Angst voor inflatie laat rente verder oplopen



Categorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Twee maanden geleden (maart 2021) vroegen we ons af of de rente zou blijven stijgen. Inmiddels kunnen we concluderen dat de rente inderdaad verder is gestegen. De rente op de Nederlandse staatsobligatie is inmiddels positief (0,05% d.d. 18 mei 2021). Dit was voor het laatst in maart 2020 het geval (en van zeer korte duur). Ten opzichte van het begin van het jaar zijn de Nederlandse en Duitse 10-jaars staatsobligatie met circa 50 basispunten gestegen. Hetzelfde geldt voor de 10-jaars IRS die nu 0,19% bedraagt (d.d. 18 mei 2021). De hogere rente is het gevolg van economisch herstel en inflatie(verwachtingen).

Heeft het opkoopprogramma van de ECB nog effect?

Om de rentestijging te temperen besloot de ECB in maart 2021 het tempo van haar opkoopprogramma in het tweede kwartaal op te voeren. Sinds de vergadering in maart leek de rentestijging inderdaad te stabiliseren. Reden om in april geen nieuwe maatregelen aan te kondigen. De laatste weken laat de rente echter weer een sterke stijging zien. Heeft het opkoopprogramma van de ECB nog wel voldoende effect?

Inflatie(spook) laat rente stijgen  

Het economisch herstel zorgde in de VS voor angst over de inflatiecijfers. De aankondiging van de inflatiecijfers in de VS leidde afgelopen week (week 19) al tot een daling van de beurskoersen. Economen gingen uit van een stijging van 3,6% in de maand april (t.o.v. april 2020) en een stijging van 0,3% ten opzichte van maart. De daadwerkelijke cijfers lagen hier zelfs nog boven met 4,2% en 0,8%. Dit betrof de grootste stijging van de inflatie sinds 1981. Dit leidde tot een verdere daling van de beurskoersen in de VS en ook de AEX kende een daling. De wereldwijde financiële markten zijn nauw met elkaar verbonden. Een stijging van de inflatie en rentes in de Verenigde Staten hebben daarom ook invloed op de Nederlandse rente. Beleggers willen worden gecompenseerd voor inflatie, hetgeen resulteert in een hogere rente. Daarmee worden veilige staatsobligaties weer aantrekkelijker en aandelen juist minder.

Europa loopt achter op de VS

De economie in de VS loopt als een trein. Beleggers vrezen zelfs voor oververhitting van de economie. Hiermee heerst ook de angst dat de FED eerder dan gepland een renteverhoging doorvoert. Het herstel in de eurozone verloopt een stuk langzamer. Het steunpakket van de Amerikaanse overheid is een stuk ruimer dan in Europa. Daarbij komt dat het vaccineren sneller gaat. In de Europese landen wordt langzaamaan de derde lockdown opgeheven. De inflatiecijfers laten in Europa dan ook een minder grote stijging zien. In Nederland bedraagt de inflatie 1,9% (april 2021) en in de eurozone 1,6% (april 2021).

Blijvertje of tijdelijk?

De vraag is of de stijgende inflatie tijdelijk is of voor langere tijd gaat aanhouden. De FED en de ECB lijken vooralsnog te verwachten dat de inflatiestijging tijdelijk is. De kans is aanwezig dat de inflatie weer terugzakt op het moment dat de snelle groei van de economie voorbij is. De grote vraag is of beleggers dit ook zo zien of dat we voorlopig nog niet van het inflatiespook af zijn. Hoewel de rente stijgt, is deze historisch en economisch gezien nog steeds (te?) laag. Misschien zijn we in de afgelopen jaren wel teveel verwend?

Wilt u het rentetarief toetsen op marktconformiteit?

Vanwege de lage rente is het aantrekkelijk om het aanbod van uw bank direct te accepteren. Toch kan het geen kwaad om het voorstel te (laten) toetsen op marktconformiteit. Wij kunnen u hierbij helpen. Uiteraard kunnen wij ook met de overige voorwaarden meekijken.

Heeft u behoefte aan advies en ondersteuning bij het volledig arrangeren van financiering? Onze financiële experts kennen de zorgmarkt door en door en denken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact op.

"*" geeft vereiste velden aan

Of stel een vraag over het toetsen van het rentetarief op marktconformiteit

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...