ECB verhoogt beleidsrente nog niet, maar laat de marktrente wel stijgenCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Na lange tijd van terughoudendheid en het nuanceren van de inflatiecijfers, liet de ECB in februari weten de deur op een kier te zetten voor een renteverhoging in 2022. De oplopende inflatiecijfers en de verwachtingen ten aanzien van het ECB-beleid lieten de rente vanaf het begin van dit jaar flink oplopen. De onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne zorgden echter voor een lichte daling in de afgelopen weken. Donderdag 10 maart was er een nieuwe ECB-vergadering die zorgde voor beweging op de financiële markten.   

Het opkoopprogramma wordt verder afgebouwd  

Het opkoopprogramma wordt versneld afgebouwd. Het oorspronkelijke plan was om in het tweede kwartaal € 40 miljard per maand te kopen. Dit wordt in mei echter al afgebouwd naar € 30 miljard en in juni naar € 20 miljard. Wat er in het derde kwartaal gaat gebeuren is niet duidelijk. Maar zodra het opkoopprogramma is gestopt, is de weg vrij voor een renteverhoging. En daar had de markt eigenlijk toch niet zo snel op gerekend.

Oorlog in Oekraïne leidt tot onzekerheid over de economische situatie

Ondanks de verder oplopende inflatiecijfers daalde de rente de afgelopen weken. De oorlog in Oekraïne leidt op allerlei verschillende vlakken tot grote zorgen en onzekerheid. Zo ook over de gevolgen voor de economie in de eurozone. De verwachting was dan ook dat de ECB dit jaar waarschijnlijk geen renteverhoging gaat doorvoeren. Met het versnellen van de afbouw van het opkoopprogramma wordt echter de weg verder vrijgemaakt voor een renteverhoging. Dit leidde tot zichtbare reacties op de markten.

De rente stijgt na aankondiging ECB

De Duitse 10-jaars staatsobligatie, die vorige week zelfs weer even negatief was, liet een stijging zien naar 0,28. De 10-jaars interest rate swap (IRS) steeg naar 0,96 en tikt daarmee bijna de grens van 1,0 aan. De ECB liet verder weten dat het opkoopprogramma in het derde kwartaal wordt afgerond indien de gegevens laten zien dat de inflatiecijfers op middellange termijn niet gaan afzwakken. Daarmee is een renteverhoging in 2022 toch weer een reëel scenario.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de renteontwikkeling

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...