Bereken eenvoudig de disconteringsvoet voor de bedrijfswaarde met onze gratis tool
Bent u de eeuwige discussie met uw accountant zat? Heeft u het gevoel dat u met een te hoge disconteringsvoet rekent, maar kunt u dit niet verantwoorden richting de accountant? Finance Ideas stelt een gratis rekentool beschikbaar, waarmee u een actuele en onderbouwde disconteringsvoet kunt vaststellen.
Disconteringsvoet zeer bepalend voor de bedrijfswaarde
De bedrijfswaarde wordt berekend door de toekomstige kasstromen (zorg en vastgoed) contant te maken tegen een bepaalde disconteringsvoet. In het vorige artikel hebben we reeds besproken dat de disconteringsvoet kan worden bepaald aan de hand van de Weighted Average Cost of Capital (WACC). De disconteringsvoet heeft een grote impact op de bedrijfswaarde. Daar moet dus niet te licht over worden gedacht.
Laat de accountant de gehanteerde uitgangspunten weerleggen
In de praktijk zien we vaak dat zorginstellingen al jaren dezelfde disconteringsvoet hanteren die hen min of meer is opgelegd door de controlerend accountant. Intern heerst wel het gevoel dat deze eigenlijk te hoog is, maar de handvatten om de disconteringsvoet onderbouwd naar beneden bij te stellen ontbreken veelal. De grootste uitdaging zit in het overtuigen van de accountant. U hanteert immers al jaren deze uitgangspunten. Waarom worden de uitgangspunten juist nu aangepast? Met een goed onderbouwde disconteringsvoet staat u sterk in deze discussie met de accountant. Laat hem of haar de nieuwe gehanteerde uitgangspunten maar weerleggen.
Gratis en eenvoudige tool voor een onderbouwde disconteringsvoet
Finance Ideas stelt al enkele jaren een gratis tool beschikbaar. De rekentool is geactualiseerd en kunt u gebruiken om eenvoudig de disconteringsvoet vast te stellen inclusief onderbouwing en gehanteerde bronnen. De methodiek is gebaseerd op de Weighted Average Cost of Capital en het onderzoek naar het rendement op eigen vermogen dat Finance Ideas in opdracht van de NZa heeft uitgevoerd. De uitgangspunten in de tool zijn gebaseerd op het gemiddelde risicoprofiel van zorginstellingen. Het risicoprofiel van een individuele zorginstelling kan hoger of lager liggen dan het sectorgemiddelde. De uitgangspunten dienen dan ook als algemene richtlijnen te worden gezien. Laat hier vrijblijvend uw gegevens achter en ontvang de gratis tool direct in uw mailbox.
"*" geeft vereiste velden aan
Meer weten over het berekenen van de bedrijfswaarde?
Heeft u vragen over de berekening of wilt u sparren met onze experts op dit gebied? Neem dan contact op met Daan van Houtum, hij helpt u graag verder.