zoals Finance Ideas te doen. Je wordt op scherp gezet met sectorkennis. Goede interne discussies en sterke argumenten tillen het geheel naar een hoger niveau.
Vanuit het bestuur was er behoefte de discussiepunten direct te koppelen aan mogelijke risico’s. Hoe groot is de impact? Is er een upside of een downside bij deze risico’s? Op welke KPI’s heeft het impact? Wat voor bedragen hangen we daaraan en wat zijn de consequenties voor Rochdale? Als de beleidswaarde afwijkt, hoeveel impact heeft dat op de LTV? Door dit soort vragen samen te bespreken, komen toekomstige uitdagingen en kansen scherper in beeld.
Zou je dit proces aanbevelen aan andere woningcorporaties
Absoluut. Vooral in tijden van interne veranderingen of marktonzekerheid kan het een waardevol instrument zijn om vertrouwen en duidelijkheid te bieden, vooral richting directie en RvC. Ook geeft het meerwaarde voor je planningsproces. De learnings van dit jaar neem je toch mee naar het volgende jaar, waardoor het financieel beleid ook sterker en veerkrachtiger wordt. De interne discussies die ontstaan tijdens het proces versterken niet alleen je strategische positie, maar zorgen ook voor een interne dialoog.
Is het voor elke corporatie relevant?
Dat denk ik wel. Als verbetering van je proces kun je het om het jaar laten uit voeren, maar je kunt het ook zien als een jaarlijkse kwaliteitscheck. Vooral voor corporaties met een hoog risico op ‘single point of failure’. Als je intern minder spiegelmogelijkheden hebt is een second opinion een interessante oplossing.
In ons geval zorgde het ook voor een verlichting op de interne capaciteit. Op het moment dat een externe partij een rapport oplevert, hoeft de onafhankelijke controller maar een beperkte controle uit te voeren. Handig in tijden waarbij (intern) verloop een knelpunt is en effect heeft op de interne kennis binnen corporaties.
Vragen over uw meerjarenbegroting?
Heeft u ook behoefte aan een second opinion op uw meerjarenbegroting of ondersteuning bij het opstellen ervan? Lees hier meer over onze mogelijkheden of stel uw vraag direct aan Daan Vrijmoet.
"*" geeft vereiste velden aan