Carlo van de Weijer over de effecten van het coronavirus op mobiliteit

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen ,

Wouter Geerlings en Carlo van de Weijer, managing director van het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute en mobiliteitsspecialist, bespreken in deze video de effecten van de coronacrisis op mobiliteit en onze leefomgeving.

Disclaimer: In de video wordt gerefereerd naar de 1,5 meter maatregel in het openbaar vervoer. Met de nieuwe maatregelen die vanaf juli van start gaan komt dit te vervallen.

Mobiliteit in de afgelopen maanden

In het eerste deel van de video bespreekt Carlo de effecten op mobiliteit die we de laatste tijd hebben waargenomen en deelt hij zijn visie over het effect als de coronamaatregelen verder worden versoepeld.

In de afgelopen periode zagen we een verschuiving van het openbaar vervoer naar vervoermiddelen waarbij beter afstand kan worden bewaard, zoals auto en fiets. Tegelijkertijd is door de toename in thuiswerken de hoeveelheid files sterk afgenomen. Verder zien we wereldwijd een sterke trend naar meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Een trend die al gaande was, maar nu wordt versneld.

Effect van versoepeling van de coronamaatregelen en mobiliteit

Als de coronamaatregelen verder worden versoepeld en mensen weer op pad gaan, neemt het gebruik in auto’s waarschijnlijk toe. Resultaten van verschillende enquêtes bevestigen dat mensen van plan zijn om over te stappen van het gebruik van het openbaar vervoer naar het gebruik van de auto. Door de afnemende interesse in het openbaar vervoer worden de kosten van het OV hoger. Daarnaast is ook de fiets erg geschikt voor de ‘1,5 meter economie’ waardoor de interesse in fietsen zal toenemen.

Een vervoermiddel waar 1,5 meter aanhouden lastig is, is het vliegtuig. De luchtvaart zal de komende jaren nog een flinke dip in het gebruik ondervinden. Reizen vervult echter een belangrijke behoefte van de mens en gebruik van het vliegtuig als vervoermiddel zal zeker blijven bestaan.

Mobiliteit post-corona

Zodra er een vaccin is gevonden verwacht Carlo dat men weer gebruik gaat maken van het OV en het vliegtuig en dat we teruggaan naar hoe mobiliteit er voor corona uitzag. Tegelijkertijd verwacht Carlo een aantal trends die ook post-corona zichtbaar blijven. De voordelen van individuele vervoermiddelen, zoals de auto en de fiets, zijn nu extra zichtbaar en hun populariteit zal alleen maar toenemen.

Daarnaast verwacht Carlo dat er een groter belang wordt gehecht aan hoe onze leefomgeving eruitziet. Tevens verwacht hij dat we meer waarde gaan hechten aan ruimte. De mens heeft behoefte om zich te verplaatsen en heeft hiervoor voldoende ruimte nodig. Hierdoor zal de waarde die we in onze leefomgeving aan ruimte toekennen, groeien en kan de verdichtingstrend in de stad wat afnemen. Een pandemie als het coronavirus is in een ruime leefomgeving beter te doorstaan.

Hoe kunnen we onze leefomgeving slim inrichten na corona?

Er ontstaat een tegenstelling doordat we aan de ene kant meer ruimte nodig hebben voor individuele mobiliteit, terwijl we aan de andere kant meer waarde hechten aan ruimte in onze leefomgeving. Hoe gaan we bijvoorbeeld voor genoeg mensen ruimte creëren om zich te verplaatsen met de auto, terwijl de auto vervuilend is en zoveel ruimte nodig heeft?

Daar zullen we slimme oplossingen voor moeten vinden, waarvoor geen pasklaar antwoord is. Belangrijk is dat we het vraagstuk ‘hoe combineren we leefomgeving met mobiliteit’ centraal gaan stellen. Met het eigen maken van thuiswerken is de eerste stap gezet. 

Meer opinies bekijken over de effecten van corona op vastgoed?

Wilt u meer weten over de effecten van corona op vastgoed? In het gesprek met Matthijs Korevaar, promovendus aan de Universiteit Maastricht, gaat Wouter in gesprek over de historische gevolgen van pandemieën voor de woningmarkt.

In het gesprek met Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan Tilburg University, worden de korte- en lange termijneffecten van de coronacrisis op de vastgoedmarkt besproken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de effecten van corona op vastgoed

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...