ECB verlaagt rente voor de eerste keer in jarenCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Inflatie in Nederland op 2,7% in mei 2024
  • De ECB heeft de depositorente in juni 2024 met 0,25 procentpunt verlaagd
  • 10-jaars EUR marktrente is het afgelopen kwartaal gestegen tot 2,83%
  • De Fed houdt de beleidsrente binnen de bandbreedte van 5,25% tot 5,50%

Nederlandse inflatie bedraagt 2,7% in mei 2024

De inflatie in Nederland bedraagt in mei 2,7% (jaar-op-jaar). Dit is een lichte stijging ten opzichte van de maand ervoor toen de inflatie 2,6% bedroeg. De inflatie in de Eurozone is in mei gestegen naar 2,6% (april 2,4%). De kerninflatie is gestegen tot 2,9% in mei (april 2,7%). De meest recente ECB-prognoses gaan uit van een inflatie van 2,5% voor 2024, 2,2% voor 2025 en 1,9% voor 2026. De inflatie in de Verenigde Staten daalt licht en komt uit op 3,3% in mei ten opzichte van 3,4% in april.

Inflatiecijfers mei

Bron: Eurostat

ECB voert in juni eerste renteverlaging in jaren door

De Europese Centrale Bank heeft, zoals verwacht, de eerste renteverlaging in juni doorgevoerd sinds de reeks verhogingen vanaf midden 2022. Er is gekozen voor een renteverlaging van 0,25 procentpunt, hiermee komt de depositorente van de ECB uit op 3,75%. De ECB wacht tot na juli voor het aankondigen van toekomstige renteverlagingen. De huidige marktverwachting is dat de ECB in 2024 nog één of twee renteverlagingen van 0,25% zal doorvoeren. Verder heeft de ECB bevestigd dat de effectenportefeuille die is opgebouwd in het kader van het pandemie-noodaankoopprogramma (pandemic emergency purchase programme – PEPP) gedurende de tweede helft van 2024 met gemiddeld € 7,5 miljard per maand wordt afgebouwd.

Ondanks de doorvoering van de eerste renteverlaging door de ECB in juni is de marktrente in Europa in de afgelopen maanden licht gestegen. Dit is met name vanwege toegenomen twijfels over de ontwikkeling van de inflatie op de middellange termijn, gezien de gewijzigde toon van de Fed. De 10-jaars EUR IRS bedraagt nu 2,83% ten opzichte van 2,58% een kwartaal eerder. De rentes met kortere looptijden blijven dichtbij het niveau van de beleidsrente. Hierdoor is de 10-jaars EUR IRS nu 0,88% lager dan de 3-maands EURIBOR.

Laatste update 30/06/2024, Bron: Refinitiv Eikon

Fed houdt beleidsrente langer op huidig niveau

De Fed koos er in juni voor om de beleidsrente op een gelijk niveau te houden omdat de inflatie te hoog blijft en er te beperkte tekenen zijn van krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor bedraagt de depositorente nog steeds 5,25-5,50% ten opzichte van 0,00-0,25% in begin 2022. De Fed wil meer bewijs zien dat de inflatie opnieuw naar de doelstelling van 2% daalt, voordat de beleidsrente wordt verlaagd.

Keuzes vanuit de centrale banken hebben ook effect op de koersen van staatsobligaties en aandelenbeurzen. Zo zijn de aandelenbeurzen fors gestegen vanwege optimisme over de kans op renteverlagingen. De yield voor zowel de Duitse, Nederlandse als Amerikaanse staatsobligaties steeg licht ten opzichte van voorgaand kwartaal.

10 jaars staatsobligaties grafiek
Rendement aandelen grafiek

Laatste update 30/06/2024, Bron: Refinitiv Eikon

Wat betekent dit voor uw zorginstelling?

De volatiele rentestanden brengen een grotere onzekerheid met zich mee voor meerjarenplannen en businesscases. Langere tijd zijn we gewend geraakt aan lage renteniveaus. De recente ontwikkelingen geven echter aan dat het belangrijk blijft om rekening te houden met een voldoende hoge onzekerheidsmarge in de rente bij de doorrekening van businesscases. Verder is dit een goed moment voor zorginstellingen om het gebruik van rentederivaten te overwegen.

Sparren over uw investerings- en financieringsproces?

Heeft u behoefte om te bespreken wat dit voor uw zorginstelling betekent? Neem contact op met Maarten van den Broek of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Uiteraard kunnen wij ook met het bredere investerings- en financieringsproces meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over uw investerings- en financieringsproces

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Senior adviseur zorginstellingen
Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...