Tweede renteverlaging door ECB met verdere verlagingen verwacht



Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Inflatie in Nederland op 3,3% in augustus 2024
  • ECB heeft de depositorente in september 2024 met 0,25 procentpunt verlaagd naar 3,50%
  • 10-jaars EUR marktrente is het afgelopen kwartaal gedaald tot 2,45%
  • De Fed heeft de beleidsrente met 0,50% verlaagd naar een bandbreedte van 4,75% tot 5,00%

Nederlandse inflatie bedraagt 3,3% in augustus 2024

De inflatie in Nederland bedraagt in augustus 3,3% (jaar-op-jaar). Dit is een lichte daling ten opzichte van de maand ervoor toen de inflatie 3,5% bedroeg, al ligt het niveau boven inflatiecijfers uit de eerste helft van 2024. De inflatie in de Eurozone is gedaald tot 2,2% in augustus en nadert de 2% doelstelling van de ECB door daling energieprijzen (juli 2,6%). De kerninflatie is echter nog relatief hoog met 2,8%, vooral door de hoge diensteninflatie. De meest recente ECB-prognoses gaan uit van een inflatie van 2,5% voor 2024, 2,2% voor 2025 en 1,9% voor 2026. De hogere inflatie in Nederland in vergelijking met de Eurozone komt vooral door de prijsontwikkelingen van tabak, accommodaties en de woninghuren. De inflatie in de Verenigde Staten blijft eveneens dalen en komt uit op 2,5% in augustus ten opzichte van 2,9% de maand ervoor.

Inflatiecijfers augustus

Bron: Eurostat

ECB voert in september tweede renteverlaging door

Vanwege de dalende inflatiecijfers heeft de Europese Centrale Bank de tweede renteverlaging in september doorgevoerd sinds de reeks verhogingen vanaf midden 2022. Net zoals in juni is er gekozen voor een renteverlaging van 0,25 procentpunt. Hiermee komt de depositorente van de ECB uit op 3,50%. De huidige marktverwachting is dat de ECB in 2024 nog één of twee renteverlagingen van 0,25% zal doorvoeren. Vervolgens is de verwachting dat de ECB de depositorente verder zal verlagen tot 2,00% in 2025.

Door de doorvoering van de eerste twee renteverlagingen door de ECB is de marktrente in Europa in de afgelopen maanden licht gedaald. Dit is met name vanwege weggenomen twijfels over de ontwikkeling van de inflatie op de middellange termijn, ook gezien het rentebesluit van de Fed. De 10-jaars EUR IRS bedraagt nu 2,45% ten opzichte van 2,75% een kwartaal eerder. De rentes met kortere looptijden blijven dichtbij het niveau van de beleidsrente. Hierdoor is de 10-jaars EUR IRS nu 1,01% lager dan de 3-maands EURIBOR.

EURIBOR interest rates

Laatste update 19/09/2024, Bron: Refinitiv Eikon

Fed zet grote stap en verlaagt beleidsrente met 50 basispunten

De Fed heeft er in september voor gekozen om de beleidsrente met een grote stap van 50 basispunten te verlagen. Hierdoor bedraagt de depositorente nu 4,75-5,00% ten opzichte van 5,25-5,50%. De Fed laat hiermee zien dat er voldoende vertrouwen is dat de inflatie verder naar de doelstelling van 2% daalt. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is de forse verlaging van 50 basispunten eenmalig en kan er van een daling van 25 basispunten worden uitgegaan bij elke volgende vergadering. De beleidsrente van de Fed zal daardoor uitkomen op 4,25-4,50% tegen het einde van het jaar en uiteindelijk 2,75-3,00%.

Keuzes vanuit de centrale banken hebben ook effect op de koersen van staatsobligaties en aandelenbeurzen. De yield voor zowel de Duitse, Nederlandse als Amerikaanse staatsobligaties daalde licht ten opzichte van voorgaand kwartaal. Aandelenbeurzen zijn over 2024 positief.

Staatsobligaties en aandelen 10 jaars

Laatste update 19/09/2024, Bron: Refinitiv Eikon

Wat betekent dit voor uw zorginstelling?

De volatiele rentestanden brengen een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente ontwikkelingen geven echter aan dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases. Verder is dit een goed moment voor zorginstellingen om het gebruik van rentederivaten te overwegen.

Sparren over uw investerings- en financieringsproces?

Heeft u behoefte om te bespreken wat dit voor uw zorginstelling betekent? Neem contact op met Maarten van den Broek of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Uiteraard kunnen wij ook met het bredere investerings- en financieringsproces meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over uw investerings- en financieringsproces

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur zorginstellingen
Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...