Matthijs Korevaar over de historische effecten van een pandemie op de woningmarkt

, door


Categorie Woningcorporaties

Onderwerpen ,

Wouter Geerlings gaat in gesprek met Matthijs Korevaar, promovendus aan de Universiteit Maastricht, over de historische gevolgen van pandemieën voor de woningmarkt.

Matthijs Korevaar heeft, samen met Marck Francke van de Universiteit van Amsterdam, onderzoek gedaan naar het effect van pestpandemieën in Amsterdam tussen de 16e eeuw en 1811 en het effect van cholerapandemieën in Parijs tussen 1809 en 1943 op de huurprijzen en verkoopprijzen in de woningmarkt. 

In de video worden onder andere de volgende onderwerpen besproken:

Historische effecten zijn korte termijn

Zowel Amsterdam als Parijs waren toentertijd steden met een sterk groeiende woningmarkt. Ondanks dat de pandemieën in beide steden erg dodelijk waren, was er alleen sprake van een korte termijn effect op de woningmarkt. Tot een jaar na de pandemie daalden de verkoopprijzen ongeveer 5% en de huurprijzen ongeveer 2%. De effecten zijn groter in gebieden die sterker zijn getroffen door de pandemie.

De hypothese is dat pandemieën niet hebben gezorgd voor een lange termijn effect op de groei van de woningmarkt van de steden. De steden bleven namelijk erg in trek bij immigranten, waardoor de schok in vraag beperkt is en de woningmarkt zich weer snel herstelt.

Bouwen belangrijk en kans voor hervormingen

Matthijs benadrukt in de video het belang van bouwen, om het beperken van lange termijn krapte op de woningmarkt te voorkomen. Er is in veel steden al een erg grote vraag naar huisvesting. Als de bouw voor een groot deel stil komt te liggen, zorgt dat op de lange termijn juist voor meer krapte op de woningmarkt. We moeten blijven nadenken over hoe we het structurele woningtekort in steden op kunnen lossen, ook al kunnen plannen niet meteen uitgevoerd worden.

Daarnaast komt in de video terug dat een pandemie kan leiden tot hervormingen op de woningmarkt. De pandemie in Parijs was bijvoorbeeld aanleiding voor het verbeteren van de hygiëne standaarden en het bouwen van de bekende Haussmann boulevard. Op die manier kunnen pandemieën dus ook leiden tot een versnelling van benodigde hervormingen en vooruitgang.

De uitgebreide resultaten van het onderzoek van Mathijs Korevaar kunt u hier terugvinden.

Meer over de effecten van de coronacrisis voor woningcorporaties?

De helft van de corporaties verwacht een verdubbeling of meer van de huurachterstanden. Dit blijkt uit de Corporatie Survey die onder circa zeshonderd corporatiebestuurders en -managers is uitgevoerd. Wat betekent de coronacrisis voor woningcorporaties? Bekijk de video waar Wouter Geerlings in gesprek gaat met Johan Conijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel een vraag over de historische effecten van een pandemie op de woningmarkt

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...