Treasury update 4e kwartaal 2021: Ondanks oplopende inflatie stijgen de rentes mondjesmaatCategorie Zorginstellingen

Onderwerpen ,

Belangrijkste ontwikkelingen op een rij

  • Inflatie blijft stijgen, maar centrale banken houden vooralsnog vast aan tijdelijke aard
  • Rente afgelopen kwartaal licht gestegen
  • FED start langzaam met afbouw coronasteun economie

Angst voor inflatie wakkert verder aan

De angst voor stijgende inflatie neemt toe, nu het maandelijkse inflatiecijfer van Nederland (3,8%) het hoogste niveau in bijna 20 jaar heeft bereikt. De inflatie in de Eurozone lag op 1,4%. De ECB blijft echter bij haar standpunt dat de prijsstijgingen tijdelijk van aard zijn. In de loop van volgend jaar zou de inflatie weer onder de 2% zakken. Daarmee zou de (middel)lange termijndoelstelling van 2% nog niet zijn behaald.

Angst voor inflatie wakkert verder aan.JPG

Lichte stijging rentetarieven op de lange termijn

Door de oplopende inflatiecijfers werd gespeculeerd dat centrale banken de rente mogelijk eerder zouden verhogen. De 10-jaars IRS piekte naar 0,3% in oktober, wat hoger ligt dan het niveau van afgelopen maanden. Echter geeft de ECB aan geen reden te zien om de rentes te verhogen. Ook de FED benadrukte dat renteverhoging niet aan de orde is en dat de hogere inflatiecijfers tijdelijk zullen zijn. Alhoewel een directe reactie in de markt uitbleef, daalde de 10-jaars IRS begin november naar 0,1%. De 10-jaars staatsobligaties lieten ook een lichte stijging zien t.o.v. vorig kwartaal. Door de angst voor inflatie verkopen veel beleggers hun obligaties. Hierdoor daalt de prijs van obligaties en neemt het rendement toe.

Lichte stijging rentetarieven op de lange termijn

Afbouw stimuleringsmaatregelen lijkt steeds dichterbij te komen

De FED is begonnen met het afbouwen van corona noodsteunprogramma’s. In november van dit jaar zal nog voor maximaal € 105 miljard aan obligaties worden aangekocht, wat geleidelijk afgebouwd wordt tot de zomer van 2022. Half december is de volgende vergadering van de ECB gepland. Hier worden grotere beleidskeuzes verwacht ten aanzien van het afbouwen van de coronanoodsteun en het ophogen van het reguliere opkoopprogramma. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zegt dat het reguliere opkoopprogramma niet automatisch moet worden verhoogd indien de coronasteun stopt. De vooruitzichten voor de ontwikkeling van inflatie zouden leidend moeten zijn. Flexibiliteit, door het opkooptempo in beide richtingen te kunnen aanpassen, zou een optie kunnen zijn.

Afbouw stimuleringsmaatregelen lijkt steeds dichterbij te komen

Wilt u het rentetarief toetsen op marktconformiteit?

Vanwege de lage rente is het aantrekkelijk om het aanbod van uw bank direct te accepteren. Toch kan het geen kwaad om het voorstel te (laten) toetsen op marktconformiteit. Wij kunnen u hierbij helpen. Neem contact op met Pim Diepstraten of stel uw vraag via onderstaand formulier. Uiteraard kunnen wij ook met de overige voorwaarden meekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Of stel een vraag over het laten toetsen van het rentetarief

Door dit formulier te verzenden gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die u hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.

Directeur zorg en senior adviseur
Gerelateerde artikelen

Typ hier uw vraag...